Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatske šume

Manjak drvosječa, pa Šume posao daju privatnicima

'15.03.2012., Koprivnica - Radnici koprivnicke ispostave Hrvatskih suma ruse stabla u sumi pored prigradskog naselja Jagnjedovec, izvlace iz sume, procjenjuju vrijednost drveta, tovare ga na kamione i
'Marijan Susenj/PIXSELL'
05.02.2013.
u 17:00

Sindikati: Davanje poslova privatnicima isprva će možda biti jeftino, ali ne i na dugi rok

Od oko 1800 do 2500 radnika, koliko ih se u Hrvatskim šumama procjenjuje kao višak, gotovo 1000 je bivših drvosječa ili sjekača, iako su to u tom državnom mastodontu deficitarna zanimanja. Čelnik uprave Ivan Pavelić kaže, naime, kako to trgovačko društvo s trenutačnih 8500 radnika samostalno obavlja tek 56% poslova sječe i izrade, 60% izvlačenja ili prijenosa te samo 14% prijevoza drvnih trupaca. I to zato što sjekači nakon nekog vremena dođu s dijagnozom povećane opasnosti od nastanka invaliditeta i ne smiju dignuti ništa teže od dva kilograma. Otkaz im uprava ne može dati pa “karijeru” u Šumama nastavljaju kao uzgojni radnici.

– A uprava snosi svu odgovornost poslovanja – žali se Pavelić. Sjekač HŠ-a dnevno obradi 17, a privatnik i 30 kubika drva, kažu u upravi, pa je i to valjda razlog što se zbog “optimiranja poslovanja” s dvama sindikatima zaposlenih u šumarstvu pregovara i o izmjenama kolektivnog ugovora kojim bi se radnicima HŠ-a smanjila materijalna prava u 2013. i za 1000 kuna i lakše dijelili otkazi. No, sindikati se ne daju. I za tužbu zbog neisplaćene božićnice skupili su već 6000 potpisa, što bi uprava mogla skupo platiti, poručuje čelnik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz, koji traži i pomoć predsjednika, premijera, potpredsjednika Sabora te dvaju resornih ministara. Otkazi će stvoriti nove socijalne slučajeve u ruralnim zabitima, dok NO HŠ-a, s druge strane, donosi odluku o kriterijima stimulacije čelnika i članova uprave tvrtke i do 150.000 kuna te najavljuje dodatno poticanje privatnog poduzetništva, tvrdi Kalauz.

Kaže da ih je uprava već upoznala s namjerom da 70% poslova sječe, izrade i izvlačenja trupaca ubuduće obavljaju privatnici, što će u početku možda i biti jeftino, ali ne na dugi rok. Iz uprave pak poručuju kako privatnici za njih uglavnom obavljaju ekonomski neisplative te deficitarne poslove. Ne uspiju li pak pregovori sa sindikatima o promjeni kolektivnog ugovora, uprava će ga, tvrdi Pavelić, otkazati. U slučaju viškova, zaposlenicima će ponuditi da osnuju vlastitu tvrtku i s HŠ-om sklope višegodišnje ugovore, pri čemu će im se dati i mogućnost otkupa strojeva koje bi otplaćivali radom, kazao je Pavelić.

>> Otpuštaju drvosječe jer ne mogu podići više od 2 kg!

Ključne riječi

Komentara 2

MC
mcmarko
17:04 05.02.2013.

pa naravno da im manjka sjekača kad su im diglni norme za sječu nenormalno. privatnik izrauba sjekača u dvije godine i nakon toga pedala. a nije ni čudo kad norme računa pavelić veliki matematički stručnjak, koji će radnicima ukinuti božićnice,, regres i ne znam šta, u redu je da to napravi, ali se onda hvali kako je uspješan i firma je u dobiti pa si isplati nagradu od 200 000 kuna, a druga dva člana uprave po 150 000 kuna. lijepo nema šta.

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
17:16 05.02.2013.

Manjak drvosječa?Tko za privatnike ruši drva?Konobari?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije