Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opel

Merkel traži nove načine spasa za 26.000 zaposlenika u Opelu

opel insignia
Saša Zinaja
10.06.2010.
u 15:16

Merkel je rekla da će se sastati s premijerima četiriju od ukupno 16 njemačkih saveznih zemalja kako bi razmotrili alternativne načine pomoći radnoj snazi Opela.

Negativan odgovor njemačke vlade na zahtjev da se njemačkom odjelu General Motorsa Opelu odobre jamstva za zajam "nije zadnja riječ", izjavila je kancelarka Angela Merkel, prenosi Poslovni dnevnik.

Merkel je rekla da će se sastati s premijerima četiriju od ukupno 16 njemačkih saveznih zemalja kako bi razmotrili alternativne načine pomoći radnoj snazi Opela. Time je otkrivena duboka podjela u vladajućoj koaliciji budući da je prethodno ministar gospodarstva Rainer Bruederle iz Merkeličinog koalicijskog partnera FDP-a odbio zahtjev da Berlin jamstvom podupre bankovni zajam Opelu u visini 1,1 milijardu eura kako bi mogao smanjiti i dizajnirati nove modele vozila te zamijeniti opremu.

Merkel, čiji CDU ističe važnost socijalnog mira, pokazala je svojim istupom da se ne slaže s Bruederleom. Istaknula je da je njezina glavna briga 26 tisuća zaposlenih u Opelu. "Mislim kako je svima jasno da unutar koalicije postoje različita mišljenja o ovom pitanju", rekla je. "To se ne događa prvi put". Dodala je da upravo odluka ministra gospodarstva Bruederlea odražava tu razliku.

Države u kojima su locirani Opelovi pogoni raspravljaju o vlastitom paketu pomoći za posrnulog proizvođača automobila. Izvori tvrde da bi mogle zatražiti zajam od Europske investicijske banke čiji su vlasnici vlade europskih zemalja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije