Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Jurišić objasnila tko je kriv za prodaju Bijelih noći

Prodajom Bijelih noći veća je šteta napravljena INA-i nego bilo kojom drugom političkom ili gospodarskom odlukom, tvrdi Jurišić.
11. ožujka 2019. u 10:31 2 komentara 1013 prikaza
Jelena Jurišić

Gošća jučerašnje emisije EnergyPress na N1 televiziji bila je dobra poznavateljica ruskih energetskih politika, profesorica na Hrvatskim studijima, dr. sc. Jelena Jurišić. Govorila je o LNG terminalu na otoku Krku, ruskom iskoraku u industriju ukapljenim plinom, mogućnostima potpune samodostatnosti Europe o ugljikovodicima iz Rusije, ali i tko je kriv za to što je INA prodala veliko rusko nalazište Bijele noći.

Tomislav Ćorić LNG terminal Žustra rasprava u Omišlju, ministar Ćorić: Terminal je isplativ, Komadina: Mi ga ne želimo

Na pitanje koliko je Hrvatskoj trebao LNG terminal, profesorica Jurišić naglasila je kako Hrvatskoj zasigurno treba takav dobavni pravac koji će diversificirati opskrbu, međutim naglasila je kako je ukapljeni plin skuplji, kako ne može biti prava konkurencija ruskom plinu.

Objasnila je kako ruska tvrtka Novatek čini značajan iskorak u ovaj dio proizvodnje plina, sa značajnijim tržištem u Kini, ali novi project Arktik LNG 2, u koji je vlasnički ušao francuski Total, može značiti njihov iskorak u Europu. Nije uopće nemoguće da se plin iz Arktika pojavi na LNG terminal na Krku.

 

Geopolitička igra u kojoj zapadni saveznici žele prisiliti Njemačku, a onda i zemlje između Jadrana i Baltika da postanu neovisne o ruskom plinu teško je moguća, smatra profesorica Jurišić, jer Njemačka ovisi 40 posto o tom izvoru plina, to bi bio značajan udarac na njeno gospodarstvo, a s druge strane izgradnjom Sjevernog toka 2 ona će postati plinsko čvorište za distribuciju toga plina.

LNG terminal Borislav Ristić Nakon gradnje LNG-a ruski će plin biti još jeftiniji

Izbori u Ukrajini neće ugroziti opskrbu Europe plinom, teško se može ponoviti plinska kriza, kaže Jurišić. Naime, ugovor za opskrbu plinom preko Ukrajine je pri kraju, a njihova je infrastruktura, u koju nisu ulagali toliko dotrajala da je sve nesigurnija. Izgradnjom Tursko toka ne očekuje prestanak opskrbe preko Ukrajine, ali očekuje značajnije smanjenje opskrbe. Ukrajina više nije u mogućnosti ucjenjivati Europu i Rusiju plinovodom, objasnila je profesorica Jurišić.

Kao zanimljivost je navela kako Rusija, osim ugljikovodika, na izvozu kojih (pri cijeni od 50 i više dolara za barel) planira svoj proračun, te nuklearne energije, za koju izvozi vlastitu tehnologiju (primjer je drugi generator mađarske nuklearke Paks) ulaže u obnovljive izvore energije. Posljednje se četiri godine vidi značajan napredak u tom sektoru.

Željko Jovanović Jovanović o LNG terminalu: 'Bit će to neuspjeh na tragu s avionima, guranje HEP-a u propast, a veći trošak za građane'

Čudi se što hrvatske energetske tvrtke ne iskorače značajnije u Rusiju, jer rusko je tržište gladno za novim tehnologijama. Nakon što je nekoliko INA-inih direktora, potpuno nepotrebno, odlučilo prodati Bijele noć, malo se toga s naše strane u Rusiji dogodilo. Prodajom Bijelih noći, zaključuje Jurišić, veća je šteta napravljena INA-i nego bilo kojom drugom političkom ili gospodarskom odlukom, jer kada se potpisivao ugovor o kupnji, cijena barela nafte bila je 9 dolara, a poslije je samo rasla. Nakon prvih godina eksploatacije, sve ostalo bio je profit.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • Petarstijena-HR:

    Odgovornima za prodaju i pričinjenu štetu treba narod sudit!!! Jednog dana u bliskoj budućnosti biti će ponovno aktiviran Goli otok-pojedinci će tamo završit, bez obzira što će biti u poodmakloj dobi!!!

  • junkerovkaputzapovlačenje:

    a rusi bi s putinom na čelu kao dopustili da se nafta eksplotira ,ne plaća ili plaća malo koncesijska naknada i zatim neprerađena izvozi u hrvatsku gdje bi ju ina prerađivala u benzin i zatim izvozila na rusko tržište.takvih ,,genijalaca,, ... prikaži još!, ima samo u hrvatskoj, nigdje drugo. kad bi mi imali vladu kao što nemamo u službi naroda a ne škegre i njegovih mešetara sutra bi napravili isto,prisilili bi mol da proda svoj udio i da ide iz hrvatske.ali naravno,onda bi mol objavio koje je sve političare u hrvatskoj imao na svojoj platnoj listi a kako ti drže vlast u hrvatskoj ta neće ić protiv sebe. nisu tragedija ti političari,i rusija je imala svoje škegre,daliće i ekipu. tragedija je što su naša akademija,crkva,sport potkupljeni od istih i nikad im neće okrenuti leđa pa makar odlučili da se 80% stanovništva pobaca u more kako bi ovih 20% moglo uživati u resursima.