Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALIM DUĆANIMA OSVAJAJU ZAGREB

Maloprodajni lanac Studenac u vlasništvu Poljaka sve jače se širi s obale na unutrašnjost

Studenac
07.08.2021.
u 20:58

Studenac je otvorio u svibnju, a sada ih ima već pet. Poljski vlasnici koji su lanac kupili 2018. godine planiraju u sljedeće tri godine doći do brojke od 1000 trgovina u cijeloj Hrvatskoj

Maloprodajni lanac Studenac iz Omiša, u vlasništvu poljskih investitora, širi se s Jadrana na ostali dio Hrvatske, uključujući Zagreb, gdje je u svibnju otvorio prvu trgovinu i najavio otvorenje još nekoliko do kraja godine.

Sad ih je u glavnom gradu već – pet!

– Studenac je u protekle tri godine broj svojih prodavaonica povećao više od 70 posto, i danas ima više od 650 trgovina te zapošljava više od 3500 djelatnika – ističu u toj tvrtki koja je prije nešto više od dva mjeseca sklopila ugovor o kupoprodaji 100% udjela u tvrtki Bure Trgovina, trgovačkom lancu iz Biograda na Moru s 29 maloprodajnih objekata na području Zadarske županije i 120 zaposlenika.

– Pridruživanjem trgovačkog lanca Bure Trgovina mreži Studenca, kao i u našim prethodnim akvizicijama, cilj nam je sačuvati vrijednost koju ta kompanija predstavlja za svoje kupce, ali i unijeti posebne pogodnosti koje svojim kupcima donosi Studenac te postupno obogaćivati cjelokupnu ponudu – rekao je tada Michal Senczuk, predsjednik uprave Studenca, naglasivši da se pozicioniraju kao “trgovina susjed” malog formata i bogate ponude.

Kupcima u Zagrebu predstavili su novi format gradske trgovine, prilagođen, kako su objasnili, potrebama urbane sredine, a ponudili su i privatne robne marke. Studenac kao kompanija posluje od 1991. godine, a nastala je na temeljima maloga obiteljskog obrta. Osnovao ju je Josip Milavić, koji je bio među pokretačima NTL-a, Narodnog trgovačkog lanca.

Kasnih 90-ih proširio je svoje poslovanje otvaranjem veleprodajnog skladišta u Dućama i nekoliko maloprodajnih trgovina u Omišu. Istovremeno je razvijao i biznis s nekretninama i hotelijerstvom. Od 2018. tvrtka je u vlasništvu poljske privatne equity investicijske kompanije Enterprise Investors, a godinu dana poslije Studenac kupuje Istarske supermarkete i zadarski Sonik.

– Uspješnim akvizicijama učvrstili smo svoju tržišnu poziciju lidera na Jadranu, a novi važan tržišni iskorak dogodio se u svibnju ove godine kada smo stigli i u Zagreb, gdje trenutačno imamo pet prodavaonica. Plan nam je nastaviti širiti mrežu svojih poslovnica, organski i akvizicijama. Zbog manjeg formata trgovina imamo mogućnost pristupiti većem broju lokacija te vidimo i dalje velik potencijal za razvoj. Do kraja godine cilj nam je imati više od 700 prodavaonica, a u sljedeće tri godine 1000 – rekli su nam danas u Studencu.

Inače, Enter prise Investors kupio je 2016. većinski udio u pekarskoj tvrtki Pan-Pek s više od 700 zaposlenih. Bila mu je to prva investicija u Hrvatskoj. U Zagrebu je otvorio ured koji pokriva regiju Adria. Sredinom listopada 2020. poljski Enterprise Fund VII, fond privatnog kapitala kojim upravlja Enterprise Investors, objavio je da je postigao dogovor kojim će preuzeti preostalih 35% udjela u Pan-Peku.

Vrijednost transakcije nije otkrivena, kao ni za Studenac kupljen 2018. Enterprise Investors specijaliziran je za osiguravanje financiranja ekspanzije tvrtkama s visokim rastom u različitim sektorima. Najstarija je i jedna od najvećih private equity kompanija u srednjoj i istočnoj Europi.

Njegovih devet fondova upravlja kapitalom od oko od 2,5 milijardi eura. Uložili su u 30 godina dvije milijarde eura u 147 tvrtki. Enterprise Investors prodao je udjele u 135 društva s ukupnim bruto povratom od 4,2 milijarde eura uključujući 35 inicijalnih javnih ponuda na burzama u Varšavi, Pragu, Vilniusu i New Yorku. Preuzeli su i Intersport.

Njihov Studenac nudi i franšize bez ulaganja, pa su pozvali zainteresirane u Zagrebu i okolici nudeći ugovor o poslovnoj suradnji sklopljen na neodređeno vrijeme, pokrivanje troškova ulaganja potrebnih za osnivanje vlastite tvrtke i partnerski odnos. U Studencu ističu da im je cilj da budu pristupačni kupcima i razvijaju manji format trgovina koje se nalaze u kvartovima i manjim mjestima.

VIDEO Konjščinska je ulica prije bila središte trgovine, no danas tek rijetki još rade

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije