Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Linić prodao 1,75 milijardi dolara duga američkim ulagačima

Deset milijardi kuna, koliko će Linić iz Amerike donijeti, olakšat će poziciju državne riznice koja je posljednjih mjeseci preopterećena
19. studenoga 2013. u 21:19 19 komentara 4417 prikaza
linic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na američkom tržištu kapitala do kasnog popodneva u utorak nudilo se novo izdanje hrvatske obveznice. Prve vijesti iz SAD-a govore o velikom interesu ulagača pa je navodno u knjigu obveznica njihova upisana vrijednost veća od 5 milijardi dolara. Prema neslužbenim informacijama, ministar financija Slavko Linić odlučio se zadužiti za 1,75 milijardi dolara. Glavnica duga na naplatu će doći 2024. godine uz kamate od 6 posto. Kamata je nešto niža nego što su domaći analitičari očekivali, s obzirom na to da su procijenili da će država morati investitorima platiti i do 6,5 posto kamate za prodaju dugoročne obveznice. Ipak, kamata koju ćemo platiti znatno je viša od one koju smo ugovorili na prethodnom izdanju 10-godišnje dolarske obveznice, vrijednom 1,5 milijardi dolara iz ožujka ove godine, kada je prinos iznosio 5,625 posto.

Država osim kamate plaća i osiguranje od tečajnog rizika jer je obveznica denominirana u dolarima. Novo zaduženje nešto je manje od 10 milijardi kuna i omogućit će nešto ležerniju situaciju u državnoj riznici koja je posljednjih mjeseci bila poprilično napeta, čemu su dokaz i blokade računa tvrtki koje su dužne više od 1000 kuna dulje do mjesec dana te kasnija isplata plaća u državnoj upravi. Raste i javni dug koji je u srpnju premašio psihološku granicu od 200 milijardi kuna popevši se na 201,34 milijarde kuna.

Nivo i ritam zaduženja Hrvatske je neodrživ čak i na kraći rok, naročito kada se zna da će u 2014. Linić morati prodati 43 milijarde kuna duga kako bi pokrio stare glavnice, sve veće kamate i rupu u tekućoj potrošnji.

>> Linić: Ovo je borba za opstanak

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • nada.jurincic:

  Šta taj izdajnik radi to nije za virovati!Na naše vlastite oči i uši!Uzima kredit u američkim dolarima bez pokrića i to od J.P. Morgan....Živim za dan kad ćemo ih izvesti pred Sud hrvatskog naroda.On misli da će nas prije dokrajčiti ... prikaži još! jer mu je Gazda moćan.Ali moćan je i hrvat kad ušuti:Majakovski:"Ne znate vi moje lice najstrašnije kada sam ja savršeno spokojan".E,Liniću hrvati su sada-savršeno spokojni pa ti dobro razmisli.

 • Deleted user:

  Uzima se dug na dug i plaća kamata na kamatu i tako već zadnjih 10 godina. Sramota!

 • Avatar puky
  puky:

  ... jednog dana liniću će hebati mamicu neki drugi na vlasti kako on cijelo vrijeme onima od prije njega ... za dvije godine povećao je javni dug za 80 milijardi kuna a pljuje po HDZ-u koji je skupa sa račanovom ... prikaži još! sivomiševskom vladom skupio 200 milijardi za 11 godina sa kojima je izgrađena auto cesta i uglavnom izgrađeno sve ono što je jugo komunistička banda u suradnji sa srbo četničkim pobunjenicima razrušila ... strava ...