Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Učinak nižeg pdv-a

Meso, voće i lijekovi neznatno pojeftinili, povrće i riba skuplji

Vansezonsko voće i povrće na tržnici
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
25.02.2019.
u 15:12

U manjoj mjeri nego što je to bilo moguće, smanjenje PDV-a na nizu prehrambenih artikala jednim se dijelom osjetilo na siječanjskoj inflaciji

U manjoj mjeri nego što je to bilo moguće, smanjenje PDV-a na nizu prehrambenih artikala jednim se dijelom osjetilo na siječanjskoj inflaciji. Godišnji je rast potrošačkih cijena u siječnju iznosio minimalnih 0,2%, najniže u posljednje dvije godine te se ispostavilo da je Hrvatska imala drugu najnižu inflaciju u EU. Statističari su zabilježili pojeftinjenje mesa nešto manje od dva, a voća nešto više od tri posto na mjesečnoj razini, no zato se smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto kod ribe i povrća uopće nije prelilo na maloprodajne cijene.

Dapače, te su dvije grupe proizvoda u siječnju bile skuplje nešto više od 1 posto iako su mogle pojeftiniti oko devet posto. Pad potrošačkih cijena u siječnju većim je dijelom posljedica siječanjskih rasprodaja odjeće i obuće te pojeftinjenja goriva. Prosječna cijena goriva u siječnju je bila 13,5% niža u odnosu na godinu prije. Pojeftinili su i lijekovi, te farmaceutski pripravci oko dva posto - opet manje nego što su mogli budući da je PDV na lijekove spušten na niskih 5 posto.

Sve u svemu, manji PDV veći je poklon proizvođačima i trgovcima nego građanima, no treba priznati da su ga veliki trgovački lanci dobro iskoristili za privlačenje potrošača. Inače, Europska komisija očekuje nešto nižu inflaciju i na području EU i u Hrvatskoj: na području EU 1,6% - 0,3 postotna boda niže nego 2018., a u Hrvatskoj 1,4% (0,2 postotna boda niže nego 2018.). Na temelju toga analitičari HGK podsjećaju da će povijesno niske kamatne stope Europske središnje banke ostati takvima barem još tijekom ljeta ove godine, odnosno onoliko dugo koliko bude potrebno kako bi se osigurala daljnja postojana prilagodba inflacije razinama koje su blizu 2%.

>>U NSK otvoren restoran subvencionirane studentske prehrane

Ključne riječi

Komentara 4

BA
BakaMraz
16:09 25.02.2019.

Mozes ti u lopovskoj ekonomiji imati i 0 % PDV i oni ce samo uredno strpati razliku u svoj dzep. Banane u Konzumu sa 10.5 kn pale na 9 kn nekih 2 tjedna, a vec su par dana evo opet 10 kn! Drzava izgubila pola PDV, mi kupci nasamareni, jedino dobro trgovcima pokvarenim, kao i uvijek.

VP
VP1955
21:01 25.02.2019.

O kakovom pojeftinjenju uopće pišete???pa to su priče za malu djecu, uopće nije ništa pojeftinilo, možda neko voće, jabuke koje stoje u hladnjači dvije godine ili mango koji je sav crn i potamnio oko koštice od dugog transporta!!! Jaja uu šparu ista cijena stalno...ništa nije jeftinije, digla se larma pred novu godinu nizašto!!!jasno samo hvalisanje i skupljanje bodova naših političara!!!same prevare...

Avatar Asterix
Asterix
16:19 25.02.2019.

A što ne uvedu pravilo da nakon promijene stope marža mora ostati ista bar 3 mjeseca. To ne bi puno ugrozilo slobodu tržišta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije