Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mađarska državna banka

MKB Bank nije zainteresiran za Karlovačku banku

banka
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
08.10.2020.
u 16:34

Postupak preuzimanja u potpunosti je dobrovoljan te je na svakom pojedinom dioničaru odluka hoće li dionice prodati ponuditeljima ili ne – ističu vlasnici koji tvrde kako je ponuđena fer cijena za dionice

MKB Bank nema namjeru steći udio u Karlovačkoj banci, poručili su iz mađarske državne banke nakon što smo objavili tekst o postupku u kojem većinski vlasnici Kabe Marko Vuković i Ivan Žabčić namjeravaju preuzeti 100-postotno vlasništvo za što su dobili i odobrenje Hanfe, te o informacijama da je za preuzimanje zainteresiran mađarski investitor. Ponuda za preuzimanje dionica još uvijek je u tijeku i traje do 14. listopada, a aktualni većinski vlasnici u tu su svrhu izdvojili 28,81 milijun kuna.

- Postupak preuzimanja u potpunosti je dobrovoljan te je na svakom pojedinom dioničaru odluka hoće li dionice prodati ponuditeljima ili ne – ističu vlasnici koji tvrde kako je ponuđena fer cijena za dionice, formirana na osnovi elaborata o procjeni fer vrijednosti dionice koju je izradio sudski vještak, a revidirao neovisni ovlašteni revizor. 

Neosporna je, međutim, činjenica da su dionice 2016. iznosile 50 kuna, a danas 10 kuna, te su ulaganja u kapital tadašnjih malih dioničara u međuvremenu bitno izgubila na vrijednosti pa zbog denominacije vode sporove na Trgovačkom i Visokom trgovačkom sudu, o čemu su Večernjem listu dostavili dokumentaciju. Neki od njih uložili su u temeljni kapital po 7,5 milijuna kuna, a sad im se za otkup nudi oko 300 tisuća kuna.

Usto, u temeljni su kapital prebačeni i dijelovi štednje klijenata koji su imali hibridne, štedno-investicijske proizvode, s klauzulom da se, u slučaju da banka ima potrebu, dio štednje može prebaciti u temeljni kapital.

I dok mali dioničari pokazuju sudsku dokumentaciju s Trgovačkog i Visokog trgovačkog suda na kojem pokušavaju osporiti denominaciju, većinski vlasnici Kabe podsjećaju da su oni ulaganjem 132,73 milijuna kuna u 2014. i 2016. spasili banku od stečaja. Bitno im je razgraničiti i da njihova tvornica oružja HS Produkt nije vlasnik banke, nego su to oni kao privatne osobe. Namjera im je, najavljuju, daljnja konsolidacija i razvoj banke, a ne – prodaja MKB Banku. Kane li je prodati nekome drugom, nije poznato.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije