Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezanje komunalija

HŽ Infrastruktura na računima za vodu na 3 kolodvora štedi mil. eura

vlak
Dominik Grgurić/VLM
10.07.2010.
u 08:00

U projekt uštede vode ta je HŽ-ova tvrtka ušla s kompanijom Rudan d.o.o koja se brine o šupljim cijevima, tlaku...

HŽ Infrastruktura odlučila je srezati račune za vodu koji su samo na ranžirnom kolodvoru u Zagrebu godišnje iznosili devet milijuna kuna. U partnerstvu s tvrtkom Rudan d.o.o. bespotrebnu potrošnju vode zaustavit će na ranžirnom kolodvoru, Glavnom kolodvoru u Zagrebu te riječkom kolodvoru na kojima su računi za vodu ukupno iznosili 14,4 milijuna kuna.

Na taj način kane na ta tri kolodvora zajedno potrošnju vode smanjiti za 75 posto te iduće godine uštedjeti milijun eura. Ove bi godine ušteda mogal iznositi oko četiri do pet milijuna kuna. Tvrtka Rudan ima zadatak utvrditi gdje se sve na ta tri kolodvora voda troši zato što su cijevi šuplje ili zato što voda jednostavno bespotrebno curi.

– Toj tvrtki ne plaćamo njihov rad, nego ćemo im platiti 55 posto od svote koju ćemo uštedjeti. Nama će ostati 45 posto od ušteđenog, odnosno toliko će nam biti manji računi – rekao nam je Branimir Jerneić, direktor HŽ Infrastrukture.

U prva tri mjeseca tvrtka Rudan uspjela je, nastavio je Jerneić, na sva tri kolodvora zajedno smanjiti potrošnju vode za 49 posto, odnosno s 32.000 kubika na 16.200. Voda se na kolodvorima koristi za grijanje skretnica, u hidranstkoj mreži, za pranje vlakova...

Tvrtka Rudan posluje na način da svoj novac ulaže u u tehnologije uz pomoć kojih se štedi voda (krpanje cijevi, smanjivanje pritiska u cijevima itd...), a naplaćuje se ostvarenom uštedom. Spada u tzv. ESCO (Energy Service Company) tvrtke koje su se, kako navode na svojim web stranicama, pojavile 70-ih godina u Sjedinjenim američkim državama za vrijeme velike naftne krize. Osim uštedama vode takve se kompanije bave i uštedama struje i drugih energenata.

Ključne riječi

Komentara 12

X6
x6q7
15:19 10.07.2010.

I to je početak. Milijun po milijun. U HŽ-u ima jako puno posla i načina da se velike uštede naprave

UD
Utjerivać dobroga
08:11 10.07.2010.

¨Toj tvrtki ne plaćamo njihov rad, nego ćemo im platiti 55 posto od svote koju ćemo uštedjeti¨¨ lukavo, svaka čast

MY
mycropht
12:41 10.07.2010.

Plaćat će 55% uštede koliko dugo? Idućih 100 godina? O koliko vode se radi? Koliko nepotrebno potrošene vode otpada na šuplje cijevi, a koliko na šuplje glave? Puno toga u članku nije rečeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije