Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

JANAF d.d. usvojio Strategiju tranzicije i razvoja Društva za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050. godine

Prilikom izrade Strategije analizirano je trenutačno stanje kompanije te globalni, europski i regionalni trendovi u energetskoj industriji, kao i strategije naftnih kompanija u okruženju, kako bi se utvrdio potencijal za diverzifikaciju JANAF-a u niskougljične djelatnosti.
21. siječnja 2022. u 15:24 0 komentara 201 prikaza
JANAF
Foto: Janaf

Uprava i Nadzorni odbor JANAF d.d. usvojili su Strategiju tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. godine s vizijom do 2050. godine. JANAF je jedna od okosnica energetske neovisnosti Republike Hrvatske i ključan igrač na energetskom tržištu susjednih zemalja i Europske unije, ali i hrvatski predvodnik tranzicije prema zelenoj i održivoj ekonomiji. Tu poziciju JANAF-a dodatno potvrđuje i ova Strategija, kojom se definiraju ključni čimbenici budućnosti Društva na nacionalnoj i široj razini te način na koji će se osigurati dugoročni rast i razvoj, uzimajući pritom u obzir ključne trendove u energetskoj industriji.

Prilikom izrade Strategije analizirano je trenutačno stanje kompanije te globalni, europski i regionalni trendovi u energetskoj industriji, kao i strategije naftnih kompanija u okruženju, kako bi se utvrdio potencijal za diverzifikaciju JANAF-a u niskougljične djelatnosti. Analiza budućeg razvoja energetskog sektora ukazuje na smanjenje korištenja nafte i naftnih derivata te povećano korištenje energije iz obnovljivih izvora, a trendovi u naftnoj industriji i ubrzani razvoj alternativnih energetskih tehnologija podupiru diverzifikaciju poslovanja u obnovljive izvore energije.

Usvojena Strategija određuje prioritete diverzifikacije i osigurava raznolikost u poslovanju i razvoju JANAF-a s ciljem osnaživanja kompanije, ulaganja u održivost poslovanja te osiguravanja dugoročne liderske pozicije u tranziciji prema zelenoj i održivoj ekonomiji. Implementacijom Strategije osigurat će se daljnja stabilnost poslovanja kroz postojeće djelatnosti, ali i novi prihodi u području obnovljivih izvora energije. Strategijom su definirane glavne strateške inicijative koje će omogućiti prilagodbu JANAF-a trenutnim i budućim tržišnim trendovima, a to su ulazak na tržišta obnovljivih izvora energije te ulaganje u nove tehnologije, ostvarivanje viših prihoda, implementacija agilnije i efikasnije organizacije koja će biti prilagođena novom modelu poslovanja, te interni razvoj kadrova i privlačenje stručnjaka s tržišta rada.

"JANAF je kompanija od strateške važnosti za energetsku neovisnost Republike Hrvatske, a osiguravanje dugoročne održivosti i stabilnosti poslovanja JANAF-a strateški je projekt ove Uprave Društva. Zelena tranzicija u tome ima presudnu ulogu i pred nama je zahtjevan zadatak, ali mu pristupamo s velikim entuzijazmom. Pozorno pratimo razvoj događaja vezan uz regulativu Europske unije te strateške smjernice Vlade Republike Hrvatske vezane uz ugljične emisije, kao i druge odredbe vezane uz zaštitu okoliša. Uvjereni smo da ćemo ostvariti ciljeve koje su Europska unija i Republika Hrvatska postavile na tom području i da ćemo osigurati uspješnu transformaciju JANAF-a u snažnu energetsku kompaniju. Obnovljivi izvori, nove metode skladištenja energije te druge kompatibilne djelatnosti samo su dio budućeg portfelja i naše vizije JANAF-a za budućnost,“ istaknula je ovim povodom Uprava JANAF-a predvođena predsjednikom Uprave mr.sc. Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom.

USPJEŠNO POSLOVANJE JANAF d.d. objavio poslovne rezultate za prvih 9 mjeseci 2021. godine
NIJE IMAO DRUGU
Obnavljao krovište svinjca pa izvjesio krivu zastavu. Odmah mu došla policija
Argeta
Zero Food Waste
Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.