Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restrukturiranje

Ina otpušta 1500 radnika i obećava velike otpremnine

milkovic
Davor Puklavec/Pixsell
15.09.2010.
u 16:08

Nakon intenzivnoga investicijskog ciklusa, Ina mora riješiti pitanje viška zaposlenika. Pokretanjem ovog programa ostvarit ćemo nužne promjene u strukturi kompanije, kažu u Ini.

Iz Ine će morati otići 1500 ljudi, što je devet posto od ukupnog broja zaposlenih kojih je u toj kompaniji čak 16.300. Tako je jučer odlučila uprava te naftne tvrtke koja će izraditi i zakonom predviđen program zbrinjavanja viška zaposlenih.

Nakon ulaganja otkazi
Vijest o otpuštanjima u Ini dolazi u vrijeme kada saborsko istražno povjerenstvo ispituje svjedoke o privatizaciji te naftne kompanije i dok na vidjelo izlaze razni zanimljivi detalji u polemikama između bivših i sadašnjih čelnika Vlade, ali i Ine.

Da će u Ini biti otkaza i da u toj kompaniji ima viška zaposlenih već se dugo zna, ali sada je uprava prvi put iznijela točan broj onih koji će morati napustiti tvrtku. U Ini tvrde da će izraditi program poštujući socijalni dijalog sa sva tri sindikata.

– Glavni je cilj Ine da dugoročno održi svoj položaj u hrvatskom gospodarstvu. Želimo biti stabilan i pouzdan poslodavac i poslovni partner svojim dobavljačima i potrošačima. Kako bismo postigli taj dugoročan cilj, moramo povećati efikasnost u svim područjima poslovanja. Nakon intenzivnog investicijskog ciklusa, Ina mora riješiti pitanje viška zaposlenika – izjavio je Bojan Milković, izvršni direktor Ine.

On tvrdi kako će pokretanjem tog programa Ina ostvariti nužne promjene u strukturi kompanije i broju zaposlenika te očuvati stabilnost u sve zahtjevnijem poslovnom okruženju. U Ini kažu kako je ova odluka donesena da bi se unaprijedila operativna efikasnost, a u protekle dvije godine Ina je započela nekoliko optimirajućih mjera radi osiguranja razvoja kompanije.

– Dok su druge naftne kompanije u regiji istodobno usmjerene na snažno smanjenje troškova, prije svega otpuštanjem zaposlenika, Ina se usmjerila na strateške investicije i druge mjere ušteda – stoji u Ininu priopćenju.

Usporedne analize, nastavili su u Ini, pokazale su da ta kompanija ima prevelik broj zaposlenika. Tako, primjerice, oko 25 posto zaposlenih u Ini radi na korporativnim i administrativnim poslovima, dok je prosjek naftnih kompanija u svijetu oko 10 posto. To je nedavno u intervjuu za Večernji list izjavio i predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott koji je rekao kako bi samo administrativna radna snaga Ine mogla činiti neku od najvećih 10 hrvatskih kompanija kad je riječ o broju zaposlenika. Iz toga bi se moglo zaključiti kako je višak radnika upravo u korporativnim i administrativnim segmentina te kompanije.

Zaposlenici svjesni viška
Aldott je u intervjuu rekao kako su i zaposlenici Ine svjesni viška zaposlenika te kako se to odražava na učinkovitost i motivaciju unutar kompanije. U Ini uvjeravaju da će zaposlenicima obuhvaćenima programom osigurati u prosjeku veće otpremnine od onih iz prethodnih programa zbrinjavanja. Uz otpremnine, Ina će zaposlenicima u programu zbrinjavanja isplaćivati plaću tijekom trajanja otkaznog roka.

Ključne riječi

Komentara 38

OB
-obrisani-
17:22 15.09.2010.

Ako ste Crkvi vratili crkvenu imovinu, pitam se kakvo je Bozije zlo da se i radnicima vrati radnicka imovina ili je to protivno modernoj demokratiji da i radnici imaju nesto kao svoje imovine, kao i prava da raspolazu njom.

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
19:38 15.09.2010.

Ina otpušta 1500 radnika! Radi se program zbrinjavanja......... Priprema se teren za MMF, biti ce toga vise.

OB
-obrisani-
17:58 15.09.2010.

A onda će potiho zaposliti 1500 Mađara. A onaj mađarski diplomat će srati Hrvatskoj o korupciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije