Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆI POSLODAVAC U REGIJI

Likvidnost Fortenove bolja, jača temeljne biznise i brendove

Zagreb: Panel "Kuda plovi hrvatski gospodarski brod" na konferenciji Svijet u 2020.
Josip Regovic/PIXSELL
09.12.2021.
u 08:46

Predstavljamo nominirane za Gospodarstvenika i gospodarski događaj 2021. u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista

U ovoj i idućoj godini Fortenova grupa u Hrvatsku i regiju ukupno ulaže više od 255 milijuna eura, kazao je ovih dana član upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško, jedan od pet gospodarstvenika nominiranih za ovogodišnju nagradu Gospodarstvenik godine u ogranizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista.

Invsticije za 255 mil. eura

U pogonu Jane u Gorici Svetojanskoj Peruško je ovih dana najvio ključne kapitalne investicije grupacije u narednom razdoblju, ističući kako je upravo podizanje investicijske snage Fortenove bio jedan od najvažnijih ciljeva cijelog lanca aktivnosti koje su odradili unatrag dvije i pol godine.

I ne samo to. I u tako kratkom vremenskom roku Fortenova je na čelu s Peruškom uspjela konsolidirati vrlo raspršenu vlasničku strukturu sa više od 200 dioničara na tri, broj kreditora s više desetaka smanjen je na dva, a uz vlastito financijsko restrukturiranje refinanciran i dug Mercatora s 385 milijuna eura te ispunjeni ostali preduvjeti zbog kojih je Mercator u travnju 2021. postao integralni dio poslovnog područja maloprodaje Fortenova grupe.

Vlasništvo u Mercatoru javnim se ponudama povećava na 90%, a nakon isplate malih dioničara u kompaniji koju je Agrokor kupio još 2014. Fortenova će uskoro imati 100 posto vlasništva. Značajno razduživanje Fortenove započelo je u rujnu 2019. s početkom procesa prodaje kompanija iz ‘non-core’ djelatnosti, od kojih je najvažnja prodaja područja zamrzute hrane Nomad Foodsu za čak 615 milijuna eura. Prodaja zamrznute hrane velikom svjetskom igraču koji ranije nije bio prisutan u našoj regiji dovršena je u rujnu ove godine kao jedna od najuspješnijih kupoprodajnih transakcija u jugoistočnoj Europi u zadnjih 10 godina, što je Fortenovi omogućilo da zaduženost u dvije i pol godine sa 7,2 omjera između duga i operativne dobiti smanji na 4,2.

- Doveli smo kompaniju do prihvatljive razine zaduženosti i omogućili joj ulaganje u razvoj temeljnih biznisa, a ujedno smo ostvarili izvrsne poslovne rezultate. U 2021., smo imali devet najboljih mjeseci ikada. Ostvarili smo 22 milijarde kuna prihoda iz primarnog poslovanja što je zbog preuzimanja Mercatora u naše vlasništvo rast od 54% u prvih devet mjeseci. Isto tako naša EBITDA je 1,7 milijardi kuna, što je povećanje od oko 30%, dok je neto dobit po prvi puta u devet mjeseci iznosila 1,3 milijarde, što je poboljšanje od 1,9 milijardi kuna u odnosu na gubitak ostvaren u devet mjeseci 2020. Krajem rujna grupa je na računu imala 2,5 milijardi kuna u novcu i novčanim ekvivalentima što pokazuje jako veliku likvidnost - rekao je Peruško.

Za usporedbu, 10. travnja 2017., kad je započela deblokada računa Agrokora, stanje na računima bilo je 6 kuna.

Peruško očekuje da će Fortenova s planiranim daljnjim razduživanjem već u idućoj godini investicijski potencijal podići na razinu do 200 milijuna eura, a razrađen je inovativni poslovni plan koji će, primjerice, našoj maloprodaji donijeti otvaranje više od 200 novih ili obnovljenih maloprodajnih mjesta u cijeloj regiji, nove distribucijske centre od kojih je najveći distribucijsko-logistički centar Mercatora u Ljubljani, novu platformu e-trgovine kao i nova lansiranja cijelog niza novih i inovativnih prehrambenih proizvoda.

U ključne kapitalne investicije Fortenova je u ovoj godini uložila 125 milijuna eura, dok u idućoj ulaže 130 milijuna eura. Najveća kapitalna ulaganja u 2021. su u proizvodnom segmentu, u novu, tehnološki najsuvremeniju aseptičku liniju na kojoj će se u Jani puniti osvježavajuća bezalkoholna pića i čija je instalacija u završnoj fazi, vrijednu 11,5 milijuna eura, te u novi pogon za prešanje i ekstrakciju ulja u Dijamantu kapaciteta 1200 tona na dan i novu klaonicu u PIK-u Vrbovec.

Ulagalo se i u Zvijezdu, novu liniju mlijeka i mliječnih proizvoda pod brendom “Kravica Kraljica”, Planet of Plants proizvode na biljnoj bazi te Mesne grickalice PIK&GO... Konzum je među ostalim postao pak prvi maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj u kojem je moguće plaćati kriptovalutama.

Uspješno refinanciranje

Fabris Peruško je, podsjetimo, od 1. travnja 2019. član Upravnog odbora te glavni izvršni direktor Fortenova grupe koja je nastala kao rezultat izvanredne uprave i nagodbe vjerovnika Agrokora. Tadašnjem Agrokoru pridružio se odmah nakon pokretanja postupka izvanredne uprave u svibnju 2017., kao član uprave Tiska za financije i restrukturiranje tog hrvatskog nacionalnog lanca kioska.

U veljači 2018. preuzima mjesto izvanrednog povjerenika Agrokor grupe, a u srpnju 2018. s više od 5700 vjerovnika zaključuje pregovore vrijedne 7,7 milijardi eura, što dovodi do izglasavanja nagodbe vjerovnika Agrokora. Nakon implementacije nagodbe nastala je Fortenova grupa, a Peruško preuzima njezino vođenje, nastavljajući provoditi ključne projekte poslovnog restrukturiranja usmjerene na povećanje profitabilnosti i učinkovitosti sustava. Ujedno je u rujnu 2019. Fortenova grupa uspješno refinancirala, 1,15 milijardi eura duga.

Nominirani za gospodarstvenika godine:

- Martina Dalić, Podravka

- Gordan Kolak, Končar elektroindustrija

- Mate Rimac, Rimac automobili

- Fabris Peruško, Fortenova grupa

- Silvio i Roberto Kutić, Izabel Jelenić, Infobip

- Rezultati turističke sezone

- Donošenje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

- Rimčevo preuzimanje Bugattija

- Rast robnog izvoza i industrije 

- Rast kreditnog rejtinga Hrvatske

 

Komentara 1

Avatar SileZla
SileZla
10:05 09.12.2021.

Još malo, kad potpuno ozdrave i oporave nekadašnji Agrokor, Todorić će ga sudski dobiti natrag. Agrokor je trebao otići u stečaj. Stečaj je konac, završetak nečije tvrtke. Todoriću je ostavljena šansa da Agrokor dobije natrag. Ili golemo obeštećenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije