Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kozlović u Momjanu gradi novi podrum vrijedan 2 milijuna eura

Kozlović trenutačno proizvodi oko 150 tisuća litara vina godišnje sa 25 hektara vinograda i još 10-ak kooperantskih. Vinarstvu, smatra, nema mjesta u velikim marketima, tako da mu je konačan cilj najviše 250 do 300 tisuća boca.
19. kolovoza 2011. u 15:40 1 komentara 830 prikaza
kozlovic
Foto: pixsell

Čovjek koji se bavi svime i svačime nikada ne može biti dovoljan profesionalac u vinima – kaže enolog Gianfranco Kozlović, koji je u posljednjih 20-ak godina stasao u vodećeg istarskog vinara i vinogradara.

Počeci iz 1904.

Tvrtka Kozlović VIP vina, koju vodi sa suprugom Antonelom, nedavno je na kušanju u režiji utjecajne grupe britanskih vinskih kritičara pod nazivom The Wine Gang među čak 280 vina iz 98 hrvatskih vinarija osvojila najvišu ocjenu za malvaziju Santa Lucia 2008., čime joj je zajamčeno i skoro predstavljanje vinskim medijima, ugostiteljima i trgovcima na Annual tasting of Croatian Wines u Londonu.

To je samo jedno u nizu vrijednih priznanja među kojima su i ona britanskog London Wine Faira. Vinarija, čiji počeci datiraju još iz 1904., nikada neće biti velika poput Agrolagune, niti on to želi, otkriva nam Kozlović svoje planove. No vina tog predstavnika “istarske vinske revolucije 90-ih”, kako mu tepaju, iz podruma koji smatraju jednim od kultnih mjesta hrvatskog vinogradarstva i jednim od najvećih vinskih “laboratorija” u zemlji, danas su neizostavna na stolovima birane klijentele New Yorka, Beča ili Beograda te u vinotekama i restoranima. Kako bi još više unaprijedio kvalitetu svojih vina, Kozlović ovih dana završava oko 2000 kvadrata vjerojatno najmodernijeg hrvatskog podruma u pitanju arhitekture i dizajna te tehnologije i funkcionalnosti u Momjanu vrijedan 2 milijuna eura, koliko je investirao uz pomoć Hypo Alpe-Adria banke.

Trenutačno proizvodi oko 150 tisuća litara vina godišnje sa 25 hektara vinograda i još 10-ak kooperantskih, a kako vinarstvo smatra ozbiljnim poslom, koji traži potpunu predanost i profesionalnost, kojemu nema mjesta u velikim marketima, u konačnici će se zaustaviti na brojci oko 250 do 300 tisuća boca u podrumu, kojemu su tržište najbolji restorani i vinoteke, odnosno mjesta gdje se vino najbolje vrednuje.

Iako na promidžbi i brendiranju hrvatskih vina treba još puno raditi, Kozlović je sretan što je nedavno pri HGK zaživjelo udruženje kojemu je upravo cilj staviti vrhunska hrvatska autohtona vina na svjetsku vinsku kartu. S obzirom na to da im nije u planu masovna proizvodnja, niti to Hrvatska kao mala zemlja može, Kozlović hrvatska vina vidi u srednje visokoj vinskoj kategoriji, što znači da neće biti jeftina, već će njihova cijena biti između 5 i 10 eura.

Komplicirana St. Lucia

– Izaći iz okvira Hrvatske možemo samo ako u svijetu budemo nešto značili, a to možemo samo ako odradimo ozbiljan posao i dobru domaću zadaću, čega nema bez prepoznatljivosti i kvalitetnih vina – objašnjava Kozlović, koji vino ne vidi kao običan proizvod nego kao izražaj zemlje i ljudi koji ga stvaraju – kao kreaciju – koju najbolje mogu shvatiti oni koji vole svoj posao.

Za svoje vinograde Kozlović kaže da su na najboljem položaju u kraju koji se zove Santa Lucia, a po njemu je ime dobilo i njegovo najcjenjenije vino, malvazija koja se proizvodi od selekcioniranog grožđa. To je, kaže, rijetko i načelno komplicirano vino, odnosno selekcija dobrih berbi koja nakon fermentacije ostaje na odležavanju u drvenim bačvama.

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • hannover:

    \"Kozlović hrvatska vina vidi u srednje visokoj vinskoj kategoriji, što znači da neće biti jeftina, već će njihova cijena biti između 5 i 10 eura?\" > Molim? Pa koliko kostaju sad njegova vina? Ja mislim da su sva iznad 10 € ili ?