Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Datacross u jastrebarskom

Mi bismo u našem podatkovnom centru mogli ugostiti i Google!

Marijan Lalić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
22.09.2014.
u 17:05

DataCross tehnološki je jedan od najnaprednijih podatkovnih centara u regiji, te među prvih pet europskih data centara

Podatkovni centar DataCross Jastrebarsko nalazi se u industrijskoj zoni Jalševac, 35 km od Zagreba, u blizini autoceste Zagreb – Karlovac. Ta hrvatska "farma" servera sagrađena je 2012. i operativno posluje godinu i pol dana. Riječ je, pojednostavljeno rečeno, o zgradi čija je osnovna namjena skladištiti servere tvrtki i omogućiti im neprekinuti rad.

Podatkovni centar u Jastrebarskom projektiran je, sagrađen i opremljen u skladu s najvišim propisima Uptime Institutea (glavnog međunarodnog centra za propisivanje kvalitete data centara kroz TIER standardizaciju), a zadovoljava TIER 3 standard.

Upravo taj standard jamac je sigurnosti i tehnološke kvalitete na temelju koje se mnogi odluče upravo za DataCross, pojasnio nam je Marijan Lalić, član uprave DataCrossa, koji nas je ugostio protekli tjedan u tom iznimno sigurnom i čuvanom zdanju. TIER 3 standard odnosi se, primjerice, na tehnološki standard, poput dva izvora električne energije, ili dvostrukog napajanja. Dakle, redundantnih je mogućnosti koje osiguravaju da serveri nikad neće zakazati.

Lokacija i infrastruktura

U DataCrossu, nije tajna, smješteni su Carnetovi serveri (Hrvatska akademska i istraživačka mreža) kao i serveri HBOR-a (Hrvatske banke za obnovu i razvitak), ali i nekih bankarskih i osiguravateljskih grupacije koje ne žele, sigurnosti radi, da ih se spominje. Kada bi, primjerice, veliki Google odlučio svoje servere smjestiti upravo u DataCross i to bi bilo moguće, siguran je M. Lalić te tvrdi da je Datacross tehnološki zasigurno najnapredniji podatkovni centar u regiji i među pet tehnološki najmodernijih u Europi. Jastrebarsko nije odabrano tek tako. Naime, gradnja podatkovnog centra mora zadovoljiti neke preduvjete.

Lokacija je iznimno bitna, jer mora osiguravati pristup električnoj energiji i po mogućnosti sa dva izvora ili barem dva dalekovoda, uz to mora biti prisutna telekomunikacijska infrastruktura, a poželjno je i da je lokacija dobro prometno povezana. Pri tome valja paziti i na mikroklimatske uvjete ili mogućnosti da područje bude ugroženo od neke više sile, kazuje nam Marijan Lalić.

Ulaganje od 55 mil. kuna

Dakle, poželjno je da nema velikih temperaturnih oscilacija i velike vlage. Jastrebarsko kao lokacija izabrano je jer se nalazi u znatno slabijem potresnom području u odnosu na Zagreb, nema opasnosti od poplava i dovoljno je blizu za potrebe smanjenja latencije u protoku podataka. Ideja o gradnji podatkovnog centra TIER 3 razine kvalitete stigla je od domaćih stručnjaka, a radi se o jednoj od najvećih investicija u Hrvatskoj te godine. Sporazum o strateškom ulaganju potpisan je s domaćim investicijskim fondom Nexus FGS, a EBRD je odlučio također uložiti i podržati projekt. Do sada je u njega uloženo 55 milijuna kuna, kazao nam je Marijan Lalić.

Komentara 1

Avatar hdz1848
hdz1848
11:22 23.09.2014.

Ugostiti googlov "Big Table". Možda malo pretjerujemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije