Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5 do 12, NE opasnom otpadu

Prosvjed u Sisku: Ne smijemo pustiti da nas prodaju zbog smeća

Prosvjed u Sisku
Foto: Danijel Prerad
1/4
04.05.2019.
u 14:14

Prosvjed je vezan uz sve veće gomilanje tvrtki koje se bave gospodarenjem opasnim i neopasnim otpadima kako u Sisku tako i u ostalim gradovima i mjestima županije, poručuju organizatori

Nekoliko stotina ljudi sudjelovalo je na prosvjedu "5 do 12, NE opasnom otpadu u gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji" koji je u subotu održan u Sisku, unatoč kiši i unatoč odluci Grada Siska da dan prije prosvjeda odobri okupljanje tek sat kasnije od planiranog.

Unatoč toj odluci Grada Siska, na čijem čelu je SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, organizatori su odlučili prosvjed započeti u zakazanih 5 do 12 i to sa zalijepljenim ustima čime su željeli ukazati na pokušaj opstrukciju prosvjeda kojeg je organizirala Građanska inicijativa "Siščani ne žele biti Smetlišćani" .

"To je bila perfidna sabotaža grada Siska. Najavljivali smo prosvjed duže od mjesec i pol dana, čekali smo dva tjedna za dozvolu, stalno je odgađano vrijeme potpisivanja dozvole, a onda je zapravo predzadnji dan promijenjen termin s 12 na 13, zbog buvljaka kojeg nema, koji je bio samo paravan"  rekla je dr. Katarina Miškulin iz Građanske inicijative.

Ona je upozorila kako se u Sisku zbrinjavaju tvrtke koje se bave otpadom, a koje se protjeruju iz drugih hrvatskih gradova, zbog nepridržavanja propisa. Okupljanje inicijative je potaknula tvrtka Rijekatank koja planira gradnju pogona za obradu opasnog i neopasnog otpada u Novom Pračnu, a nakon što su se odlučili, zbog pritiska mještana, preseliti iz Rijeke gdje su do tada imali svoje pogone. Istovremeno se tvrtka Remondis Medison, koja zbrinjava medicinski otpad, preselila prije nekoliko mjeseci u Sisak iz Jastrebarskog, a nakon prosvjeda tamošnjih stanovnika.

 "Mi smo 4. županija po stopi oboljelih od karcinoma, a podaci govore da je 1000 novooboljelih od karcinoma u našoj županiji svake godine. Naša statistika je pet puta gora od zagrebačke, i to bez ovih tvrtki koje dolaze s opasnim otpadom u Sisak“. rekla je dr. Miškulin dodavši kako je planirano i odlaganje nuklearnog otpada na Trgovsku goru, azbesta u Glinu, itd.

"Ovdje sam da osiguram zdravlje svoje djece, svojih sumještana, da upozorim na opasnosti koje dolaze i da ih pozovem da se izborimo protiv toga. Ne smijemo pustiti da nas prodaju zbog smeća", rekla je mještanka Novog Praćna Martina Spišić.

Potporu su Građanskoj inicijativi dali i članovi udruge ZaTo iz Topolovca, članovi Stožera za obranu od nuklearnog otpada općine Dvor te predstavnici bosanskog Novog Grada koji se također protive izgradnje odlagališta nuklearnog otpada pokraj Dvora.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
22:29 04.05.2019.

Nije bitno gdje će se to naše smeće obrađivati. Mi jedino znamo stvarati ga u nenormalnim količinama, a ne želimo da se u našoj blizini obrađuje. Zašto nitko nije protestirao kada su se počele stvarati sadašnje nenormalne hrpetine smeća?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije