Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

INA u Sisku planira solarnu elektranu

Dio proizvedene električne energije koristit će INA za vlastite pogone, no uglavnom će proizvedenu struju isporučivati HEP-u.
06. svibnja 2019. u 15:17 1 komentara 1005 prikaza
Rafinerija Sisak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

INA d.d. planira u prostoru sisačke Rafinerije nafte izgraditi solarnu elektranu snage dva do tri MW, vidljivo je to iz zahtjeva za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš koji je objavljen na internetskoj stranici Ministarstva zaštite okoliša.

Domaće perjanice Kvartal za rušenje rekorda: Podravka probila milijardu, Ini skok ulaganja

Nakon najave pokretanja proizvodnje bitumena što bi se trebalo ostvariti 2021. uz investiciju od nekoliko desetaka milijuna kuna, ovo je drugi najavljen novi projekt u sisačkoj rafineriji, a nakon poslovne odluke o prestanku osnovne prerade nafte u sisačkom postrojenju i njenog pretvaranja u budući logistički i tehnološki centar.

No dok se bitumen ranije u Sisku proizvodio, te je ne tako davno proizvodnja ugašena, dotle je proizvodnja električne energije u rafineriji nafte u Sisku novost. 

Kako se ističe u popratnom elaboratu kojeg je za INA-u izgradio Dvocut Ecro fotonaponski moduli planiraju se postaviti na površini od 33.000 kvadratnih metara zemljišta, a koje je trenutačno uglavnom slobodno od građevina ili će postojeći objekti biti uklonjeni prije gradnje elektrane. Namjera je investitora da to bude neintegrirana fotonaponska elektrana s mogućnošću da se fotonaponski moduli postave i na krovove poslovnih građevina Rafinerije nafte Sisak. Dio proizvedene električne energije koristit će INA za vlastite pogone, no uglavnom će proizvedenu struju isporučivati HEP-u

Prosvjed u Sisku 5 do 12, NE opasnom otpadu Prosvjed u Sisku: Ne smijemo pustiti da nas prodaju zbog smeća

Obzirom je ovo tek elaborat s detaljima njenog mogućeg utjecaja na okoliš, rokovi izgradnje kao i sama vrijednost investicije nije navedena. 

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas