Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izazovi budućnosti

Kina i SAD gube ulogu svjetskih vođa, novi lider bit će – Japan

'tokyo_nnn_unu_28082012'
''
14.09.2012.
u 15:16

Imat ćemo problema sa starošću stanovništva, manjkom energenata, ali klimatske promjene neće nas pogoditi

Klimatske promjene u idućih 20 godina stvarat će nam probleme i stajati nas 20 posto svjetskog BDP-a, na Zemlji će do 2100. živjeti 10,1 milijarda ljudi, a nafte imamo za još samo 46 godina. Sve su to prijetnje koje nas čekaju u budućnosti, ali umjesto da se bojimo, promjene treba prihvatiti kao izazov i priliku, poruka je koju je Roland Berger poslao studijom Megatrendovi u kojoj najavljuje novi raspored snaga u svijetu i tehnologije koje će u budućnosti imati uspjeha.

Tri megatrenda koja će obilježiti svijet nakon 2030. su klimatske promjene, starenje stanovništva i njegov rast te nestašica resursa. Ali zaključak analitičara je da društva i tvrtke s pametnim industrijskim politikama, inovativnim rješenjima i usmjerenošću na potrebe starijih ljudi imaju vrlo svijetlu budućnost. Na razini cijelih gospodarstava najbolje će proći zemlje s dinamičnim proizvodnim sektorom i visokokvalitetnim tehnološkim uslugama.

Alternativna energija


Lideri novog doba bit će Njemačka, Francuska, skandinavske zemlje, sjeverni dio Italije i Poljska. Među uspješnima bit će i J. Koreja, Brazil i Čile, a SAD i Kina gube utrku u inovativnosti. Japan, kao zemlja koja se suočava s najvećim izazovima u sva tri područja, mogao bi u idućim godinama vratiti lidersku poziciju pa se najavljuje “japansko desetljeće”, koje bi moglo započeti već za nekoliko godina.

A Hrvatska će se susresti s izazovima koje dijeli sa starom Europom. Stanovništvo će stariti i bit će velikih problema s nestašicom resursa, naročito energenata, ali barem nas neće pogoditi klimatske promjene. Trebamo razvijati alternativnu energiju i zelene tehnologije, a priliku će imati i oni koji razviju modernije oblike skrbi za starije. U nedostatku radne snage, kao i u ostalim europskim zemljama, morat će se uvoditi automatizacija za dio poslova, dok nas čeka više posla za visokoobrazovanu radnu snagu.

Prilagodba dobi radnika

Nova tržišna niša u globalnom gospodarstvu bit će razvoj zajedničke infrastrukture za život u velikim gradovima. Naime, do 2030. u gradovima će živjeti gotovo pet milijardi ljudi. Zato će se tražiti mali stanovi, specijalna infrastruktura i kolektivni domovi. Megatrendovi će donijeti poslovne prilike kompanijama koje su već aktivne u “zelenom” sektoru, od energetske učinkovitosti do gospodarenja vodama ili recikliranja. Prilike se otvaraju i tvrtkama koje rast produktivnosti mogu osigurati prilagodbom proizvodnje dobi radnika i koje će uvoditi nove materijale kao zamjenu potrošenima.

Ključne riječi

Komentara 3

LO
lojtra1
15:33 14.09.2012.

Sve to skupa je još debelo premalo da bi se mi pokrenuli. Hladovine će uvjek biti a o janjetini ćemo "pregovarati" :)

LI
liburnik
16:46 14.09.2012.

Da Japan......Ma Japan mi je tek na trećem mjestu......

RU
rux
17:39 14.09.2012.

Ja u zadnjih 35 godina slušam da nafte ima za još 40-45 godina. Sad mi nikako nije jasno zašto nikad da prođe više taj rok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije