Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Imam “špurijus” da ćemo uspjeti na EP-u

Nadan Vidošević strahuje da će mnogi turisti u lipnju umjesto Hrvatske izabrati Austriju
Foto: Marko Lukunić
13.03.2008.
u 13:39

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević govori o vezama gospodarstva i sporta u povodu predstojećeg Europskog prvenstva u nogometu EURO 2008. u Švicarskoj i Austriji. Vidošević je jedno vrijeme bio i čelni čovjek Hrvatskoga nogometnog saveza, ali još nije siguran je li komercijalizacija sporta dobro rješenje.

• Kakve su veze sporta i gospodarstva u svijetu?
Suvremeni sport, kao i niz drugih društvenih djelatnosti, primjerice kultura, neodvojivi su od komercijalnog aspekta. Je li to uvijek dobro? Ne znam, ali je tako.

• Kakve su vaše osobne veze sa sportom, osobito nogometom?
Kao mladić bavio sam se različitim sportovima, ali ne i nogometom. Poslije me životni put odveo do nogometa. Bio sam predsjednik Hajduka, Udruženja klubova Prve lige, predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza, član Uefine komisije za organizaciju europskih prvenstava “Henri Delaunay”, i to u godinama kad su neki moji igrači bili stariji od mene. U svakom slučaju, bilo je to vrlo lijepo iskustvo. Danas sam opet samo ljubitelj sporta i navijač.

• Kako ocjenjujete gospodarske veze Austrije i Hrvatske?
Gospodarske veze Hrvatske i Austrije iznimno su dobre. Austrija je najveći investitor u Hrvatsku, a u robnoj razmjeni prešli smo dvije milijarde dolara.

• Koliki je hrvatski uvoz i izvoz u Austriju ostvaren prošle godine?
Prošle smo godine s Austrijom imali razmjenu 2,124  milijarde dolara. Pritom smo izvezli robe u vrijednosti 756 milijuna dolara, a uvezli za 1,368 milijardi dolara. Ostvareni  deficit je, dakle, 612 milijuna dolara.

• U kojim gospodarskim granama vidite najveći potencijal za povećanje izvoza u Austriju i ukupne gospodarske suradnje dviju zemalja?
Potencijal vidim u prehrambenoj industriji, elektro-strojogradnji i softverskim rješenjima, općenito u onome čime ćemo, u skoroj budućnosti, moći konkurirati, prije svega znanjem. To vrijedi i za naš odnos s drugim zemljama, ne samo Austrijom.

• Kakav će utjecaj imati EP u nogometu na austrijsko gospodarstvo i kako će se ono odraziti na hrvatsku ekonomiju, barem kratkoročno, u razdoblju prvenstva?
Utjecaj EP-a na austrijsko gospodarstvo bit će sigurno pozitivan, i to ne samo u razdoblju gradnje objekata i cijele organizacijske potpore Europskom prvenstvu nego i tijekom prvenstva kroz potrošnju koja će se generirati u tom razdoblju, a najveća dobit bit će promidžba Austrije kao države. Na žalost, to neće biti tako dobro za Hrvatsku, jer će se dio turista koji su u lipnju možda namjeravali posjetiti Jadran naći u Austriji. I ako se smijem malo našaliti, tamo neće piti hrvatsko, nego austrijsko pivo.

• Hoćete li ići na neku utakmicu Hrvatske na EP 2008. i kakav plasman naših nogometaša očekujete?
Zasad doista ne znam hoću li ići na prvenstvo, ali bez obzira na to, imam neki “špurijus” da Slaven Bilić i njegovi momci mogu napraviti nešto veliko na Euru 2008.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije