Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nizinska pruga

Kinezi nam zadnji put daju šansu

CHINA-CROATIA-LI KEQIANG-GRABAR-KITAROVIC-MEET (CN)(151015) -- BEIJING, Oct. 15, 2015 (Xinhua) -- Chinese Premier Li Keqiang shakes hands with visiting Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic at the Great Hall of the People in Beijing, China, Oct. 15,
Foto: Reuters/PIXSELL
22.02.2016.
u 21:20

Naši sugovornici ističu da su Kinezi jako zainteresirani za ta dva projekta jer bi tako u Luci Rijeka imali ulaz za svoju robu u Europu koju bi onda brzo i efikasno prevozili u unutrašnjost kontinenta

U Zagreb ovaj tjedan stiže Ning Jizhe, drugi čovjek National Development and Reform Commisiona (NDRC) Narodne Republike Kine. NDRC je ključno državno tijelo koje se bavi razvojem i reformama i dio je Nacionalnog vijeća Kine.

Glavni su razlog Jizheova dolaska u Hrvatsku Luka Rijeka i projekt nizinske pruge. Kako kažu naši dobro upućeni sugovornici, Kinezi će hrvatskoj Vladi ovaj put dati zadnju priliku da im omogući ulaganje u gradnju kontejnerskog terminala na Krku i gradnju nove, dvokolosiječne pruge od Rijeke do Zagreba koja se onda dalje nastavlja prema Botovu, na hrvatsko-mađarskoj granici.

Naši sugovornici ističu da su Kinezi jako zainteresirani za ta dva projekta jer bi tako u Luci Rijeka imali ulaz za svoju robu u Europu koju bi onda brzo i efikasno prevozili u unutrašnjost kontinenta.

Kinezi su otvoreni za sve opcije ulaganja u kontejnerski terminal, vrijedan 1,2 milijarde eura, i u gradnju nizinske pruge od Rijeke do Zagreba, investiciju od oko 3,6 milijardi eura. Njima je prihvatljivo i da nam daju kredit za financiranje tih projekata, spremni su i za javno-privatno partnerstvo, a odgovara im i model koncesije.

Susret na visokoj razini

Drugog čovjeka NDRC-a, koji je u rangu ministra, primit će ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a očekuje se da će ga primiti ili prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko ili premijer Tihomir Orešković.

Za Hrvatsku bi Jizheov posjet mogao biti od presudne važnosti ako ne želimo biti slijepo crijevo u prometnim tijekovima u ovom dijelu Europe. A kako sad stvari stoje, velike su šanse da to postanemo. Naime, Slovenci su krenuli u projekt gradnje drugog kolosijeka pruge od Kopra do Divače i gradnju trećeg gata u luci Koper. Prvi projekt vrijedan je 1,4 milijarde eura, drugi oko 400 milijuna eura, a na svoju stranu dobili su i Mađare s kojima su potpisali memorandum o zajedničkom ulaganju u ta dva projekta. Pri tome su za prugu od EU dobili polovicu potrebnog novca.

Kinezi ulažu u luku Pirej

U taj projekt uključena je i kineska tvrtka China Road and Bridges čiji predstavnici također stižu u Zagreb s Jizheom ovaj tjedan.

S druge strane Kinezi ulažu i u grčku luku Pirej odakle bi robu prevozili dalje u Europu prugom preko Beograda i Budimpešte. No naši sugovornici kažu da je Kinezima ipak najbolja opcija riječka luka s nizinskom prugom jer tako imaju najbliži pristup cijeloj Europi. Stoga je ovaj posjet kineske delegacije ključan za Hrvatsku ako ne želi postati slijepo crijevo Europe ili, kako kažu naši sugovornici, za Hrvatsku je taj posjet biti ili ne biti.

>>Nijemci i Kinezi žele uložiti 4,6 milijardi eura u hrvatske pruge

>>Kinezima treba pruga od Rijeke do srca Europe

Komentara 18

Avatar Azriel
Azriel
22:01 22.02.2016.

ne znam što reći za nas, i naše namjere. željeznica nam je u 1950. a tak izgleda treba i ostati

Avatar Azriel
Azriel
22:00 22.02.2016.

ne znam što reći za nas, i naše namjere. željeznica nam je u 1950. a tak izgleda treba i ostati

DU
Deleted user
21:43 22.02.2016.

Što vele naši sindikalni stručnjaci???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije