Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Kraj razdoblja jeftine nafte, prirodni plin dolazi u prvi plan

Nafta
AFP/Reuters
09.03.2010.
u 14:08

Prvi put od 1983. godine potražnja za naftom pala je dvije godine zaredom. S obzirom na procjene kako će se potražnja za energijom udvostručiti, u prvi plan umjesto nafte dolaze drugi izvori energije.

Cijene nafte porasle su prebrzo i dosegnule previsoke vrijednosti pa potencijal rasta ostaje ograničen, navodi se u najnovijoj analizi Erste grupe. Analitičari ističu kako smo svjedoci najdrastičnijeg pada potražnje za naftom u posljednjih trideset godina i kako opskrba u potpunosti zadovoljava potrebe. Novi naftni šok, prema njihovim predviđanjima, mogao bi se dogoditi 2012. godine. Istodobno u prvi plan dolazi proizvodnja prirodnog plina iz škriljevca koja će se prema predviđanjima povećati 71 posto do 2030. godine.

- Gospodarski je oporavak netaknut, ali smatramo da je cijena nafte očito previsoka. Iako je potražnja znatno porasla, naročito na tržištima u razvoju, i dalje je dosta niža od rekordnih razina. Usto kritički gledamo na slijepo vjerovanje da će kinesko gospodarstvo biti pokretač oporavka i rasta. Kina ne može i neće biti jedini pokretač globalnog oporavka ili spasitelj globalnog gospodarstva, kao ni jedina nada za potrošnju nafte - ističe u analizi Ronald Stöferle, analitičar tržišta sirovina u Erste grupi.

Skupa nafta

Sadašnja razina cijene nafte od 80 dolara po barelu smatra se niskom, iako je ta vrijednost zapravo visoka jer mnogi sudionici na tržištu kao referentnu vrijednost uzimaju povijesni rekord od gotovo 150 dolara. Na sadašnjoj razini cijena nafte je za više od 100 posto iznad dugoročnog prosjeka od 30,9 dolara i srednje cijene od 24 dolara, ističu analitičari i dodaju da, uzme li se u obzir inflacija, cijena nafte i dalje je visoka.

OPEC, prema njihovu mišljenju, cijenu između 70 i 80 dolara po barelu smatra optimalnom, jer s jedne je strane dovoljno niska da pretjerano ne optereti i dalje ranjivo gospodarstvo, a s druge strane alternativni izvori kao što su naftni pijesak ili nafta koja se crpi iz velikih morskih dubina nisu atraktivni te su uglavnom neisplativi na ovoj razini. Ni energija vjetra i sunca na ovoj razini cijene ne predstavljaju ozbiljnu konkurenciju.

IEA (International Energy Agency) izdala je svoje prvo upozorenje u vezi s dostizanjem vrhunca proizvodnje nafte, ustvrdivši da bi se to moglo dogoditi do 2020.godine. Analiza na 800 naftnih polja pokazala je kako bi, ako potražnja nastavi rasti sadašnjim tempom, do 2030. godine trebali biti otkriveni novi resursi od 40 milijuna barela dnevno, što je četverostruka proizvodnja Saudijske Arabije, kako bi se dugoročno izbjegao cjenovni šok. Nafte trenutačno ima dovoljno, ali struktura opskrbe upozorava na znatno više cijene u dužem razdoblju.

Naftni šok očekuje se 2012. godine

- S obzirom na to da se prošle godine naftom ponekad trgovalo ispod graničnih troškova proizvodnje, što je uzrokovalo ozbiljne financijske poteškoće mnogim zemljama izvoznicama nafte, otkazana su ulaganja u iznosu gotovo stotinu milijardi dolara. To bi mogao biti temelj četvrtog naftnog šoka 2012. ili 2013. godine - ističu analitičari Erste grupe.

Što se globalnog pada potražnje za naftom tiče, prvi put od 1983. godine potražnja za naftom pala je dvije godine zaredom. S obzirom na procjene kako će se potražnja za energijom udvostručiti do 2050. godine, jasno je kako u prvi plan umjesto nafte dolaze drugi izvori energije. IEA očekuje da će proizvodnja iz nekonvencionalnih rezervi plina porasti za 71 posto do 2030. godine. Time bi taj segment postao najbrže rastući izvor energije u idućim desetljećima. Iako prirodni plin neće moći nadoknaditi pad proizvodnje nafte, plin iz škriljevca trebao bi postati sve važniji za SAD i Europu, a SAD zbog plina iz škriljevca praktički preko noći postaje energetski samoodrživ.

- Što se cijene nafte u ovoj godini tiče, smatramo kako će ona u prvoj polovici 2010. godine iznositi oko 90 dolara po barelu te da neće prijeći "psihološku granicu" od 100 dolara, dok u drugoj polovici godine očekujemo pad 60 dolara po barelu ili čak i niže. Stoga prognoziramo prosječnu cijenu nafte od 72 dolara po barelu u 2010. - zaključio je Stöferle

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije