Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NELIKVIDNOST

Izbrisano 33.479 tvrtki, dug onih bez zaposlenih - narastao

Linic
Željko Lukunić/PIXSELL
27.01.2013.
u 18:00

Nelikvidnost je u studenome 2012. bila “teška” 43,7 milijardi kuna, a olakšati se planirala predstečajnim nagodbama, brisanjem tvrtki iz sudskog registra i listom poreznog srama – sve neuspješno!

Prošle godine iz evidencije Visokog trgovačkog suda nestalo je 33.360 tvrtki, a u 22 dana nove godine još je 119 poduzetnika ostalo bez poduzeća. Akcija je to Ministarstva financija koje želi izbrisati sve tvrtke koje tri godine nisu prijavile izvještaj o poslovanju Financijskoj agenciji (Fina) kako bi se mrtvace i njihove dugove sklonilo s tržišta. Međutim, podaci Fine pokazuju da su se dugovi dugotrajno blokiranih tvrtki povećali.

>> Linić izvoznicima: Riješit ću nelikvidnost do kraja ožujka 2013.

>> Briše se 35.000 tvrtki – nelikvidnost manja za 7 mlrd. kuna

Eliminacija bez učinka

Do studenoga 2012. broj se tvrtki koje su u blokadi duljoj od pet godina smanjio sa 19.000 na 18,5 tisuća, ali su se njihovi dugovi smanjili jedva 170 milijuna kuna na 9,48 milijardi kuna. Još je problematičniji podatak o dugovima tvrtki bez zaposlenih čije su obveze u godinu dana do studenoga 2012. narasle za milijardu kuna – na 17,2 milijardu kuna, iako im se broj neznatno smanjio pa se sada država mora obračunati s njih 20.285. To su tvrtke koje su predstavljene kao grupa za odstrel, ali se očito nije postigao očekivani efekt.

Sredinom listopada predsjednica uprave Fine Anđelka Buneta najavila je da će se brisanjem 35 tisuća tvrtki nelikvidnost smanjiti za sedam milijardi kuna. Prvi dio posla obavljen je u skladu s planom, ali dugovi nisu izbrisani. Možda je bio problem u tome što Visoki trgovački sud nema podatke o obvezama tvrtki koje evidentira u Sudskom registru trgovačkih društava, a možda je i postupak otpisa dugova nepostojećih tvrtki dulji pa se u statistici još ne vidi učinak eliminacije tvrtki s tržišta.

U svakom slučaju u studenome je pod blokadom duljom od godinu dana bilo 380 tvrtki više nego u studenom 2011. kada ih je bilo 28.000. Najsvježije podatke o nelikvidnosti gostujući nedavno na HRT-u iznio je Boris Lalovac, pomoćnik ministra financija, koji tvrdi da se ukupna nelikvidnost do kraja godine smanjila na 42,4 milijarde kuna.

– Do svibnja spustit ćemo nelikvidnost na 10 milijardi kuna što je prihvatljiv iznos za hrvatsko gospodarstvo. Nastavljamo brisati tvrtke, Porezna uprava pokreće brojne stečajeve po skraćenom postupku, a ozbiljno se radi i na ubrzanju predstečajnih nagodbi – kazao je Lalovac.

I koliko god dobro zvučalo obećanje da će se 33 milijarde kuna dugova riješiti u nekoliko mjeseci, najveći problem je u tome što to nužno ne znači da će se i kuna duga naplatiti nego će se samo priznati kako je riječ o fiktivnim dugovima koje je država zbrajala i multiplicirala statističkim metodama.

Otpisi tema nagodbenih vijeća

– Dugove starije od tri godine ne treba ni zvati nelikvidnošću nego ih zaboraviti. Ne treba ni zanemariti da se u nelikvidnost isti dug zbraja po nekoliko puta jer je evidentiran u više pravnih osoba – kaže Petar Lovrić, koji tvrdi da država uopće ne zna kolika je stvarna nelikvidnost u gospodarstvu.

Stručnjaci i poduzetnici su procjenjivali neplaćene račune na sedam milijardi kuna, pri čemu bi se ostalih 35 milijardi kuna moralo otpisati. Otpisi će biti glavna tema na sastancima nagodbenih vijeća u postupcima predstečajnih nagodbi. Prema novim podacima na adresu Ministarstva financija stiglo je 2846 zahtjeva za predstečajnu nagodbu od tvrtki koje duguju 28,56 milijardi kuna. U njima radi 22,5 tisuće radnika, a prema prvim prijedlozima nagodbe dužnici predlažu velike otpise potraživanja koji sežu i do 50 posto. Samo građevinari koji pokreću postupak duguju 10,1 milijardu kuna, a njihovi su vjerovnici najčešće banke. Nije uspješan ni projekt porezne liste srama jer se od 30-ak milijardi kuna pobrojenih na listama dužnika naplatilo u gotovo 6 mjeseci manje od 1 posto poreznih dugova.

Komentara 23

JA
james49
18:08 27.01.2013.

Najgluplje pitanje u anketama je na ovoj stranici. 'Vjerujete li da će se do svibnja nelikvidnost spustiti na 10 m.kuna?' Od kuda nama saznanja da bi to mogli znati. A vjeruje se u Boga!

Avatar EUJ-
EUJ-
18:27 27.01.2013.

Izbrisano 33.479 tvrtki, dug onih bez zaposlenih - narastao ali je u međuvremenu upisano 33.479 novih ...

Avatar tomasesi
tomasesi
20:10 27.01.2013.

Kod nas je jedino atraktivno poduzeće "država", jer jedino u tom poduzeću uključujući i njihove kooperante rabotnici primaju plaće redovno, netko manje netko više. I imaju još godišnji odmor. . Vjerovali ili ne, naišao sam na oglas u kojem neka djevojka nudi sex onom tko će je zaposliti u, reče - "državnoj službi". .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije