Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI JAVNI DUG 74% BDP-A

Korona povećala javni dug u 24 od 27 članica EU

Zdravko Marić
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
1/3
23.07.2020.
u 13:00

Hrvatska je najzaduženija tranzicijska članica EU, ispred Slovenije i Mađarske dok je u svim ostalim postkomunističkim članicama javni dug ispod 50 posto BDP-a, a najmanje zaduženoj Bugarskoj, s kojom kucamo na vrata eurozone, oko 20 posto.

Zaključavanje ekonomije i širenje pandemije povećalo je javni dug eurozone i Europske unije za približno dva postotna poena, i to eurozone na 86,3 posto, a EU na 79,5 posto BDP-a u prvom kvartalu 2020.

Omjer duga prema BDP-u rastao je u 24 od 27 članica EU, najviše u Belgiji, za gotovo šest postotnih poena, Finskoj oko 5, te Sloveniji, Španjolskoj i Francuskoj više od tri. Hrvatski javni dug veći je jedan postotni poen u odnosu na zadnji kvartal 2019. godine, a samo su se Litva, Danska i Bugarska razduživale. Hrvatska je posljednjih godina uspješno smanjivala svoj javni dug, no korona je preokrenula taj trend na razinama duga od približno 74 posto BDP-a.

Hrvatska je najzaduženija tranzicijska članica EU, ispred Slovenije i Mađarske dok je u svim ostalim postkomunističkim članicama javni dug ispod 50 posto BDP-a, a najmanje zaduženoj Bugarskoj, s kojom kucamo na vrata eurozone, oko 20 posto. Najviši omjeri državnog duga su u Grčkoj (176%), Italiji (137%), Portugalu (120%), Belgiji (104%) i Francuskoj (101%), a najniži u Estoniji (9%) i Bugarskoj (20%).

Visina javnog duga i proračunskih deficita trenutačno su stavljeni po strani kako bi se osigurala sredstva za stabilizaciju ekonomskih tokova, no Hrvatska će već iduće godine morati stisnuti kočnice i početi smanjivati javni dug za jednu dvadesetinu razlike između sadašnje razine javnoga duga i poželjnih 60% ako želi uvesti euro.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:36 23.07.2020.

javni dug je povecala rastrosnost drzave i svih koji mogu ...a ne nikakova korona...to su price za predskolsku dob ....itd

TH
than
11:17 24.07.2020.

Tko ne iskoristi godinu debelih krava ne provede se dobro u godini mršavih krava. Što nam to vrijedi što nam je udio duga u BDPu padao kada nam je ukupni dug narastao ? Nitko nije smanjio naš dug niti za jednu lipu. Što se preljevalo iz proračuna ogromnim nametima građanima sve se dijelilo kao da neće biti sutra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije