Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ako se ne okonča politiziranje Podravkom, mirovinci će zajedno prodati udjel od 23 posto

Mirovinski fondovi mogli bi odlučivati o većinskom dioničaru Podravke

Dubravko Štimac
Arhiva VL
05.10.2009.
u 17:56

Upravi Podravke prijedlozi su već izneseni i ona ih je prihvatila, no potrebno je pričekati sjednicu NO-a da budu i javno potvrđeni.

Četiri obvezna mirovinska fonda, koji u Podravci zajedno imaju udjel od 23 posto, traže da se što prije uprava kompanije izjasni o poslovnim smjernicama jer u suprotnome razmišljaju o zajedničkoj prodaji svog udjela. Na zajedničku prodaju odlučili bi se zbog postizanja bolje cijene.

Neslužbeno se to doznaje od predstavnika fondova, koji su prošli tjedan sazvali izvanredno okupljanje s jednom temom - Podravka. Trenutačno se čeka NO Podravke, koji bi se trebao sazvati ovaj ili sljedeći tjedan, a na kojemu će Dubravko Štimac, predsjednik uprave PBZ CO društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom i član NO Podravke, iznijeti svoje zahtjeve vezane za Podravkino poslovanje.

Štimac zahtjeve ne želi iznositi prije nego što ih prezentira NO-u, ali je jasno da institucionalni investitori, odnosno četiri mirovinska fonda, žele kraj politiziranja s tvrtkom i poslovanje koje će biti usmjereno dioničarima, odnosno poslovanje koje će zarađivati novac za dioničare.

A kroz četiri fonda ima ih oko milijun i pol - objašnjavaju u RBA mirovinskom fondu. Mirovinci će sigurno tražiti i da uprava Podravke podastre planove za budućnost, prikaže sve rezove i zajamči ispunjavanje poslovnih planova. Zahtjevi, kako se doznaje, ne bi uključivali i smjenu uprave.

Upravi Podravke prijedlozi su već izneseni i ona ih je prihvatila, no potrebno je pričekati sjednicu NO-a da budu i javno potvrđeni. U tom će slučaju i mirovinski fondovi ostati dioničari Podravke, štoviše, planiraju i povećanje udjela na 30 posto; u suprotnome, ako se njihovi zahtjevi ne prihvate, spremni su na prodaju. Najveći dioničar Podravke među obveznim mirovinskim fondovima je PBZ CO s udjelom od 6,46 posto, slijedi AZ s 5,98 posto, zatim Erste plavi s 5,78 posto te Raiffeisen obvezni s udjelom od 3,25 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije