Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obveznice

Linić prodao 1,75 milijardi dolara duga američkim ulagačima

linic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.11.2013.
u 21:19

Deset milijardi kuna, koliko će Linić iz Amerike donijeti, olakšat će poziciju državne riznice koja je posljednjih mjeseci preopterećena

Na američkom tržištu kapitala do kasnog popodneva u utorak nudilo se novo izdanje hrvatske obveznice. Prve vijesti iz SAD-a govore o velikom interesu ulagača pa je navodno u knjigu obveznica njihova upisana vrijednost veća od 5 milijardi dolara. Prema neslužbenim informacijama, ministar financija Slavko Linić odlučio se zadužiti za 1,75 milijardi dolara. Glavnica duga na naplatu će doći 2024. godine uz kamate od 6 posto. Kamata je nešto niža nego što su domaći analitičari očekivali, s obzirom na to da su procijenili da će država morati investitorima platiti i do 6,5 posto kamate za prodaju dugoročne obveznice. Ipak, kamata koju ćemo platiti znatno je viša od one koju smo ugovorili na prethodnom izdanju 10-godišnje dolarske obveznice, vrijednom 1,5 milijardi dolara iz ožujka ove godine, kada je prinos iznosio 5,625 posto.

Država osim kamate plaća i osiguranje od tečajnog rizika jer je obveznica denominirana u dolarima. Novo zaduženje nešto je manje od 10 milijardi kuna i omogućit će nešto ležerniju situaciju u državnoj riznici koja je posljednjih mjeseci bila poprilično napeta, čemu su dokaz i blokade računa tvrtki koje su dužne više od 1000 kuna dulje do mjesec dana te kasnija isplata plaća u državnoj upravi. Raste i javni dug koji je u srpnju premašio psihološku granicu od 200 milijardi kuna popevši se na 201,34 milijarde kuna.

Nivo i ritam zaduženja Hrvatske je neodrživ čak i na kraći rok, naročito kada se zna da će u 2014. Linić morati prodati 43 milijarde kuna duga kako bi pokrio stare glavnice, sve veće kamate i rupu u tekućoj potrošnji.

>> Linić: Ovo je borba za opstanak

Ključne riječi

Komentara 19

NJ
nada.jurincic
22:11 19.11.2013.

Šta taj izdajnik radi to nije za virovati!Na naše vlastite oči i uši!Uzima kredit u američkim dolarima bez pokrića i to od J.P. Morgan....Živim za dan kad ćemo ih izvesti pred Sud hrvatskog naroda.On misli da će nas prije dokrajčiti jer mu je Gazda moćan.Ali moćan je i hrvat kad ušuti:Majakovski:"Ne znate vi moje lice najstrašnije kada sam ja savršeno spokojan".E,Liniću hrvati su sada-savršeno spokojni pa ti dobro razmisli.

DU
Deleted user
22:54 19.11.2013.

Uzima se dug na dug i plaća kamata na kamatu i tako već zadnjih 10 godina. Sramota!

Avatar puky
puky
08:03 20.11.2013.

... jednog dana liniću će hebati mamicu neki drugi na vlasti kako on cijelo vrijeme onima od prije njega ... za dvije godine povećao je javni dug za 80 milijardi kuna a pljuje po HDZ-u koji je skupa sa račanovom sivomiševskom vladom skupio 200 milijardi za 11 godina sa kojima je izgrađena auto cesta i uglavnom izgrađeno sve ono što je jugo komunistička banda u suradnji sa srbo četničkim pobunjenicima razrušila ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije