Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TŽV Gredelj

KF Partners odustao, LocoTech još u igri

KF partners je odustao jer je potrebno značajnije dodatno investiranje u opremljenost TŽV Gredelja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
10.11.2018.
u 13:50

Raspao se konzorcij koji je bio najozbiljniji ulagač

Hrvatska tvrtka KF Partners odustala je od ulaganja u TŽV Gredelj u stečaju, no u igri za ulazak u tu tvornicu željezničkih vozila i dalje je ruska tvrtka LocoTech. 
KF Partners i LocoTech udruženi u konzorcij zajedno su iskazali interes za dokapitalizaciju ili ulaganje u Gredelj te su ponudili 47 milijuna eura s mogućim odstupanjima od plus-minus 10 posto, ovisno o rezultatima dubinske analize. No konzorcij je dva put zatražio dodatno vrijeme za dubinsku analizu i za dostavu konačne ponude.

Prvi rok istekao je krajem rujna kad su iz konzorcija zatražili dodatnih 30 dana. Odbor vjerovnika im je izašao u susret oba puta jer su Odboru smatraju da ponuda konzorcija KF Partners – LocoTech više odgovara strategiji koja je zauzeta na početku stečaja, a to je održanje proizvodnje u TŽV-u Gredelj.
Po isteku drugog roka, krajem listopada konačna ponuda od konzorcija ipak nije stigla.

Stečajni upravitelj Gredelja, Tomislav Đuričin kaže da je KF Partners pismeno obavijestio da odustaje od ponude, sukladno procjeni da je trenutno potrebno značajnije dodatno investiranje u opremljenost TŽV Gredelj. No Rusi su zatražili još jedno produženje roka za dostavu konačne ponude.

– S obzirom na to da je iskazan interes tvrtke LocoTech za ulaganje u TŽV Gredelj članovi odbora vjerovnika odobrili su krajnji rok dostave obvezujuće ponude najkasnije do 15. prosinca 2018. uz osiguranje ulaganja u obliku bankarske garancije na ukupan iznos ulaganja ili deponiranje sredstava u visini ukupnog iznosa transakcije s rokom važenja do 30. lipnja 2019., a sve uzimajući u obzir činjenicu da je strateški partner kompanija koja svojom djelatnošću i tržišnom pozicijom može osigurati nastavak poslovanja TŽV Gredelj – objašnjava Đuričin.

Uz rusko-hrvatski konzorcij ponudu za Gredelj dala je i kanadska tvrtka Lincoln Transport LTD i to u iznos od 45 milijuna eura. No Kanađani nisu priložili bankarsku garanciju, nego dokaz o posjedovanju kapitala. Na javni poziv za iskazivanje interesa za ulaganje ili dokapitalizaciju Gredelja bilo je pristiglo ukupno sedam ponuda od kojih je jedna odbačena. Svi ostali ponuđači su pozvani da provedu dubinsko snimanje i da dostave obvezujuću ponudu. Na kraju su pristigle dvije navedene ponude.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije