Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski uspjeh

Inovatori iz Rijeke spašavaju hrvatska i svjetska brodogradilišta

inovatori (1)
Goran Kovačić/PIXSELL
25.02.2011.
u 12:00

Brodovi se više ne bi prodavali nego unajmljivali – tako bi brodogradilište proizvodilo za sebe i pratilo potrebe tržišta, kaže direktor tvrtke Alan Klanac

Ideja riječke tvrtke za istraživanje i konzalting as2con. uvrštena je u Top 4 inovativnih poslovnih modela prestižnog svjetskog tjednika The Economist.

Škverovi bez poticaja

U listopadu 2010. taj je vodeći ekonomski tjednik raspisao natječaj za osmišljavanje inovativnih poslovnih modela, a glavni kriteriji pri ocjenjivanju najboljeg prijedloga bili su stupanj inovacije, održivost i utjecaj primjene poslovnog modela. Postignuti uspjeh potvrđuje da je riječka tvrtka as2con., čiji je direktor Alan Klanac, ispunila te visoke kriterije. Model koji su osmislili mogao bi biti i spasonosno rješenje za hrvatsku, ali i svjetsku brodogradnju.

“Brodogradilište usluga: Novi poslovni model za brodogradilišta bez poticaja” naziv je njihova inovativnog poslovnog modela koji su prijavili na natječaj The Economista i američke agencije za razvoj inovacija InnoCentive.

Osnovna ideja ovog prijedloga temelji se na promjeni eksploatacije proizvedenog broda u brodogradilištu, ne više kao izvora prihoda, već kao dijela imovine škvera, što može znatno popraviti njihovu lošu financijsku situaciju.

– Umjesto prodaje, brodogradilište brod daje u najam, ono postaje sredstvo usluge, uvodi se u poslovne knjige škvera, dio je bilance – objašnjava A. Klanac napominjući kako to treba provoditi sustavno, u odjelu koji bi tom imovinom upravljao. Preporučuje budućim vlasnicima brodogradilišta da mijenjaju dosadašnji model jer je preživio. Na ovaj bi način brodogradilište proizvodilo za sebe i pratilo potrebe tržišta, ističe Klanac. Sličnu ideju o osnivanju vlastite flote i davanju brodova u čartere imala je i samoborska tvornica vijaka DIV, jedan od potencijalnih kupaca Brodosplita.

Odluka u ožujku

Nakon prvog eliminacijskog kruga riječki je projekt uvršten u Top 8 među više od 100 pristiglih prijava iz cijelog svijeta, a potom, nakon intervjua s Alanom Klancem, idejnim začetnikom modela, projekt je ušao u Top 4. Predstavljanje projekta i odluka o najboljem održat će se na konferenciji Poslovnih ideja i inovacija na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji 23. i 24. ožujka. Tko su konkurenti, u as2con. ne znaju. Do finala u Kaliforniji stručnjaci tvrtke as2con. izabrat će jedno brodogradilište na kojem će svoj model i primijeniti.

Ključne riječi

Komentara 10

LI
libero
18:08 25.02.2011.

sve ću sve ću samo radit neću, Rvatine nemojte ništa raditi, vi ste nebeski narod a možete živjet samo od mora i turizma, zato legnite ispod smokve i čekajte da vam smokva padne u usta.......

MO
moshmislit
12:54 25.02.2011.

nema šanse da to prođe u Koreji i Kini...njima je jeftinije prodati brod

KA
kajinx
15:28 25.02.2011.

Ovi negativni komentari su nezamislivi. Hajde, negativci, šta ste vi postigli u životu? Tko god doktorira, bilo gdje, svaka mu čast, najsrdačnije čestitke i puno uspjeha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije