Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agrolaguna

Kvalitetni brendovi i izvoz najbolji su generator rasta tvrtke

Agrolaguna
Foto: sasa miljevic/PIXSELL
1/2
16.05.2015.
u 20:15

Sva tri segmenta poslovanja moramo stalno unapređivati, što je i kratkoročna i dugoročna strategija, kaže Goran Kramarić

Čak pet medalja vinima porečke Agrolagune na nedavnom najutjecajnijem svjetskom vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards 2015., na kojemu je "zlatni" Festigia Castello 2012. osvojio i prestižni Regional Trophy, toj je kompaniji donijelo najbolju reklamu i međunarodno značenje, bilo da je riječ o bijelim ili crnim vinima.

Brendiranje Hrvatske

Goran Kramarić, predsjednik uprave Agrolagune, ističe kako je od ulaska te tvrtke u koncern Agrokor uloženo više od 220 milijuna kuna u nove nasade vinograda, najmoderniju tehnologiju proizvodnje vina i kadrove. Stoga su nagrade, koje se posljednjih godina nižu na svjetskim natjecanjima – a kulminirale su zlatom, trima srebrima i broncom na Decanteru među više od 15.000 vina iz cijeloga svijeta – najbolja potvrda ispravnosti strategije i rada Agrolagunina tima, što je važan doprinos i izgradnji imidža vrhunske kvalitete hrvatskih vina i brendiranju Hrvatske kao vinske zemlje.

– Regional Trophy za Festigia Castello 2012. nagrada je za sav trud i entuzijazam koji su uloženi u stvaranje kvalitete i vrijednosti brenda Vina Laguna. Neovisno o tome što u njegov sastav ulaze međunarodne sorte, merlot, syrah i cabernet sauvignon, odiše istarskim duhom i terroirom – kaže Milan Budinski, glavni enolog Agrolagune.

S vinima – a lani su na 600 hektara proizveli čak 4,3 milijuna litara – prisutni su već u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Poljskoj i Srbije, a u planu su i nova izvozna tržišta. Uz vina su sve, prepoznatljiviji i njihovi autohtoni istarski tvrdi sirevi, kojih se u novoj sirani kod Tara proizvede oko 300 tona plus 100 tona skute, ali i maslinova ulja. Na međunarodnom natjecanju u New Yorku nedavno su osvojili zlato i srebro za ekstra djevičanska maslinova ulja Ol Istria Picholino i Ascolana, dok je zbog lanjskih problema sa štetnicima na maslinama 49% od 600 prijavljenih ulja iz 26 zemalja ocijenjeno manjkavima.

Masline predobro rodile

U Agrolaguni su lani temeljito pratili svakog štetnika, od moljca, svrdlaša do maslinove muhe, i pravodobno počeli zaštitu, doznajemo od Katje Gašparini, voditeljice uljarstva i maslinarstva Agrolagune. Dok je većina domaćih maslinara očajavala, oni su ubrali 60% više maslina i dobili dvostruko više maslinova ulja – 130 tona. Ulaganja u proizvodnju, znanje i ljude isplate se pa su započeli i novi investicijski ciklus od 6,6 milijuna kuna u pomlađivanje vinograda, nabavu laboratorijske opreme te jaču regionalnu promidžbu, s posebnim naglaskom na tržište Srbije.

– Planiramo i nabavu tankova za vino za 5,3 mil. kuna, kupnju pročistača, opremanje uljare za 6,2 mil. kuna te nabavu dodatne mehanizacije za 760.000 kuna, što ćemo, nadam se, ostvariti u suradnji s fondovima EU – kaže Kramarić, koji budućnost Agrolagune vidi u asortimanu iznimno kvalitetnih brendiranih proizvoda kao generatora rasta i njihovu snažnom izvozu, bilo kroz turizam ili izravno. Pritom sva tri segmenta poslovanja treba stalno unapređivati, a dosad su, dodaje, najzadovoljniji maslinovim uljima. 

>> Hrvatska vina kreću u osvajanje Srbije i SAD-a 

>> Američki enolozi kušali hrvatskih vina u društvu ministra Lorencina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije