Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kineske investicije u Europi rastu, u Sjevernoj Americi padaju

Dovršene kineske investicije u Europi u prvoj polovici 2018. godine dosegnule su 12 milijardi dolara, što je za 4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
24. srpnja 2018. u 07:31 2 komentara 193 prikaza
Ilustracija
Foto: Filip Brala/Pixsell

Izravna kineska inozemna ulaganja dramatično su se promijenila u odnosu prema SAD-u i Kanadi te se usmjerila prema Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku Europe u prvoj polovici ove godine, pišu kineski mediji. Dovršene kineske investicije u Europi u prvoj polovici 2018. godine dosegnule su 12 milijardi dolara, što je za 4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Čelik Trgovina Nakon uvođenja novih carina EU, Kina poziva na 'međusobno suzdržavanje'

S druge strane, ulaganja prema Sjevernoj Americi smanjena su za 92 posto, na 2 milijarde dolara, navodi se u istraživanju londonske tvrtke Baker McKenzie i američkih analitičara iz Rhodium Groupe.

Na godišnjoj razini postotno povećanje za Europu isključuje neuobičajeno velik ugovor iz 2017. godine – akviziciju švicarske biotehnološke tvrtke Syngenta, od strane ChemChina, vrijednu 42 milijarde dolara – koja je izostavljena pa nije utjecala na usporedbu podataka.

Thilo Hanemann, direktor tvrtke Rhodium Group, rekao je kako „nakon pet godina sličnih investicijskih razina u Europi i Sjevernoj Americi, kineski investitori sad očito preferiraju Europu. Regulatorne prepreke ostaju niže, politički odnosi su predvidljiviji, a Europa nudi veliku bazu industrijske visokotehnološke imovine, što se dobro podudara s kineskim inozemnim investicijskim prioritetima". Borisov i Li CEEC Borisov i Li: Cilj inicijative 16+1 je jačanje Europe, a ne njezina podjela

Privlačeći 3,6 milijardi dolara ulaganja, Švedska je bila najveće europsko odredište za kineski kapital u prvoj polovici 2018. godine, nakon čega slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje su investicije dosegnule 1,6 milijardi dolara. U Njemačkoj je uloženo 1,5 milijardi dolara, a u Francuskoj 1,4 milijarde.

Neizvjesnost oko američko-kineske trgovine nastavlja utjecati na odluke investitora.

Trump najavljuje carine i na aute TRGOVINSKI RAT WTO: Carinski rat prijeti svjetskom gospodarstvu

"Razmjer i brzina divergentnih trendova otkrivenih ovim brojkama je izvanredan. Istodobno, nitko ne bi trebao biti iznenađen smjerom puta - Kina se aktivno udvara EU s ponudama recipročnog tržišnog pristupa u pokušaju da pokaže kako strana ulaganja nisu jednosmjerna ulica, dok trgovinski odnosi s SAD-om nastavljaju čvrsto ići prema dolje", kazao je Thomas Gilles, predsjednik Baker McKenzie's kineske grupe za Europu, Bliski Istok i Afriku.

Donald Trump, Xi Jinping, Angela Merkel Igre moći Svijet se više ne osvaja vojskom, nego kapitalom i tehnologijom

Industrijski sastav kineskog ulaganja također se značajno promijenio u prvoj polovici ove godine i u Europi i u Sjevernoj Americi, prema izvješću. Sektori, uključujući automobilski, zdravstveni i biotehnološki te potrošački proizvodi i usluge, postali su glavni primatelji izravnih kineskih inozemnih ulaganja u obje regije. Sektor nekretnina i ugostiteljstva izgubio je svoje mjesto na vrhu, ali je i dalje ostao privlačan kineskom kapitalu.

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
  • Deleted user:

    Kina je postala Svjetska sila br. 1 u ekonomskom smislu!? Dok Amerika sve probleme pokušava rješiti ratovanjem kao mnogo puta do sada, na redu je Iran, jer ne želi da mu se netko silom nameće u unutarnju politiku!? Zašto Iran ... prikaži još! ne smeta EU, Rusima, Kini, već je samo ugroza USA, očito da bi Trumph mogao prodati silne količine nagomilanog oružja susjedima Irana?! Ipak je Kina u pozitivi dok Amerika duguje navodno 1000 milijardi dolara!? Po nekoj logici trebali bi Amerikanci imati ogromnu inflaciju, ali oni i dalje žive kao da se ništa ne događa?! Dokle će to moći ići, ne znam, dovjeka sigurno neće! Od duga su Kini dužni 60% toga duga? Ratovanje nije izlaz! Financijski bi se moglo uništiti bilo koga pa i Ameriku!? Možda bi bilo zdravo za Svijet pokazati im da nisu nedodirljivi!? Svakako ekonomski, nikako ratom!? Što bi se desilo da ih pogodi jedna zdrava ekonomska inflacija? Dali bi i tada ratovali 70 godina?!

  • Avatar Mica Trofrtaljka
    Mica Trofrtaljka:

    Jučer čitam KInezI masovno zatvaraju dućane po srbiji nema se ni za kinesku robu ?