Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Odlazi izvršni direktor Samsunga, upravljačka kriza na vrhuncu?

Iznenađujuća najava ostavke čelnika Samsungovog poslovanja čipovima i zaslonima došla je uslijed očekivanja da će on preuzeti veću ulogu u kompaniji, a s obzirom na uhićenje Leeja u veljači i odlaske drugih ključnih direktora u jeku korupcijskog skandala.
13. listopada 2017. u 11:03 0 komentara 184 prikaza
Foto: Reuters

Samsung Electronics objavio je danas da izvršni direktor i potpredsjednik uprave Kwon Oh-hyun planira odstupiti s vodećih pozicija u tvrtki, produbljujući time upravljačku krizu tog tehnološkog diva, nakon što je potpredsjednik Jay Y. Lee osuđen na pet godina zatvora zbog davanja mita.

note 7 samsung PROBLEMATIČNI SMARTPHONE Evo što je Samsung poručio korisnicima u Hrvatskoj

Iznenađujuća najava ostavke čelnika Samsungovog poslovanja čipovima i zaslonima došla je uslijed očekivanja da će on preuzeti veću ulogu u kompaniji, a s obzirom na uhićenje Leeja u veljači i odlaske drugih ključnih direktora u jeku korupcijskog skandala. 

Potez je uslijedio isti dan kada je ovaj južnokorejski proizvođač pametnih telefona objavio procjene o rekordnoj operativnoj dobiti u trećem tromjesečju, podržane poslovanjem s memorijskim čipovima, koje je upravo pod vodstvom Kwona postalo vodeće u svijetu u tom segmentu. 

Kwon (64) je smatran drugim glavnim čelnikom grupacije Samsung. Uz to što je bio potpredsjednik uprave i izvršni direktor, nalazio se na čelu poslovanja memorijskim čipovima i zaslonima.

U izjavi je Kwon, poznatiji kao Mister Chip, poručio: "Na sreću, trenutno ostvarujemo rekordne zarade, no time beremo plodove prošlih odluka i ulaganja; nismo se u stanju čak ni približiti pronalasku novih zamašnjaka rasta predviđajući u ovom trenutku buduće trendove".

Kwon je također kazao da je već duže vremena razmišljao o svom odlasku te kako to nije mogao više odlagati. "S obzirom na to da smo iznutra suočeni s neviđenom krizom, vjerujem da je došlo vrijeme za novi početak kompanije, s novim duhom i mladim vodstvom koje će biti u stanju bolje odgovoriti na rastuće izazove IT industrije koja se ubrzano mijenja", naveo je u izjavi.

Najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora na putu je da obori svoj dosadašnji rekord u pogledu godišnje dobiti, što dijelom zahvaljuje i rastućoj potražnji za memorijskim čipovima.

Poslovanje s poluvodičima prednjačilo je po zaradi u tri mjeseca zaključno s rujnom, a iznosila je rekordnih 8.000 milijardi wona ili 7,2 milijarde dolara.

Odlazak Samsungovog veterana Kwona koji je u tvrtki proveo 32 godine, od čega pet godina na vodećim pozicijama, dolazi u vrijeme krize i neizvjesnosti oko vodstva u kompaniji.

Mentor Jay Leeja Choi Gee-sung, otišao je iz tvrtke ranije ove godine zbog navodne umiješanosti u skandal s podmićivanjem, a odlaskom Kwona Samsung mora popuniti više ključnih pozicija u grupaciji.

Kwon će do kraja odraditi svoj mandat kao potpredsjednik uprave i izvršni direktor, koji traje do ožujka iduće godine, objavili su iz kompanije. Također neće odmah napustiti i svoje preostale dvije uloge.

Iako je grupacija Samusng vodeći južnokorejski konglomerat, s rasponom poslovanja od pametnih telefona do hotela, nije postojao 'plan B' u pogledu donošenja važnih odluka, a s obzirom na uhićenje Leeja, doznaje Reuters od osoba dobro upućenih u događanja.

"Zabrinut sam zbog vakuuma u upravljanju od vremena kada je Lee odsutan iz vodstva", kazao je povodom Kwonove objave izvršni direktor analitičarske tvrtke Chaebul.com Chung Sun-sup.

Promjene u vodstvu također mogu biti prilika za pojavljivanje nove generacije, dodao je.

Samsung Galaxy Note 7 OPASNI GADGET Samsung povukao novi Galaxy Note 7 – uređaji eksplodirali tijekom punjenja Samsung 22 MODELA Otvorena izložba 'Samsung kroz povijest mobilne telefonije' mobilni karton Partnerstvo Samsungov mobilni zdravstveni karton u KBC-u Zagreb prvi u svijetu!

VIP izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.