Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Krajem 2020. dug opće države 329,7 milijardi kuna, ili 89,1 posto BDP-a

Inače, dug opće države obuhvaća domaću i inozemnu komponentu duga središnje države, fondova socijalne sigurnosti i lokalne države
01. travnja 2021. u 07:45 4 komentara 595 prikaza
Zagreb: Izjave nakon sastanka Plenkovića sa hotelijerima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ukupni dug opće države je krajem prošle godine iznosio 329,7 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast za 36,8 milijardi kuna pa je i udio općeg duga u BDP-u porastao na 89,1 posto, dok je na kraju prosinca 2019. taj udio bio 72,8 posto, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB). 

Ilustracija za BDP i kune HNB-ovi novi podaci Građani u godinu dana uštedjeli 15 milijardi kuna, zaduživanje pada

Prema prvim dostupnim podacima, ukupno stanje konsolidiranog duga svih podsektora opće države na kraju prosinca 2020. godine iznosilo je 329,7 milijarde kuna, pa je u odnosu na prethodni mjesec ostvaren rast od 526 milijuna kuna (ili 0,16 posto), a u odnosu na prosinac 2019. godine taj dug bio je veći za 36,8 milijardi kuna (ili 12,6 posto), podatci su HNB-a.

"Promatrano u odnosu na godišnji BDP, ukupni je dug na kraju prosinca 2020. iznosio 89,1 posto godišnjeg BDP-a, a na kraju prosinca prethodne godine iznosio je 72,8 posto godišnjeg BDP-a", navode analitičari središnje banke u komentaru statističkih pokazatelja duga opće države. 

Podatci iz njihove objave pokazuju i da je udio duga opće države u godišnjem BDP-u neprestance padao od 2014. godine, kada je bio na razini od oko 85 posto BDP-a. No, nakon što je u 2019. godini pao na 72,8 posto BDP-a, iskazane potrebe za financiranje mjera borbe protiv koronavirusa, kao i pad BDP-a u prošloj godini, utjecale su na rast udjela duga opće države na 89,1 posto BDP-a u 2020. godini. 

Inače, dug opće države obuhvaća domaću i inozemnu komponentu duga središnje države, fondova socijalne sigurnosti i lokalne države. 

Osijek: Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbe u Tvrđi LJUBO JURČIĆ Velike investicije mogu impresionirati svojim iznosom, ali mogu zemlju baciti unazad, ako su krivo usmjerene

Analitičari HNB-a u komentaru zamjećuju da se prirast duga najvećim dijelom odnosi na domaću komponentu duga, koja se u prosincu povećala za 4,1 milijardu kuna (ili 1,9 posto) u odnosu na studeni i 26 milijardi kuna (ili 13,2 posto) u odnosu na prosinac 2019. godine.  Po podacima HNB-a, krajem prošle godine je dug opće države na domaćem tržištu iznosio 223,7 milijardi kuna, dok je inozemna komponenta duga iznosila gotovo 106 milijardi kuna.  Inozemna komponenta duga opće države na kraju prosinca prošle godine je bila manja za 3,6 milijardi kuna (3,3 posto), dok je na godišnjoj razini povećana za 10,8 milijardi kuna (11,3 posto). 

Uz napomenu da su podaci o strukturi duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni samo za nekonsolidirani dug opće države, analitičari središnje banke navode kako u strukturi toga duga prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti. Tako na kraju prosinca 2020. godine najveći udio u tom dugu imaju obveznice (64,4 posto), drugi su po važnosti dugoročni krediti (29,1 posto), a posljednji su kratkoročni krediti i vrijednosnice (zajedno 6,5 posto).

Pritom je kratkoročni dug na kraju prosinca 2020. godine bio veći za 8,4 milijardi kuna (ili 63,1 posto) u odnosu na kraj istog mjeseca 2019. godine, a dugoročni se dug u istom razdoblju povećao za 30,5 milijardi kuna (ili 10,9 posto), ističu iz HNB-a.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Avatar Virtuoz
  Virtuoz:

  Rješenje je jednostavno 50 tisuća viška zaposlenih u javnom sektoru riješite se toga

 • Avatar Dalmacija
  Dalmacija:

  Hrvatska, najzaduženija balkanska država. Javni dug raste, proračun je pred pucanjem.

 • bijeloanijebrašno:

  Biće i gore dok god ekipa iz Davosa ne kaže " sad je dosta " !