Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zakon

Linić izvoznicima: Riješit ću nelikvidnost do kraja ožujka 2013.

'28.09.2012., Zagreb - 5. susret kluba izvoznika odrzan je u HPB-u. Slavko Linic ministar financija, Cedo Maletic predsjednik Uprave HPB-a.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Goran Stanzl/Pixsell
28.09.2012.
u 17:35

Ministar financija Slavko Linić najavio je da će nakon 1. listopada, kad zakon stupi na snagu, početi predstečajne nagodbe

Tijekom dana u kojem je Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi izglasan, jednoglasno rješavanje nelikvidnosti dominiralo je i skupom Kluba izvoznika. Ministar financija Slavko Linić okupljenim je izvoznicima obećao da će riješiti ukupnu nelikvidnost do prvoga kvartala 2013.

Naplata PDV-a 45 dana

Kad zakon stupi na snagu, počinje akcija. Otprilike 600 velikih tvrtki proći će restrukturiranje, 3800 tvrtki mora proći brzu predstečajnu nagodbu, a oko 50.000 subjekata kandidati su za ubrzani stečajni postupak. Taj će posao raditi 400 poreznika.

– Razmišljamo o mogućnosti da se naplaćujemo od imovine, a dio ćemo potraživanja otpisati – rekao je Linić. Istaknuo je da su banke zainteresirane za sudjelovanje u procesu rješavanja dugova.

– Najveći je problem naših tvrtki nedovoljna kapitalizacija, a pretvaranje kredita i poreznog duga u kapital učinit će tvrtke stabilnijima i konkurentnijima – zaključio je ministar.

Posrijedi je i brisanje tvrtki, koje se ubrzano provodi, pa je 9000 tvrtki izbrisano iz evidencije, a bit će zatvoreni i njihovi računi u bankama. Tek kada se riješi starih dugova, država će produžiti rok plaćanja PDV-a za 15 dana na 45 dana. Zakon je donio obvezu plaćanja u roku 30, odnosno 60 dana u zdravstvu.

HŽ će plaćati na vrijeme

Rokovi plaćanja u zdravstvu sada su 520 dana, a ubuduće će biti 60 dana. HŽ i ostale tvrtke više neće kasniti, obećao je Linić, ali kako će to izvesti, nije objasnio. Porezi neće pasti, ali će se smanjiti doprinosi u 2013. godini te će smanjiti troškove regulatora, poput HANFA-e, HANDA-e, HAKOM-a i ostalih jer ionako, kako kaže Linić, imaju previše zaposlenika i razbacuju se novcem.

Izvoznici su upozorili Linića da će uvođenje poreza na imovinu uzrokovati domino-efekt zbog nove procjene nekretnina, što će povećati rezervacije u bankama. Linića najviše zanima rješavanje starih dugova i zadržavanje deficita na razini planiranog, ali priznaje da to neće moći izvesti bez gospodarskog rasta, pa računa na izvoznike i HBOR.

>>Sve državne tvrtke dužne su za poreze, ukupno 657 mil. kuna

Komentara 6

NE
neverane
17:45 28.09.2012.

Ko preživi,pričat će.

OB
-obrisani-
17:54 28.09.2012.

nadam se da će poslovna odgovornost početi biti nešto vrijedno. naime, poslovao sam samo jednom u HR i jasno sve je završilo na sudu, koji sam pravomočno dobio, protiv njemačkog vlasnika 4 velike betonare. niti danas se ne javlja da bi svoja dugovanja isplatio. Svejedno što sam dobio sud, mislim da novac nikada dobiti neću, jer će linić ugasiti njegovu tvrtku bez ikakvih pposljedica po njega samog. To znači da su i mnogi bjelosvjetski prevaranti zbog zakona koji su vrijedili u Hrvatskoj imali jednostavan prevarantski modus operandi i sve je bilo po takvim kriminalnim zakonima!

HR
hrza
17:58 28.09.2012.

Linić za sljedeću godinu najavio nove rezove, nastavak smanjenja cjene rada i porez na imovinu.Za 2014 još nema planova jer postoji mogućnost da na sadašnjo teritoriji Republike Hrvatske nebude preživjelih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije