Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postaje globalni igrač

Japanski Nipro preuzeo Piramidu, sesvetskog proizvođača staklene ambalaže za farmaceutiku

Piramida.hr
03.05.2021.
u 22:34

Piramida je trenutno među pet najvećih proizvođača staklenih ampula za farmaceutsku industriju na europskom tržištu

Regionalni private equity fond Blue Sea Capital uspješno je zaključio prodaju 100% vlasničkog udjela u Piramidi, vodećem hrvatskom proizvođaču staklene ambalaže za farmaceutsku industriju, tvrtki Nipro PharmaPackaging International NV, podružnici tvrtke Nipro Corporation sa sjedištem u Japanu.

Riječ je o jednoj od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju medicinske opreme, koja kotira na burzi u Tokiju, ostvaruje više od četiri milijarde dolara godišnjih prihoda, te zapošljava više od 33 tisuće ljudi, a kroz ovu će akviziciju, tvrdi se, nedvojbeno ojačati svoju poziciju u Europi, nastaviti razvoj Piramide i otvoriti joj daljnje globalne putove razvoja.

Zaposlenih 35 posto više

Važnost staklenih ampula i bočica koje za farmaceutsku industriju proizvodi sesvetska Piramida dodatno je naglašena u vrijeme globalne pandemije bolesti COVID-19, jer se i cjepiva primarno pakiraju u staklene bočice. Prošle godine tvrtka je proizvela više od pola milijarde ampula i bočica, a kupci su redom vodeće svjetske farmaceutske kompanije.

Iz Blue See Capitala ističu kako su od preuzimanja vlasništva nad Piramidom investirali značajna sredstva u modernizaciju proizvodnje, nabavku osam novih proizvodnih linija i razvoj poslovanja s bočicama.

Kompanija je u prosjeku rasla 17% godišnje i za cijelo to vrijeme ostvaruje visoku profitabilnost. Broj zaposlenih rastao je za 35%. Proizvodni kapaciteti i prihodi su udvostručeni pa je Piramida danas među prvih pet najvećih proizvođača staklenih ampula za farmaceutsku industriju na europskom tržištu.

U vrijeme preuzimanja od strane Blue Sea Capitala 2012., tvrtka je generirala 7,7 milijuna eura prihoda i imala 12 proizvodnih linija koje su primarno proizvodile ampule, dok se ove godine očekuje gotovo 16 milijuna eura prihoda, uz značajan rast proizvodnje staklenih bočica.

– U suradnji s fondom Blue Sea Capital uspjeli smo potaknuti rast i transformirati Piramidu u jednu od najatraktivnijih malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj, koja izvozi čak 97% svoje proizvodnje širokom portfelju etabliranih svjetskih kupaca. Radujemo se suradnji s Niprom na daljnjem jačanju pozicije Piramide na europskom i svjetskom tržištu – kazao je Krešimir Sečak, direktor Piramide, dok direktor Nipro PharmaPackaginga Stephan Arnold poručuje kako žele nastaviti graditi izvrsne odnose s kupcima i postati preferirani strateški partner mnogim farmaceutskim kompanijama.

Cijene lokalne tvrtke

Ivan Zec, partner u fondu Blue Sea Capital koji je vodio ovu transakciju ističe kako primjer Piramide, koja je lani obilježila 70 godina postojanja, potvrđuje da se u Hrvatskoj mogu uspješno razvijati proizvodne kompanije te da tradicija u kombinaciji s kontinuiranim ulaganjima u znanje i nove tehnologije može rezultirati globalno konkurentnim i prepoznatljivim hrvatskim kompanijama.

– Činjenica da je Nipro preuzeo Piramidu potvrđuje uspješnost naše investicijske strategije transformacije regionalnih, obiteljskih, malih i srednjih tvrtki u male korporacije s profesionalnim menadžmentom i upravljanjem te snažnim utjecajem na lokalnu zajednicu – zaključio je Saša Galić, partner i direktor fonda Blue Sea Capital.

 

VIDEO: U Virovitici počelo prvo hrvatsko drive-in cijepljenje

Ključne riječi

Komentara 1

SH
shutter
08:58 06.05.2021.

Odlično - kada i ako netko iz Japana zaista dođe u tu tvornicu u Sesvetama onda će vjerojatno pasti u nesvijest kada preko puta ulaza u tu tvornicu na Resničkoj ulici vidi zapuštene gradske šikare, nepokošene valjda 10 godina u koje lokalni stanari desetljećima nekažnjeno odlažu smeće i biološki optad iz svojih okolnih vrtova. Da, zapuštena i neodržavana površina sa smetlištem preko puta ulaza u tvornicu Piramida je u vlasništvu Grada Zagreba :))))) Na pitanje portiru Piramide zašto se ništa ne poduzima - portir svakodnevno gleda kako lokalni zatucani i neodgovorni stanari voze smeće u tačkama na tu površinu, odgovara: "pa eto, takvi su naši ljudi, to je oduvijek tako" :) I sada tom istom Gradu Zagrebu nije neugodno uopće spominjati tu akviziciju.... Bit će da nitko od kandidata za gradonačelnika nije uspio prošetati Resničkom ulicom - zagrebačkom alejom trnjaka i smeća......... Baš dobrodošlica za Japan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije