Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Loris Rak imenovan za stečajnog upravitelja Uljanika

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem, a sudac Ivan Dujić tada je napomenuo kako će uskoro biti objavljena i odluka o otvaranju stečaja u pisanom obliku
16. svibnja 2019. u 18:05 1 komentara 495 prikaza
Uljanik
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Trgovački sud u Pazinu, koji je početkom tjedna otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem, imenovao je Lorisa Raka za njegova stečajnog upravitelja te pozvao vjerovnike da u roku od 60 dana prijave svoje tražbine, stoji u zapisniku s ročišta objavljenom u četvrtak na e-oglasnoj ploči tog suda. Ispitno ročište na kojem će se ispitivati prijavljene tražbine zakazano je za 16. rujna.

Stadionska diplomacija Obećali su nam sagraditi stadione, ali evo što Kineze zapravo zanima

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem, a sudac Ivan Dujić tada je napomenuo kako će uskoro biti objavljena i odluka o otvaranju stečaja u pisanom obliku. 

Predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta Sandi Božac naveo je na tom ročištu kako je račun Uljanik Brodogradilišta u neprekidnoj blokadi 231 dan. Po najnovijim podacima Fine, račun je blokiran na iznos od 164,8 milijuna kuna, od čega 76,5 milijuna kuna otpada na potraživanja radnika. 

Uvidom u bilancu, sud je utvrdio da je krajem studenoga 2018. imovina Uljanik Brodogradilišta iznosila 988 milijuna kuna, a njegove obveze 2,6 milijardi kuna. Uljanik Brodogradilište trenutno ima 1.118 radnika, od čega njih 1.058 u Puli, a 60 u Rijeci. 

Astana Arena Sve je dogovoreno Službeno! Kinezi odlučili: Gradimo stadion u Hrvatskoj vrijedan 150 mil. €

Time je jedna od najvažnijih članica Uljanik grupe završila u stečaju, nakon što su u proteklih oko mjesec dana stečajevi otvoreni nad četiri članice grupe - sredinom travnja otvoren je stečaj Uljanik Proizvodnje opreme, početkom svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, a od prošlog tjedna u stečaju su i Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnja Diesel. 

U petak, 17. svibnja, treba se održati i ročište na kojem će se odlučivati hoće li se pokrenuti stečaj i krovne tvrtke grupe, Uljanika d.d. Za sve je te tvrtke, kao i za brodogradilište 3. maj, prijedloge za otvaranje stečaja podnijela Financijska agencija (Fina), a zbog blokade njihovih računa dulje od 120 dana

Inače, do sada je ročište za Uljanik Brodogradilište bilo dva puta odgađano. Ročište je 24. travnja odgođeno zbog dolaska predstavnika kineskog China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), koji su krajem travnja i početkom svibnja obišli brodogradilišta u Puli i Rijeci, a još nije poznato kakva je njihova namjera u pogledu brodogradilišta Uljanik i 3. maj. 

Pogledajte što nam je Valter Flego rekao o Uljaniku i drugim temama:

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • stefj:

    Eh, nitko iz politike nije htio ući u nadzorni odbor ili upravni odbor jer ti ljudi ipak odgovaraju za poslovanje (bar formalno). Sada, u stečaju, kada se novci opet dijele, bez problema će naći nekoga... Mada, Uljanik je u tolikoj ... prikaži još! dubiozi da ga niti Kinezi ne žele spasiti. Ako ga krenu spašavati, treba samo vidjeti što je vlada dala za uzvrat. Eh, je ga IDS dotukao... Nadam se jedino da će se uspjeti spasiti brodogradilište 3. maj, to je ipak donekle pozitivno funkcioniralo. Koliko se sjećam, za to treba proglasiti stečaj Uljanika d.d... To je možda trebalo prvo napraviti da kćer firme dobe slobodne ruke i probaju se izvući, no s tim stečajom odlazi i hrpa nekretnina u ruke Končara. Pa nije bez veze plaćao Jakopovića...