Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi čelnik HGK

Luka Burilović: HGK mora imati utjecaj na zakone 
u Hrvatskoj

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
05.03.2014.
u 16:00

Komora mora pružiti konkretniju pomoć, a ne samo dati savjete

Iako funkciju predsjednika HGK Luka Burilović preuzima 1. travnja, već ima jasnu viziju izgleda Komore te tvrdi da politika neće imati nikakva utjecaja na rad.

Hoće li vaše članstvo u HDZ-u biti smetnja u obnašanju nove dužnosti?

Od trenutka kada sam izabran za predsjednika HGK, zamrzavam sve političke funkcije u stranci i ostajem običan član. Jedino što odsad nadalje o politici želim govoriti vezano je za jačanje utjecaja HGK na donošenje odluka u gospodarstvu Hrvatske, jačanje suradnje sa zakonodavstvom i regulatornim tijelima u smislu stvaranja preduvjeta za jačanje gospodarstva. Svatko tko želi ispolitizirati zbivanja u HGK ne želi dobro hrvatskom gospodarstvu. Šef Komore mora biti neovisan, a suradnja s Vladom i svim političkim strankama konstruktivna i u korist hrvatskog gospodarstva.

Zašto se protiv ukidanja obveznog članstva u HGK?

Ako aktivnosti Komore izravno vode u povećanje proizvodnje, izvoza i gospodarski rast, ako Komora zadovoljava interese i malih, i srednjih i velikih poduzeća, tada više nitko neće postavljati pitanje treba li u Komori članstvo biti obvezno ili ne.

Najavljujete širenje usluga članicama Komore?

Za naše izvoznike, pogotovo male i srednje, osim savjeta, HGK mora pružiti i konkretnu uslugu u inozemstvu, od pronalaska potencijalnih partnera do administrativne pomoći. Pomoć tvrtkama u korištenju fondova EU mora biti konkretnija, a HGK mora imati utjecaj na zakonodavstvo i regulatorna tijela i u Hrvatskoj i u EU jer to je ključan okvir za stvaranje gospodarske konkurentnosti.

Kako mislite vratiti povjerenje u HGK?

Samo uz vidljive rezultate. U moj su tim dobrodošli svi koji žele neumorno raditi. To je jedini kriterij. Neće biti lako ni jednostavno. Ukupni prihodi HGK sa 224 milijuna kuna u 2013. godini smanjili su se na 176,8 milijuna kuna u 2014. Kriza u hrvatskom gospodarstvu još traje, a mi moramo pomoći u njenu zaustavljanju. Prvi će mi korak biti financijska konsolidacija. Treba racionalizirati rashodnu stranu, a istovremeno početi raditi na proširenju poslovnih aktivnosti i povećati prihode HGK.

>> Luka Burilović: Neću biti na skrivenoj plaći, nego neovisan

Ključne riječi

Komentara 2

CO
coolman
16:35 05.03.2014.

Kome treba HGK, Buriloviću i 600 podobnih "stručnjaka" koji ugodno i udobno žive na državnim jaslama? Osim gore navedenih, nikome ! 50000 poduzetnika koji žive od svoga rada ne trebaju niti znaju čemu ta ustanova služi . Znaju samo to da moraju svake godine plačati PRISILNU članarinu za ustanovu čiji članovi NE ŽELE BITI! Poduzetnik od 1989 godine

CO
coolman
17:45 05.03.2014.

Dali će mi ikada itko sa grbače maknuti, Vidoševiće, Kuštrake, Buriloviće i slične parazite i parazitske ustanove poput HGK?! Dali sam ja u očima parazita koji sebe nazivaju političarima nepopravljivi debil koji ne može SAM procjeniti dali mu trebaju usluge neke ustanove te u skladu sa svojom SLOBODNOM odlukom platiti ili ne platiti nečije usluge. Dokle će oni slobodno zavlačiti ruke u moj džep opravdavajući to time da je to za moje dobro jer sam ja preglup da bi pametno znao potrošiti svoj novac ?! Šta učiniti da to stvarno jedamput prestane? ! Poduzetnik od 1989

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije