Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
troši se rezerva

Mađarska vlada rasprodaje udjele u tvrtkama, pa i 21,2 posto MOL-a

'Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) talks to the press as he arrives at the EU Headquarters on November 22, 2012 in Brussels, to take part in a two-day European Union leaders summit called to a
AFP/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
28.11.2012.
u 12:00

Mađarska vlada prošlog je tjedna u parlamentarnu proceduru pustila prijedlog zakona kojim bi vlada dobila mogućnost da izdaje obveznice s pokrićem u državnoj financijskoj imovini.

Iako su se u hrvatskim medijima pojavila nagađanja da bi mađarski MOL mogao prodati svoj udio u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, čini se kako bi prije Mađarska mogla prodati svoj udjel u MOL-u. Mađarska vlada prošlog je tjedna u parlamentarnu proceduru pustila prijedlog zakona kojim bi vlada dobila mogućnost da izdaje obveznice s pokrićem u državnoj financijskoj imovini.

Pojednostavljeno rečeno, Mađarska planira založiti svoje udjele u privatnim poduzećima, a najvrjedniji pojedinačni udjel koji posjeduje je 21,2 posto vlasništva u MOL-u.

Troši se strateška rezerva

Te dionice Mađarska je otkupila od ruske naftne kompanije Surgutneftegaz za 1,88 milijardi eura, a mogućnost monetizacije te imovine prvi je spomenuo ministar financija Gyorgy Matolcsy.

– Kupnja tog udjela bila je strateška investicija, koja je služila i kao “strateška financijska rezerva”. Ako se pogoršaju vanjski uvjeti financiranja, te bi nam dionice mogle pomoći da osiguramo pouzdano i relativno povoljno zaduživanje – rekao je Matolcsy.

Tu je izjavu dio javnosti protumačio kao najavu prodaje udjela u MOL-u, no ministar je vrlo brzo pojasnio kako se “nužno ne radi o prodaji”. Ipak, zalog bi mogao biti prvi korak prema tom scenariju. Cijelu transakciju izdavanja obveznica kojima bi pokriće trebale biti MOL-ove ili neke druge dionice bit će provedena putem nacionalne kompanije za upravljanje državnom imovinom. Iako neuobičajen, ovaj model financiranja u Mađarskoj nije presedan.

Još 2004. godine vlada je izdala petogodišnje obveznice s pokrićem u 25-postotnom udjelu u farmaceutskoj tvrtki Richter. Povijest se sada ponavlja, očito pod utjecajem sve lošije financijske situacije u zemlji. Stanje se dodatno pogoršalo nakon što je agencija Standard & Poors prošlog tjedna dodatno smanjila kreditni rejting zemlje, koji je i prije toga bio u statusu smeće.

Porez na infrastrukturu

Budući da s druge strane nema ni napretka u pregovorima vlade s Međunarodnim monetarnim fondom o novom kreditnom aranžmanu, evidentno je da bi se Mađarska mogla suočiti s problemima. Samo u veljači i ožujku sljedeće godine država mora otplatiti 5,4 milijarde eura duga.

Vlada novac pokušava prikupiti uvođenjem novih poreza. Već su uvedeni porezi na banke, telekomunikacije i nezdravu hranu, a sad se priprema i porez na infrastrukturu – plaćala bi se naknada za korištenje odvodne, vodovodne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture, bez obzira na to u čijem vlasništvu bila.

>>Uskoro nova nagodba o Ini: Vlada i MOL sjedaju za pregovarački stol

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:11 01.12.2012.

Evo sanse.

DT
dturina
13:02 28.11.2012.

Sad bi HR država trebala odigrati jednako prljavo kao Mađari pa poništiti odluku po kojoj se INA-i oprostio porezni dug i smjesta poslati te milijarde na naplatu, dionice INA-e bi dramatično pale, i onda bi trebalo fino preuzeti vlasništvo u istoj kao kompenzaciju za dug i eventualno nešto malo doplatiti, a već i sama dobit od sirijskih naftnih polja bi bila dovoljna da otplati pola hrvatskog državnog duga.

PR
prepri43
14:24 28.11.2012.

Nego pustimo mi šalu okrenimo se stanju stvari. Dobro je biti populist,ali samo za »umjetnićki«dojam. Život je nešto drugo. Ako se je željelo čuvati »nacionalni interes« onda nije ni trebalo prodavati INU. Prvi koji je to uradio trebao je ići u zatvor. A zašto nije išao,zato jer je prodajom došao do prijeko potrebnog novca za državni proračun.Pa sad nije važno da li je to bio neko iz SDP ili HDZ stranke. Važno je da je INA bila zbog nerazumnog vođenja na rubu bankrota i dobro je da ju je natko kupio za razliku od brodogradilišta koje nitko neće. I sada imamo probleme zbog te ćinjenice s ulaskom u EU. Neki uporno proturaju laži da je predsjednik Tuđman izmislio pretvorbu i privatizaciju.Privatizaciju je zahtijevala i zahtijeva i dalje EU i naravno naš drugi (najveći) sponzor Amerika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije