Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi vlasnik

Marinko Zadro prije roka platio 70,5 milijuna za Dalmacijavino: 'Kosti su mi pune straha'

dalmacijavino
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
17.11.2015.
u 11:15

Proizvodnja vina seli se u Drniš, Pipi će se uglavnom proizvoditi u Hercegovini, a za Hvar je rezervirana berba i čuvanje biranih vina

Nakon što je prije roka uplatio 70,5 milijuna kuna potrebnih za kupnju Dalmacijavina, Marinko Zadro, jedan od istaknutih poduzetnika i hrvatski kralj šećera, priznao je da su mu "pune kosti straha".

Čeka ga ishođenje potvrde na Trgovačkom sudu koja je preduvjet za otvaranje procesa primopredaje. U ruke novom vlasniku Dalmacijavino predat će se vjerojatno do početka prosinca, odnosno nakon što stečajni upravitelj Perica Mitrović sazove skupštinu vjerovnika.

Radnici prvo idu na burzu

Radnike, njih 230, čeka neizvjesno razdoblje jer sukladno zakonskim propisima svi zaposlenici proizvodnog sektora idu na Zavod za zapošljavanje na kojem moraju provesti najmanje jedan dan. Čekat će potom poziv iz tvrtke Oštrc, preko koje je Marinko Zadro kupio Dalmacijavino.

– Ne želimo vakuum, naša je namjera da taj prekid ne traje predugo, planiramo što prije ponovno pokrenuti proizvodni proces i vratiti određen broj djelatnika u tvrtku – kaže Zadro. Iako će se nakratko prekinuti proizvodnja, stvoreno je dovoljno zaliha svih kategorija proizvoda pa nestašice na tržištu ne bi trebalo biti. Kupnjom tvrtke Zadro je postao vlasnik 67.000 četvornih metara skladišno-proizvodnog prostora u Sjevernoj luci u Splitu, vinarije u Jelsi i Starom Gradu, zemljišta u Vrbanju na Hvaru te drniške tvornice octa, vinograda kao i poslovnih i skladišnih prostora u Velikoj Gorici, Vukovaru, Rijeci i Zadru, ali ne i zgrade u splitskoj trajektnoj luci koja je simbol Dalmacijavina. Ta je zgrada prepisana državi jer je na pomorskom dobru, a to je bio jedan od uvjeta za otvaranje četvrtog kruga privatizacije. Proizvodnja vina seli se u Drniš, a u Hvaru će se čuvati birana vina. Pipi se seli u Grude jer je prodaja tog pića dvostruko veća u Hercegovini nego u Dalmaciji, ali dio proizvodnje tog pića zadržat će se u Splitu i Zagrebu.

Preuzimanjem Dalmacijavina Zadro objedinjuje svoj biznis dosad koncentriran na proizvodnju šećera koji je važna sirovina u proizvodnji alkohola i bezalkoholnih pića pa se očekuje pozitivan sinergijski učinak. Proizvođači šećera imali su lani tešku godinu. Na svjetskim tržištima cijena šećera u dvije godine strmoglavila se 44 posto, ali bolja vremena najavljuju se oporavkom cijene šećera u posljednja dva mjeseca.

Dvadesetak godina agonije

Uplatom je završena transakcija koju je splitski proizvođač čekao više od dvadeset godina. Za Dalmacijavino nekad su interes pokazivali i Željko Kerum i Agrokor, a krajem 2011. gotovo je prodano izraelskom poduzetniku Samuelu Berkowitzu. U stečaj je tvrtka poslana na Dan žena 2012., u trenutku kada već tri godine nije radila, doprinose nije plaćala deset godina, a akumulirala je 1,2 milijardu kuna dugova. Dalmacijavino bilo je u prodaji 11 puta u dvije godine – bez uspjeha. Cijena tvrtke spustila se s početnih 270 milijuna kuna na 70,5 milijuna kuna, za koliko je i prodana Zadru.

>>Uplaćeno 70 milijuna kuna za Dalmacijavino

>>M. Zadro: Proizvodnja u Dalmacijavinu se nastavlja

Komentara 1

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
11:35 17.11.2015.

Nije prodana Zadru nego Zadri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije