Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1400 radnika čeka rasplet događaja

'Kodriću i Šketu Pevec je služio kao bankomat'

13.12.2014., Zagreb, Skorpikova ulica - Prodajni centar Pevec u Jankomiru. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
07.12.2016.
u 13:50

Jurica Lovrinčević, novi predsjednik uprave trgovačkog lanca, proziva prethodnika i dioničara

Nakon što je izašao iz stečaja i ponovno počeo pozitivno poslovati, u trgovačkom lancu Pevec traje prava bitka suvlasnika tko će upravljati kompanijom.

Zdravko i Višnja Pevec kao bivši vlasnici su davno ispali iz igre. Ostali dioničari, koji su uglavnom suvlasnici postali na ime dugova koje je Pevec ostavio, podijeljeni su u dva tabora. Dosadašnji predsjednik pa član uprave Darko Šket koji je izveo tvrtku iz stečaja dobio je izvanredni otkaz, a nova uprava tvrdi da je upravo on bio produžena ruka Želimira Kodrića, vlasnika Samoborke. Na čelu nove uprave i drugog tabora je Jurica Lovrinčević, osječki menadžer koji je vodio tvrtke Bobi, Dicentra i Filir, a drugi dioničari su ga izabrali da promijeni Šketov smjer.

Iako je križevački stečajni upravitelj Darko Šket smatran spasiteljem tvrtki, nova uprava tvrdi da je iza sebe ostavio “kosture iz ormara” i radio u interesu Kodrića koji je, iako manji suvlasnik, imao kontrolu nad tvrtkom.

– Kodriću je Pevec pet godina služio kao bankomat uz podršku uskog kruga ljudi među kojima je i Šket – kaže Lovrinčević.

Iako je Šketu zahvalan za sve učinjeno, za njega i Kodrića ima i brojne zamjerke. Kaže da je Pevec kupovao od Kodrićeve Samoborke materijale bez natječaja. Doduše, to nije bilo protuzakonito, no iznosi plaćeni Samoborki iznimno su visoki, na tržištu se moglo proći puno jeftinije.

– U samo dva natječaja dobili smo 5,5 milijuna jeftinije ponude od Samoborkine – objašnjava Lovrinčević.

Pevec inače posluje s dobiti, lani je dobit iznosila rekordnih 24 milijuna kuna, a akumulirali su dobit iz prošlih godina. No, Lovrinčević upozorava da dobit nije potpuno “čista” jer se štedjelo na ulaganjima i nije uračunato gotovo stotinjak sporova koji se nisu rješavali, a koji mogu jako opteretiti tvrtku – time su problemi prebačeni u budućnost.

No, slučaj za koji Lovrinčević kaže da su ga prijavili institucijama isplata je tri milijuna kuna tvrtki Panprodukt, od čega 2,2 milijuna unaprijed za brikete i pelete. Lovrinčević kaže da su stručne službe u kompaniji upozorile Šketa da se radi o rizičnoj kompaniji, da jedan tegljač peleta stoji 22.000 kuna, te da je neopravdano platiti toliko unaprijed.

Zanimljiv slijed novca otkrio je Podravski list. Tvrtka u vlasništvu sina Zdravka Hadrovića, vlasnika Panprodukta, nakon tih isplata lani kupila je križevačku pivnicu kojoj je suvlasnik bio Šket.

Koje je Šketovo opravdanje za to nismo uspjeli doznati jer nam se nije javljao na telefon i sms poruku. Podravskom listu nije htio ništa komentirati. Šket je inače tvrdio da uopće ne zna zašto je smijenjen kada je uspio podići Pevec na noge.

Porezna uprava navodno već provjerava te transakcije. Ako su točne Lovrinčevićeve tvrdnje, poslovanje Peveca nije bilo transparentno.

Potpuno drugu priču ima Želimir Kodrić. Ni on nam se jučer nije javio, ali je u prijašnjim istupima u javnosti tvrdio da nova uprava ide lošim putem kupnje zemljišta i gradnje novih objekata, zbog čega je bila prezadužena.

Kodrić je pokušao ljetos kupiti Pevec, ali ga je većina ostalih malih dioničara blokirala. Krajem studenoga zatražio je novu Glavnu skupštinu na kojoj bi se isplatila dobit od 35 milijuna kuna skupljena kroz godine.

On bi preko svoje tvrtke dobio najviše – 17,5 posto. Nova uprava dobit ne želi isplatiti jer smatra da bi time tvrtka pala na koljena. Radnici, njih oko 1400, mogu samo čekati rasplet tih događaja.

>> Dio dioničara Peveca ogorčen: Ne posluje se transparentno

Komentara 3

MV
Marko_Vorkapic
17:26 07.12.2016.

Naslov je u potpunosti točan. Šket je sav u čudu što je dobio "pedalu", a cijeli svoj mandat je bio marioneta Ž. Kodrića. Nadam se da Lovrinčević i ekipa neće posustati, jer je u pitanju egzistencija 1400 obitelji.

MS
Marin_Sutalo
17:32 07.12.2016.

Uprava Peveca treba podnijeti kaznene prijave protiv Šketa i tražiti naknadu za oštećivanje društva. Pa neka ga njegov sponzor Kodrić čupa. Iako ni taj više nema prebijene banke. Čini se kako su oni za Pevec, na sreću, stvar prošlosti!

OB
ObrenM
21:15 07.12.2016.

Sto se ovima ne sudi kao Pevecu.Ako je i nesto neposteno ucinio-on je to i stvorio.Poceo je posteno sa malim serviso.Oteli su mu i nadaleko poznati Brand.On je kriv sto nije dobro podmazivao tadasnje vladajuce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije