Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CEEC

Borisov i Li: Cilj inicijative 16+1 je jačanje Europe, a ne njezina podjela

Borisov i Li
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
07.07.2018.
u 11:29

Šest je godina prošlo od prvog summita održanog 2012., a sastanci na vrhu potom su se održavali redom u Bukureštu, Beogradu, u Kini, Rigi, te zadnji 2017. u Budimpešti. Summit u Sofiji sedmi je po redu.

Cilj inicijative 16+1 između zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) i Kine je jačanje Europe a ne njezina podjela, složili su se u Sofiji premijeri Bugarske Bojko Borisov i Kine Li Kequiang, otvarajući poslovni forum koji prethodi summitu predsjednika vlada te platforme.

Domaćin sedmog summita zemalja CEEC-a i Kine bugarski premijer Borisov i kineski premijer Li otvorili su poslovni forum platforme 16+1, naglasivši da je on temelj inicijative te da je ove godine okupio u glavnom gradu Bugarske oko 1500 kompanija.

"Želimo vidjeti jedinstvenu, naprednu i otvorenu Europsku uniju i podupiremo integracije. To je u interesu i Europe i Kine", kazao je Li, dodajući da bi oslabljena Europa "bila loša vijest za Kinu a ne obrnuto".

Borisov je na forumu na čijem je otvaranju sudjelovao i premijer Andrej Plenković rekao da se radi o platformi koja "pokušava jačati Europu, a ne dijeliti je".

Analitičari tvrde da na inicijativu 16+1 Bruxelles ne gleda s velikim odobravanjem. Radi se o 11 članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, te 5 kandidata i potencijalnih kandidata, s kojima Kina jača veze.

Li, koji je u više navrata ranije ponovio da 16+1 nije geopolitička platforma, naglasio je u govoru da će inicijativa ostati "otvorena i inkluzivna" i za druge partnere, bilo zemlje ili institucije.

Borisov je pozdravio Hrvatsku kao sljedećeg domaćina summita inicijative 16+1.

Hrvatski premijer u petak je nakon razgovora s Lijem potvrdio da će Hrvatska sljedeće godine biti domaćin summita te inicijative.

Ideja o platformi za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe rođena je nakon njihova prvog ekonomsko-trgovinskog foruma 2011. u Budimpešti.

Šest je godina prošlo od prvog summita održanog 2012., a sastanci na vrhu potom su se održavali redom u Bukureštu, Beogradu, u Kini, Rigi, te zadnji 2017. u Budimpešti. Summit u Sofiji sedmi je po redu.

Li je rekao da postoji brzi rast poslovnih odnosa sa zemljama CEEC-a, "za razliku od poslovne suradnje s nekim drugim regijama" koje nije imenovao.

Kina i SAD međusobno su si u petak uvele carine na uvoz robe u vrijednosti od 34 milijarde dolara.

Li je najavio i da će Kina nastaviti s reformama i otvaranjem tržišta za strana ulaganja, te naglasio da će Kina nastaviti otvarati vrata za strane proizvode. "Za strane proizvode koji odgovaraju potrebama kineskih potrošača, nastavit ćemo šire otvarati vrata kineskog tržišta", rekao je.

Kineski je premijer također istaknuo da je u prvih pet mjeseci ove godine trgovinska suradnja Kine sa šesnaest zemalja CEEC-a narasla za 24,5 posto.

"To je jako ohrabrujuće i pokazuje veliki potencijal gospodarske suradnje", rekao je, dodajući da dolazi i do sve veće razmjene ljudi i velikog povećanja dolazaka kineskih turista u ovu regiju.

Upravo u tom razdoblju, 23. travnja, potpisan je i ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) između predstavnika Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Nakon otvaranja foruma, održat će se summit šefova vlada 16 zemalja CEEC-a i Kine. Na njemu uz Kinu sudjeluju Hrvatska, Albanija, BiH, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije