Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA JE PALA

Marin Pucar iz Podravke izabran je za predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca

Marin Pucar
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
26.08.2020.
u 23:10

Vijeće članova Hrvatske udruge poslodavaca izabralo nasljednika Gordane Deranje na iduće tri godine

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar novi je predsjednik HUP-a. Izabran je tijesnom većinom glasova Vijeća članova na vjerojatno najnapetijim i najneizvjesnijim predsjedničkim izborima u HUP-u dosad, a uzavrelu atmosferu možda najbolje oslikava to što su nakon dana priprema i lobiranja na kraju i sami izbori započeli s više od dva sata zakašnjenja.

Sporno je bilo hoće li se izbori među tri predsjednička odvijati birati u jednom ili u dva kruga, te hoće li glasanje biti javno ili tajno. Biralo se na kraju u dva kruga i to tajno, a u oba kruga Pucar je imao prednost u odnosu na protukandidate, osnivača i predsjednika Uprave Prima grupe Renata Radića, te predsjednika Uprave Plive Mihaela Furjana s kojim je snage odmjeravao u drugom krugu.

Prvi zadatak pregovori

Prvi veliki zadatak za novog predsjednika bit će sjesti u vruću stolicu u GSV-u na predstojećim pregovorima oko izmjena Zakona o radu, a ta pozicija postaje još važnija za gospodarstvo na pragu nove recesije u koju i Hrvatska ulazi. Standardno je u opisu “posla” čelnika HUP-a borba za daljnja rasterećenja i reforme, sve u korist boljih uvjeta za poslovanje gospodarstva, a sve važnije postaje i lobiranje oko raspodjele novca iz europskih fondova.

No Pucara uz sve to dočekuje i zahtjevan posao sređivanja stanja u samoj udruzi i vraćanja ugleda koji je narušen nedavnim aferama, od spolnog uznemiravanja do sumnji u urednost financijskog poslovanja. Sam Pucar u predstavljanju svog programa Vijeću članova istaknuo je da su u HUP-u nužne ozbiljne reforme, bolja komunikacija i prestanak podjela i raslojavanja. Njegovu jaču aktivaciju u HUP-u potaknula je ideja zajedništva, transparentnosti i maksimalno uključivanje svih članova, a u planu ima modernizaciju rada HUP-a koja će obuhvatiti sve, kako profesionalce, tako i volontere.

Naglasak će biti na planiranju i redovitom izvještavanju o svim koracima u radu, te odgovornosti za rad članova koji financiraju HUP. Pucar će se baviti i pitanjem usuglašavanja kriterija članarina i članstva, što je očito i odgovor prema promjenama koje u tom segmentu u posljednje vrijeme implementiraju HUP-ovi konkurenti HGK i Glas poduzetnika. Pucar najavljuje veću proaktivnost i angažman oko promjena zakonskih okvira, a posebice važnost u predstojećim vremenima daje unapređenju dijaloga s partnerima, Vladom, Europskom komisijom i sindikatima.

“HUP se može ponositi akumuliranim znanjem i iskustvom svih članova i mora se postaviti u ulogu inicijatora promjena u hrvatskom gospodarstvu i društvu”, poručuje Pucar, koji je svoju poslovnu karijeru započeo u Gavriloviću, a njezin najveći dio proveo je u Podravci. Prije nego što je preuzeo čelnu poziciju u Upravi te tvrtke, nekoliko godina vodio je Zvečevo, u vrijeme kada tvrtka počinje silazan trend u poslovanju. Malo je poznato i da je Pucar zamjenik predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

“Zamjeraju” mu Podravku

Glavna zamjerka na izbor Pucara, oko koje se i u kampanji vodio prijepor, činjenica je da dolazi iz Podravke, kompanije u kojoj država ima znatan vlasnički utjecaj, pa su kritičari otvarali pitanje hoće li on kao predsjednik HUP-a u pregovorima pred Vladom koja “blagoslivlja” njegov izbor u Podravci biti dobar i odlučan reprezent poslodavaca.

Izbori za predsjednika otvorili su, međutim, i novu raspravu među članstvom oko ispravnosti izbora glavnog ravnatelja Damira Zorića. On je na tu poziciju došao kao vršitelj dužnosti nakon ostavke Davora Majetića, a prije dvadesetak dana objavljeno je da je odlukom Izvršnog odbora izabran za novog glavnog ravnatelja. Odluka bi, pak, trebala na snagu stupiti 1. rujna. Prigovori dolaze od struje nezadovoljnih u HUP-u, koji su se okupili u inicijativu “HUP za HUP”, a dio koje je i Furjan.

Za njih nije sporan ugled odabranog ravnatelja, dapače, nego način izbora, budući da se održao u jeku ljetnih odmora i bez provedenog javnog natječaja. Do kraja godine slijede izbori za preostala tijela u HUP-u i očito će još biti napetosti i podjela.

Naglasci iz programa trojice kandidata za šefa HUP-a

1. Mihael Furjan (Pliva): lobistički plan za razvojnu strategiju i alokaciju sredstava EU fondova; rasterećenje gospodarstva i pravna sigurnost; veća transparentnost u radu HUP-a

2. Renato Radić (Prima grupa): izgradnja i promocija kulture poduzetništva; okretanje članstvu i njihovo povezivanje, npr. u klastere; veća proaktivnost prema Vladi i sindikatima

3. Marin Pucar (Podravka): vratiti dignitet HUP-u; digitalizacija i novi modeli rada i upravljanja u HUP-u; jaka interakcija s partnerima u RH i EU

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
16:18 26.08.2020.

Da li mu je nešto u rodu Đuro Pucar Stari? Ali ako je hdz-ovac, dođe ti na isto.

SP
spaner
19:48 26.08.2020.

Kako je prošlo ono sa "Zvečevo m"?

JO
Joseph1
18:33 26.08.2020.

Podmladak đure pucara starog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije