Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Luka Burilović: HGK mora imati utjecaj na zakone 
u Hrvatskoj

Komora mora pružiti konkretniju pomoć, a ne samo dati savjete
05. ožujka 2014. u 16:00 2 komentara 414 prikaza
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Iako funkciju predsjednika HGK Luka Burilović preuzima 1. travnja, već ima jasnu viziju izgleda Komore te tvrdi da politika neće imati nikakva utjecaja na rad.

Hoće li vaše članstvo u HDZ-u biti smetnja u obnašanju nove dužnosti?

Od trenutka kada sam izabran za predsjednika HGK, zamrzavam sve političke funkcije u stranci i ostajem običan član. Jedino što odsad nadalje o politici želim govoriti vezano je za jačanje utjecaja HGK na donošenje odluka u gospodarstvu Hrvatske, jačanje suradnje sa zakonodavstvom i regulatornim tijelima u smislu stvaranja preduvjeta za jačanje gospodarstva. Svatko tko želi ispolitizirati zbivanja u HGK ne želi dobro hrvatskom gospodarstvu. Šef Komore mora biti neovisan, a suradnja s Vladom i svim političkim strankama konstruktivna i u korist hrvatskog gospodarstva.

Zašto se protiv ukidanja obveznog članstva u HGK?

Ako aktivnosti Komore izravno vode u povećanje proizvodnje, izvoza i gospodarski rast, ako Komora zadovoljava interese i malih, i srednjih i velikih poduzeća, tada više nitko neće postavljati pitanje treba li u Komori članstvo biti obvezno ili ne.

Najavljujete širenje usluga članicama Komore?

Za naše izvoznike, pogotovo male i srednje, osim savjeta, HGK mora pružiti i konkretnu uslugu u inozemstvu, od pronalaska potencijalnih partnera do administrativne pomoći. Pomoć tvrtkama u korištenju fondova EU mora biti konkretnija, a HGK mora imati utjecaj na zakonodavstvo i regulatorna tijela i u Hrvatskoj i u EU jer to je ključan okvir za stvaranje gospodarske konkurentnosti.

Kako mislite vratiti povjerenje u HGK?

Samo uz vidljive rezultate. U moj su tim dobrodošli svi koji žele neumorno raditi. To je jedini kriterij. Neće biti lako ni jednostavno. Ukupni prihodi HGK sa 224 milijuna kuna u 2013. godini smanjili su se na 176,8 milijuna kuna u 2014. Kriza u hrvatskom gospodarstvu još traje, a mi moramo pomoći u njenu zaustavljanju. Prvi će mi korak biti financijska konsolidacija. Treba racionalizirati rashodnu stranu, a istovremeno početi raditi na proširenju poslovnih aktivnosti i povećati prihode HGK.

>> Luka Burilović: Neću biti na skrivenoj plaći, nego neovisan

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • coolman:

    Kome treba HGK, Buriloviću i 600 podobnih "stručnjaka" koji ugodno i udobno žive na državnim jaslama? Osim gore navedenih, nikome ! 50000 poduzetnika koji žive od svoga rada ne trebaju niti znaju čemu ta ustanova služi . Znaju samo to ... prikaži još! da moraju svake godine plačati PRISILNU članarinu za ustanovu čiji članovi NE ŽELE BITI! Poduzetnik od 1989 godine

  • coolman:

    Dali će mi ikada itko sa grbače maknuti, Vidoševiće, Kuštrake, Buriloviće i slične parazite i parazitske ustanove poput HGK?! Dali sam ja u očima parazita koji sebe nazivaju političarima nepopravljivi debil koji ne može SAM procjeniti dali mu trebaju usluge ... prikaži još! neke ustanove te u skladu sa svojom SLOBODNOM odlukom platiti ili ne platiti nečije usluge. Dokle će oni slobodno zavlačiti ruke u moj džep opravdavajući to time da je to za moje dobro jer sam ja preglup da bi pametno znao potrošiti svoj novac ?! Šta učiniti da to stvarno jedamput prestane? ! Poduzetnik od 1989