Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Mali trgovci: TDR nas ucjenjuje. TDR: Tuže nas jer nam ne plaćaju

Kad kažete da nemate ronhill, york ili walter wolf, kupac ode dalje i automatski ste manje vrijedni na tržištu, kažu trgovci. Jedini razlog zašto im ne damo cigarete nije konkurencija nego neplaćanje, tvrde pak iz Adris grupe.
24. travnja 2010. u 08:00 35 komentara 36 prikaza
'unutrasnja...rovinj...07.02.2006. rovinj, tvornica duhana rovinj adris grupe, tdr, cigarete, foto: goran stanzl'
Foto: 'Goran Stanzl'

Zloporabi li TDR i dalje lidersku poziciju na hrvatskom tržištu cigaretama, sklapajući s kupcima, odnosno s trgovcima ugovore o isključivoj kupnji? Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja presudit će ponovno koncem srpnja, najkasnije u jesen, doznajemo od Olgice Spevec, predsjednice Vijeća AZTN-a.

Bez TDR-a manje vrijedni

AZTN je, podsjetimo, već opominjao TDR zbog nametanja visokih ciljnih udjela trgovcima nagrađujući ih ili kažnjavajući pri njihovu (ne)ispunjenju, što im je, kao poduzetnicima u visoko vladajućem položaju na tržištu, bilo zabranjeno. No "povijest" se prema tvrdnjama nekih trgovaca ponavlja. Vinkovački Lex Fori Tobacco Shop, koji ima 15 kioska, a u sezoni i više, tvrdi da zbog TDR-a, koji im ne da svoju robu, u godini gube nekoliko stotina tisuća kuna. Drže, naime, cigarete drugih proizvođača na hrvatskom tržištu, poput Philipa Morrisa, BAT-a, Imperiala, pa im TDR unatoč ugovoru na neodređeno koji nikada nije raskinut, ne želi prodavati svoje, optužuje direktorica Tamara Kajkić.

– Nemate li TDR-ovih cigareta u kiosku, automatski ste manje vrijedni na tržištu. Kad kažete da nemate ronhill, york ili walter wolf, kupac ode dalje, neće ni žvaku kod vas kupiti – ogorčena je, to više što polovicu asortimana njezinih kioska čine cigarete. Pokušavala je, tvrdi, tom problemu doskočiti kupujući TDR-ove cigarete veleprodajno od trgovačkih lanaca, no nakon nekog vremena i od njih stigne odbijenica s obrazloženjem kako ih "TDR pritišće". Kajkić kategorično tvrdi, a i još nekoliko trgovaca koji su željeli ostati anonimni, kako ništa ne duguju TDR-u, sve je plaćano avansno. Predrag Grubić, glasnogovornik Adris grupe, to pak opovrgava. Tvrdi kako je u slučaju Lex Forija jedini razlog neplaćanje.

Tri žalbe odbačene?

– Njihove žalbe, javno diskreditiranje naše tvrtke i za čiji račun to rade ne bismo komentirali. Mogu tek navesti kako je AZTN ovih dana žalbe triju tvrtki koje su nas prijavile za isti slučaj odbacio kao neosnovane – tvrdi Grubić. Olgica Spevec kaže, međutim, da su "zahtjevi odbačeni jer bi, uz ostalo, bilo nesvrhovito i neekonomično u isto vrijeme voditi nekoliko postupaka o istoj stvari, jer AZTN vodi postupak protiv TDR po službenoj dužnosti radi moguće zlouporabe vladajućeg položaja". U jednom se postupku tako obrađuju i žalbe trgovaca i nekoliko stotina ugovora svih distributera TDR-a.

Za tako drastičan slučaj poput Lex Forij

Za tako drastičan slučaj poput Lex Forija ne znamo, diskriminacija trgovaca na takav način teško je moguća, no pouzdano znamo da kroz određene marketinške uvjete, povoljnije rabate i slično TDR nagrađuje neširenje asortimana konkurencije i novih marki na tržištu – kaže Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca HOK-a. Iz TDR-a, međutim, poručuju kako \"poštuju načela tržišnog natjecanja i na tome će inzistirati\". No da nije nepoznanica da je maloprodajno tržište u RH ograničeno za neke proizvode, jučer su nam potvrdili i iz Philipa Morrisa. \"Vjerujemo da će želja za ulaskom u EU utjecati na razvoj slobodnog tržišnog natjecanja, od čega će najviše koristi imati potrošači. Uvjereni smo kako će AZTN detaljno nadzirati i provoditi istrage vezano za poslovanje kompanija na tržištu\", priopćili su.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • bubica marica:

  Bijah pušač. Žestoki čak! Četiri kutije. Svaki dan. Bože moj!!!! I Razmislih i...odjednom skužim da popuših, za svoj pušački vijek, previše toga. Svega. Za 7 (sedam) dana i s čvrstom odlukom, riješih se smrada zauvijek!!!! O d tog dana, prošlo ... prikaži još!šlo je dvije i pol godine. I dalje sam nepušač, dapače, smrdi mi grozno i odvratno mi je, nikad više........

 • Avatar Azriel
  Azriel:

  imam neki osjećaj, da TDR tako ucjenjuje i Todorića :)

 • Loco:

  tako je krmak, ljude koji ti iznesu uvjerljivije argumente nazovi čobanima. ti si u pravu. jer nisi čobanin.