Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Marinko Zadro prije roka platio 70,5 milijuna za Dalmacijavino: 'Kosti su mi pune straha'

Proizvodnja vina seli se u Drniš, Pipi će se uglavnom proizvoditi u Hercegovini, a za Hvar je rezervirana berba i čuvanje biranih vina
17. studenoga 2015. u 11:15 1 komentara 922 prikaza
dalmacijavino
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je prije roka uplatio 70,5 milijuna kuna potrebnih za kupnju Dalmacijavina, Marinko Zadro, jedan od istaknutih poduzetnika i hrvatski kralj šećera, priznao je da su mu "pune kosti straha".

Čeka ga ishođenje potvrde na Trgovačkom sudu koja je preduvjet za otvaranje procesa primopredaje. U ruke novom vlasniku Dalmacijavino predat će se vjerojatno do početka prosinca, odnosno nakon što stečajni upravitelj Perica Mitrović sazove skupštinu vjerovnika.

Radnici prvo idu na burzu

Radnike, njih 230, čeka neizvjesno razdoblje jer sukladno zakonskim propisima svi zaposlenici proizvodnog sektora idu na Zavod za zapošljavanje na kojem moraju provesti najmanje jedan dan. Čekat će potom poziv iz tvrtke Oštrc, preko koje je Marinko Zadro kupio Dalmacijavino.

– Ne želimo vakuum, naša je namjera da taj prekid ne traje predugo, planiramo što prije ponovno pokrenuti proizvodni proces i vratiti određen broj djelatnika u tvrtku – kaže Zadro. Iako će se nakratko prekinuti proizvodnja, stvoreno je dovoljno zaliha svih kategorija proizvoda pa nestašice na tržištu ne bi trebalo biti. Kupnjom tvrtke Zadro je postao vlasnik 67.000 četvornih metara skladišno-proizvodnog prostora u Sjevernoj luci u Splitu, vinarije u Jelsi i Starom Gradu, zemljišta u Vrbanju na Hvaru te drniške tvornice octa, vinograda kao i poslovnih i skladišnih prostora u Velikoj Gorici, Vukovaru, Rijeci i Zadru, ali ne i zgrade u splitskoj trajektnoj luci koja je simbol Dalmacijavina. Ta je zgrada prepisana državi jer je na pomorskom dobru, a to je bio jedan od uvjeta za otvaranje četvrtog kruga privatizacije. Proizvodnja vina seli se u Drniš, a u Hvaru će se čuvati birana vina. Pipi se seli u Grude jer je prodaja tog pića dvostruko veća u Hercegovini nego u Dalmaciji, ali dio proizvodnje tog pića zadržat će se u Splitu i Zagrebu.

Preuzimanjem Dalmacijavina Zadro objedinjuje svoj biznis dosad koncentriran na proizvodnju šećera koji je važna sirovina u proizvodnji alkohola i bezalkoholnih pića pa se očekuje pozitivan sinergijski učinak. Proizvođači šećera imali su lani tešku godinu. Na svjetskim tržištima cijena šećera u dvije godine strmoglavila se 44 posto, ali bolja vremena najavljuju se oporavkom cijene šećera u posljednja dva mjeseca.

Dvadesetak godina agonije

Uplatom je završena transakcija koju je splitski proizvođač čekao više od dvadeset godina. Za Dalmacijavino nekad su interes pokazivali i Željko Kerum i Agrokor, a krajem 2011. gotovo je prodano izraelskom poduzetniku Samuelu Berkowitzu. U stečaj je tvrtka poslana na Dan žena 2012., u trenutku kada već tri godine nije radila, doprinose nije plaćala deset godina, a akumulirala je 1,2 milijardu kuna dugova. Dalmacijavino bilo je u prodaji 11 puta u dvije godine – bez uspjeha. Cijena tvrtke spustila se s početnih 270 milijuna kuna na 70,5 milijuna kuna, za koliko je i prodana Zadru.

>>Uplaćeno 70 milijuna kuna za Dalmacijavino

>>M. Zadro: Proizvodnja u Dalmacijavinu se nastavlja

PRISJEO MU OBROK
Gosta nisu naljutile cijene hrane, već detalj na računu: ' Evo još jedan u nizu bisera Dalmacije'
Pink Wing karavana
OKTANSKA KARAVANA
Kako je Pink Wing predstavio Hrvatsku svijetu i pogledajte još jednom neke od najboljih svjetskih auta na našim prometnicama