Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monopol

Mali trgovci: TDR nas ucjenjuje. TDR: Tuže nas jer nam ne plaćaju

'unutrasnja...rovinj...07.02.2006. rovinj, tvornica duhana rovinj adris grupe, tdr, cigarete,  foto: goran stanzl'
'Goran Stanzl'
24.04.2010.
u 08:00

Kad kažete da nemate ronhill, york ili walter wolf, kupac ode dalje i automatski ste manje vrijedni na tržištu, kažu trgovci. Jedini razlog zašto im ne damo cigarete nije konkurencija nego neplaćanje, tvrde pak iz Adris grupe.

Zloporabi li TDR i dalje lidersku poziciju na hrvatskom tržištu cigaretama, sklapajući s kupcima, odnosno s trgovcima ugovore o isključivoj kupnji? Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja presudit će ponovno koncem srpnja, najkasnije u jesen, doznajemo od Olgice Spevec, predsjednice Vijeća AZTN-a.

Bez TDR-a manje vrijedni

AZTN je, podsjetimo, već opominjao TDR zbog nametanja visokih ciljnih udjela trgovcima nagrađujući ih ili kažnjavajući pri njihovu (ne)ispunjenju, što im je, kao poduzetnicima u visoko vladajućem položaju na tržištu, bilo zabranjeno. No "povijest" se prema tvrdnjama nekih trgovaca ponavlja. Vinkovački Lex Fori Tobacco Shop, koji ima 15 kioska, a u sezoni i više, tvrdi da zbog TDR-a, koji im ne da svoju robu, u godini gube nekoliko stotina tisuća kuna. Drže, naime, cigarete drugih proizvođača na hrvatskom tržištu, poput Philipa Morrisa, BAT-a, Imperiala, pa im TDR unatoč ugovoru na neodređeno koji nikada nije raskinut, ne želi prodavati svoje, optužuje direktorica Tamara Kajkić.

– Nemate li TDR-ovih cigareta u kiosku, automatski ste manje vrijedni na tržištu. Kad kažete da nemate ronhill, york ili walter wolf, kupac ode dalje, neće ni žvaku kod vas kupiti – ogorčena je, to više što polovicu asortimana njezinih kioska čine cigarete. Pokušavala je, tvrdi, tom problemu doskočiti kupujući TDR-ove cigarete veleprodajno od trgovačkih lanaca, no nakon nekog vremena i od njih stigne odbijenica s obrazloženjem kako ih "TDR pritišće". Kajkić kategorično tvrdi, a i još nekoliko trgovaca koji su željeli ostati anonimni, kako ništa ne duguju TDR-u, sve je plaćano avansno. Predrag Grubić, glasnogovornik Adris grupe, to pak opovrgava. Tvrdi kako je u slučaju Lex Forija jedini razlog neplaćanje.

Tri žalbe odbačene?

– Njihove žalbe, javno diskreditiranje naše tvrtke i za čiji račun to rade ne bismo komentirali. Mogu tek navesti kako je AZTN ovih dana žalbe triju tvrtki koje su nas prijavile za isti slučaj odbacio kao neosnovane – tvrdi Grubić. Olgica Spevec kaže, međutim, da su "zahtjevi odbačeni jer bi, uz ostalo, bilo nesvrhovito i neekonomično u isto vrijeme voditi nekoliko postupaka o istoj stvari, jer AZTN vodi postupak protiv TDR po službenoj dužnosti radi moguće zlouporabe vladajućeg položaja". U jednom se postupku tako obrađuju i žalbe trgovaca i nekoliko stotina ugovora svih distributera TDR-a.

Komentara 35

BM
bubica marica
20:49 24.04.2010.

Bijah pušač. Žestoki čak! Četiri kutije. Svaki dan. Bože moj!!!! I Razmislih i...odjednom skužim da popuših, za svoj pušački vijek, previše toga. Svega. Za 7 (sedam) dana i s čvrstom odlukom, riješih se smrada zauvijek!!!! O d tog dana, prošlošlo je dvije i pol godine. I dalje sam nepušač, dapače, smrdi mi grozno i odvratno mi je, nikad više........

Avatar Azriel
Azriel
08:36 24.04.2010.

imam neki osjećaj, da TDR tako ucjenjuje i Todorića :)

LO
Loco
19:08 24.04.2010.

tako je krmak, ljude koji ti iznesu uvjerljivije argumente nazovi čobanima. ti si u pravu. jer nisi čobanin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije