Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Japanski Nipro preuzeo Piramidu, sesvetskog proizvođača staklene ambalaže za farmaceutiku

Piramida je trenutno među pet najvećih proizvođača staklenih ampula za farmaceutsku industriju na europskom tržištu
03. svibnja 2021. u 22:34 1 komentara 2396 prikaza
Foto: Piramida.hr

Regionalni private equity fond Blue Sea Capital uspješno je zaključio prodaju 100% vlasničkog udjela u Piramidi, vodećem hrvatskom proizvođaču staklene ambalaže za farmaceutsku industriju, tvrtki Nipro PharmaPackaging International NV, podružnici tvrtke Nipro Corporation sa sjedištem u Japanu.

Šibeniik: Zbog dobre kordinacije liječnika i epidemiologa nema gužvi na testiranjima PROMET NAGLO SKOČIO I prije pandemije im je išlo dobro: Korona je ispala blagodat za tvrtke ovakve vrste

Riječ je o jednoj od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju medicinske opreme, koja kotira na burzi u Tokiju, ostvaruje više od četiri milijarde dolara godišnjih prihoda, te zapošljava više od 33 tisuće ljudi, a kroz ovu će akviziciju, tvrdi se, nedvojbeno ojačati svoju poziciju u Europi, nastaviti razvoj Piramide i otvoriti joj daljnje globalne putove razvoja.

Zaposlenih 35 posto više

Važnost staklenih ampula i bočica koje za farmaceutsku industriju proizvodi sesvetska Piramida dodatno je naglašena u vrijeme globalne pandemije bolesti COVID-19, jer se i cjepiva primarno pakiraju u staklene bočice. Prošle godine tvrtka je proizvela više od pola milijarde ampula i bočica, a kupci su redom vodeće svjetske farmaceutske kompanije.

TVRTKA BALI IZ DONJE DUBRAVE ‘Počeli smo s jednom šivaćom mašinom i dva para škara, a danas zapošljavamo 120 ljudi’

Iz Blue See Capitala ističu kako su od preuzimanja vlasništva nad Piramidom investirali značajna sredstva u modernizaciju proizvodnje, nabavku osam novih proizvodnih linija i razvoj poslovanja s bočicama.

Kompanija je u prosjeku rasla 17% godišnje i za cijelo to vrijeme ostvaruje visoku profitabilnost. Broj zaposlenih rastao je za 35%. Proizvodni kapaciteti i prihodi su udvostručeni pa je Piramida danas među prvih pet najvećih proizvođača staklenih ampula za farmaceutsku industriju na europskom tržištu.

U vrijeme preuzimanja od strane Blue Sea Capitala 2012., tvrtka je generirala 7,7 milijuna eura prihoda i imala 12 proizvodnih linija koje su primarno proizvodile ampule, dok se ove godine očekuje gotovo 16 milijuna eura prihoda, uz značajan rast proizvodnje staklenih bočica.

Vodice: Započela prodaja domaćih mandarina iz Metkovića GLOBALNA PANDEMIJA Tko se othrvao korona-krizi? Ovi su sektori dobro poslovali

– U suradnji s fondom Blue Sea Capital uspjeli smo potaknuti rast i transformirati Piramidu u jednu od najatraktivnijih malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj, koja izvozi čak 97% svoje proizvodnje širokom portfelju etabliranih svjetskih kupaca. Radujemo se suradnji s Niprom na daljnjem jačanju pozicije Piramide na europskom i svjetskom tržištu – kazao je Krešimir Sečak, direktor Piramide, dok direktor Nipro PharmaPackaginga Stephan Arnold poručuje kako žele nastaviti graditi izvrsne odnose s kupcima i postati preferirani strateški partner mnogim farmaceutskim kompanijama.

Cijene lokalne tvrtke

Ivan Zec, partner u fondu Blue Sea Capital koji je vodio ovu transakciju ističe kako primjer Piramide, koja je lani obilježila 70 godina postojanja, potvrđuje da se u Hrvatskoj mogu uspješno razvijati proizvodne kompanije te da tradicija u kombinaciji s kontinuiranim ulaganjima u znanje i nove tehnologije može rezultirati globalno konkurentnim i prepoznatljivim hrvatskim kompanijama.

ODLUČIO NADZORNI ODBOR Mladen Veber imenovan je za novog predsjednika uprave Mlinara

– Činjenica da je Nipro preuzeo Piramidu potvrđuje uspješnost naše investicijske strategije transformacije regionalnih, obiteljskih, malih i srednjih tvrtki u male korporacije s profesionalnim menadžmentom i upravljanjem te snažnim utjecajem na lokalnu zajednicu – zaključio je Saša Galić, partner i direktor fonda Blue Sea Capital.

 

VIDEO: U Virovitici počelo prvo hrvatsko drive-in cijepljenje

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • shutter:

    Odlično - kada i ako netko iz Japana zaista dođe u tu tvornicu u Sesvetama onda će vjerojatno pasti u nesvijest kada preko puta ulaza u tu tvornicu na Resničkoj ulici vidi zapuštene gradske šikare, nepokošene valjda 10 godina u ... prikaži još! koje lokalni stanari desetljećima nekažnjeno odlažu smeće i biološki optad iz svojih okolnih vrtova. Da, zapuštena i neodržavana površina sa smetlištem preko puta ulaza u tvornicu Piramida je u vlasništvu Grada Zagreba :))))) Na pitanje portiru Piramide zašto se ništa ne poduzima - portir svakodnevno gleda kako lokalni zatucani i neodgovorni stanari voze smeće u tačkama na tu površinu, odgovara: "pa eto, takvi su naši ljudi, to je oduvijek tako" :) I sada tom istom Gradu Zagrebu nije neugodno uopće spominjati tu akviziciju.... Bit će da nitko od kandidata za gradonačelnika nije uspio prošetati Resničkom ulicom - zagrebačkom alejom trnjaka i smeća......... Baš dobrodošlica za Japan.