Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krivotvorenje

Kako varaju na fiskalnim blagajnama? Evo nekoliko primjera

Fiskalne blagajne
Marko Lukunic/PIXSELL
29.01.2013.
u 15:27

Trebalo bi svima biti jasno da svaki pokušaj prijevare fiskalnog sustava može biti prije ili kasnije otkriven

Nekoliko je mogućih prijevara fiskalnog sustava, no sve se mogu otkriti, piše Poslovni dnevnik.

Prvi primjer prijevare pokazuje softverske nedorečenosti, piše list. Fiskalizacija neko određeno vrijeme korištenja može uredno funkcionirati, a postupak se odvijati bez smetnji. Svi JIR brojevi po tome se spremaju u posebnu bazu podataka iz koje se u jednom trenutku slučajnim odabirom biraju JIR-ovi postojećih ispravnih računa i bilježe na nove, krivotvorene račune.

Drugi, najizgledniji primjer je malverzacija s računima. Najbolji primjer su ugostiteljski objekti gdje se nakon odlaska gostiju koji svoje račune ne uzmu oni spremaju u "ladicu" te se ponovno stavljaju na stol drugim gostima koji naručuju jednako; npr. kavu s mlijekom. Takav račun naoko je ispravan te, ako je cijena u redu, malo tko će uopće primijetiti malverzaciju, osim ako ne obrati pažnju na točno vrijeme i datum izdavanja računa.

Ovih dana otkriveno je da neki ugostitelji izdaju račune koji to nisu jer potrošačima izdaju ponude, odnosno predračune na kojima pozivaju kupca da račun preuzmu na šanku. Također, ima ih i koji su uveli fiskalizaciju, forme radi, dakle zadovoljavaju uvjete u slučaju kontrole, ali imaju paralelnu blagajnu koja nije fiskalizirana i koja izdaje račune koji nemaju JIR I ZKI.

O ostalim primjerima fiskalnih prijevara pročitajte ovdje: Nekoliko je mogućih prijevara fiskalnog sustava, no sve se mogu otkriti

 

Komentara 13

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
15:44 29.01.2013.

Balkanski čovjek je "snalažljiv"...

DU
Deleted user
15:51 29.01.2013.

Uvesti reda sto prije...

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
16:45 29.01.2013.

Nema razlike ako ukradeš 5 kuna ili 50,000 ili više kuna . Lopov je lopov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije