Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA LOVA

I Podravka i Franck žele ljubljansko Žito

Podravka
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/2
06.11.2014.
u 11:26

Nakon otvaranja neobvezujućih ponuda prodajni konzorcij odlučit će koga će pozvati u dubinsko snimanje tvrtke

Za većinski udjel u ljubljanskom Žitu neobvezujuće ponude, koje su se primale do kraja listopada, predale su i hrvatske tvrtke Franck i Podravka, potvrdili su nam iz obiju kompanija. Nagađa se kako u Francku nisu zainteresirani za samostalno preuzimanje s obzirom na to da je Žito jedan od najvećih prehrambenih proizvođača u Sloveniji i regiji i ima preširok portfelj proizvoda, od pekarskih i konditorskih do čajeva i zamrznute hrane, tjestenine, začina...

U taj bi posao, prema pisanju slovenskih medija, Franck ušao u konzorciju s Mlinarom, Čakovečkim mlinovima, Kanditom, a spominje se i Granolio. No u Francku su oprezni s izjavama. Zainteresirani jesu i sudjeluju u ponudama, poručili su, no u ovom trenutku do okončanja procesa ne žele govoriti o detaljima. Mlinar međutim nije zainteresiran, jednako kao ni Granolio, koji je za Žito iskazao interes prije nekoliko godina, dok iz izvora bliskih upravi Podravke doznajemo kako koprivnička kompanija zasad planira samostalni ulazak u Žito, bude li izabrana za najboljeg ponuđača. Nije isključeno, dodaje naš izvor, da uđu i s nekim od partnera. No proces je još uvijek u preliminarnoj i neobvezujućoj fazi te ni oni nisu konkretniji. Ne preostaje ništa drugo nego čekati otvaranje ponuda, nakon čega će Slovenski državni holding (SDH) i šest fondova udruženih u prodajnom konzorciju odlučiti koga će od ponuđača pozvati na dubinsko snimanje i predaju obvezujućih ponuda za 51,55% dionica tvrtke trenutačne vrijednosti oko 46,2 mil. eura.

Među zainteresiranima za Žito, koje se već nekoliko puta neuspješno prodavalo, spominje se i češka Agrofert grupa koja godišnje ostvaruje prihod od čak 8,7 milijardi eura. No prema pisanju slovenskog Dnevnika, još je aktualna i ideja uprave Žita da konsolidira poslovanje kupnjom Pekarne Grosuplje u vlasništvu Mercatora koji je preuzeo Agrokor, te kupnjom programa smrznutog tijesta iz portfelja Leda i Frikoma, također u vlasništvu Ivice Todorića.

>> Kristijan Gregorić preuzima marketing te razvoj inovacija u Francku

>> Podravka povećala izvoz za 3,6 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije