Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porezi

Luksemburg je davao subvencije Amazonu

Jeff Bezos
Foto: Reuters/PIXSELL
19.01.2015.
u 00:05

EK smatra da luksemburški poreznici nisu dobro procijenili Amazonove prijedloge o transfernim cijenama u podružnicama

Europska komisija objavila je preliminarno mišljenje prema kojem se porezna izuzeća koja je američka kompanija Amazon dobila u Luksemburgu mogu smatrati državnim subvencijama. Istraga o poreznom tretmanu američkog internetskog trgovca u Luksemburgu započela je početkom listopada prošle godine, a na temelju sporazuma koji je 2003. ta kompanija postigla s vladom kojoj je tada na čelu bio sadašnji predsjednik EK, Jean-Claude Juncker.

Prema mišljenju Komisije, porezna izuzeća nisu u skladu s odredbama o unutarnjem tržištu te se stoga mogu ocijeniti nedopuštenim subvencijama. Luksemburška vlada dala je porezna izuzeća za 360 kompanija koje su uložile u tu državu, a tamošnje ministarstvo financija mišljenje EK ocijenilo je neutemeljenim. Slično je poručio i Amazon, navodi BBC, priopćivši kako nije imao poseban porezni tretman u Luksemburgu. Bruxelles sumnja da luksemburški poreznici nisu dobro procijenili Amazonove prijedloge o “transfernim cijenama” kojim je novac transferiran između kompanijinih podružnica.

Podsjetimo, Amazonova luksemburška podružnica bila je najprofitabilnija europska podružnica.

>> 'Moji eksperimenti stajali su Amazon milijarde dolara'

Komentara 1

XA
xaron
02:09 19.01.2015.

Juncker- korupcija na vrhu EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije