Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Lenovo službeno otvara svoju prvu europsku tvornicu u mađarskom Ullou

20. lipnja 2022. u 09:07 2 komentara 136 prikaza
Foto: Lenovo
Pogledajte galeriju 1/2

Tvrtka Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) službeno je otvorila vrata svoje prve tvornice u Europi. Tvornica sa sjedištem u Ullou u Mađarskoj  prvenstveno je usmjerena na izgradnju serverske infrastrukture, sustava za pohranu i vrhunskih PC radnih stanica koje koriste korisnici diljem Europe, Bliskog istoka i Afrike.

Proširujući međunarodne proizvodne operacije tvrtke Lenovo, investicija predstavlja značajan gospodarski potencijal za privatni i za javni sektor u Mađarskoj, u pogledu povećanog proizvodnog kapaciteta, većeg potencijala za suradnju s lokalnim dobavljačima i otvaranja novih radnih mjesta. Tvornica već zapošljava preko 1000 zaposlenika s punim radnim vremenom u različitim inženjerskim, upravljačkim i operativnim ulogama, a broj se nastavlja povećavati kako se tvornica približava punom kapacitetu.

Snažna infrastruktura, kvalificirana radna snaga i lokacija u središtu Europe učinili su Mađarsku prirodnim odabirom za lokaciju prve europske tvornice tvrtke Lenovo. Osim toga, dio ulaganja tvrtke Lenovo podržan je poticajima lokalne samouprave putem Mađarske agencije za promicanje ulaganja (HIPA).

Francois Bornibus, viši potpredsjednik i EMEA predsjednik u trvtki Lenovo, komentirao je: „Sa službenim otvorenjem naše tvornice u Mađarskoj došli smo do važne prekretnice u optimizaciji i evoluciji naše globalne proizvodne mreže. Dobra povezanost mađarske lokacije omogućuje nam blizinu s našim europskim kupcima kako bismo mogli ispuniti i održati njihove potrebe, a da pritom ostanemo na čelu inovacija. Budući da naše poslovanje nastavlja rasti diljem svijeta, ova nevjerojatna nova tvornica igrat će ključnu ulogu u našim planovima da osiguramo budući uspjeh i donesemo pametniju tehnologiju za sve u Europi na održiviji, brži i učinkovitiji način.”

Róbert Ésik, izvršni direktor Mađarske agencije za promicanje ulaganja (HIPA), dodao je: „Oduševljeni smo što je tvrtka Lenovo, lider u industriji s dugom poviješću u globalnoj proizvodnji, odlučila surađivati s nama i pozicionirati svoju novu tvornicu u Mađarskoj. Budući da je tvornica sada službena otvorena, očekujemo da ćemo vidjeti nove mogućnosti suradnje za lokalne dobavljače koji će doprinijeti prosperitetnom gospodarskom okruženju Mađarske.”

Pokrivajući gotovo 50.000 četvornih metara kroz dvije zgrade na tri kata, nova lokacija jedna je od najvećih tvornica tvrtke Lenovo. Proizvodna linija može proizvesti više od 1.000 servera i 4.000 radnih stanica dnevno – svaka izrađena posebno prema zahtjevima kupaca. Kapaciteti za inovativnu automatizaciju postavljeni su u cijeloj tvornici, uključujući prvoklasni sustav upravljanja zgradom koji radi na katu na kojem je trgovina i logistički prostor za praćenje temperature, vlažnosti, stanja sredstava i DIMM robotskog označavanja. To omogućuje tvrtki Lenovo održavanje optimalne kontrole kvalitete svojih proizvoda.

Nova namjenski izgrađena zgrada opremljena je solarnim panelima kapaciteta 0,5 megavata koji imaju dovoljno energije da se napaja ekvivalent malog sela. Izgradnja uređaja na lokalnoj razini također smanjuje kilometre tih proizvoda i pružaju učinkovitije i održivije mogućnosti prijevoza. To će u kombinaciji s inovativnim proizvodnim procesima, kao što je Lenovo patentirani proces lemljenja na niskim temperaturama, pomoći tvrtki Lenovo da postigne svoje znanstveno utemeljene klimatske ciljeve.

Tvornica u Mađarskoj dio je globalne strategije proizvodnje i opskrbnog lanca tvrtke Lenovo koja opslužuje kupce na 180 tržišta iz 35+ proizvodnih mjesta diljem svijeta – uključujući Argentinu, Brazil, Kinu, Njemačku, Mađarsku, Indiju, Japan, Meksiko i SAD. Tvrtka Lenovo je nadaleko poznata po svom globalnom hibridnom proizvodnom modelu koji uključuje mješavinu interne i ugovorne proizvodnje. Ključni izvor konkurentske prednosti za tvrtku pruža veću učinkovitost i kontrolu nad razvojem proizvoda i operacijama u lancu opskrbe, omogućujući učinkovitije odgovore na potrebe kupaca.

U svibnju 2022., tvrtka Lenovo skočila je za sedam mjesta u godinu dana i sada je rangirana na 9. mjestu u Gartner Global Supply Chain Top 25 za 2022. Priznanje naglašava liderstvo tvrtke Lenovo kao organizacije usmjerene na svrhu i operativnog centra izvrsnosti u globalnom opskrbenom lancu.

Uz stvaranje novih radnih mjesta u Ullou i okolici, tvrtka Lenovo nastavlja svoju predanost potpori lokalnoj zajednici kroz filantropske aktivnosti kao što su tehnološke donacije za lokalne škole i dobrotvorne organizacije.

 

Skupa pogreška
Htio je ispasti faca, a onda je napravio potez zbog kojeg je odmah požalio
ZAGREB CLASSIC
Dođite na Tomislavac, na festival pod zvijezdama bezvremenske klasike
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Na sreću Mađari su svjesni da ne mogu živjeti samo od turizma, poljoprivrede i uslužnog građevinarstva. Čini mi se da su Mađari jedna od zemalja koja sve više postaje polularna među stranim ulagačima.