Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUHOVI UZBURKANI

Hypo mijenja odluku o tome tko će voditi Puris?

Andrej Alilović
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
02.07.2014.
u 08:00

Očekuje se da će odbor vjerovnika s Hypom poništiti staru odluku o odabiru Geneze

Bitka Geneze i Valipilea za pazinski Puris ulazi u završnu fazu nakon što je Trgovački sud u Rijeci za danas sazvao izvanrednu skupštinu vjerovnika Purisa u stečaju. Očekuje se da će se na skupštini, koju je kao većinski vjerovnik Purisa inicirala Hypo banka, poništiti odluka odbora vjerovnika otprije dva mjeseca, da se Puris bez predstavnika Hypa da u jednogodišnji zakup tvrtki Geneza za krizni menadžment.

Gašenje konkurencije ili...

S predstavnikom Hypa, nakon što slučaj prouči i središnjica te banke, odbor vjerovnika uskoro će tako ponovno odlučivati o privremenom vlasniku Purisa za koji se, uz Genezu, koja upravlja i posrnulom Mirnom Rovinj, bori i sesvetska tvrtka Valipile. Iz Valipilea, koji je proizvođač jednodnevnih te tovnih pilića i stočne hrane, tvrde da su u proteklih godinu u Puris, koji im je partner, uložili već pola milijuna kuna i zainteresirani su za njegovu kupnju i dalji razvoj brenda.

Brend bi, doznajemo, razvijali i u Genezi pa je pred novu skupštinu, slučajno ili namjerno USKOK-u, DORH-u, premijeru Milanoviću, medijima upućeno i pismo grupe neimenovanih “zabrinutih radnika Purisa otjeranog u stečaj” u kojemu se optužuje Valipile kako u Purisu kolje i obrađuje piliće daleko ispod stvarnih cijena. Prilažu i navodni sporni ugovor dviju tvrtki te optužuju Valipile kako Puris žele ugasiti kao konkurentski brend, iza čega “zajedno stoje Valipile, stečajni upravitelj Zdravko Čupković, predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković i ministar Tihomir Jakovina”.

Da je Valipile proteklih godina oštetio Puris za velik novac, smatra i predsjednik Odbora vjerovnika i sindikalni povjerenik Purisa Dario Lukšić, ističući da je ponuda Valipilea za jednogodišnji zakup Purisa stigla pet minuta prije sjednice na kojoj se odlučivalo o ponudi Geneze.

Scenarij viđen u Mirni

– Kako ta ponuda nije bila na dnevnom redu, odgodili smo sjednicu. U međuvremenu je Valipile krenuo u žestoku kampanju i želi ugasiti naš brend jer bi naše proizvode prodavao pod svojim imenom. Stoga je Odbor na naknadno održanoj sjednici svoj glas dao Genezi, koja garantira da će pokrenuti proizvodnju, da će sjedište tvrtke ostati u Pazinu, da će se naši proizvodi prodavati pod Purisovim imenom i da će zadržati svih 120 radnika. No, bojim se da će na današnjoj skupštini naša odluka biti poništena u korist Valipilea, što bi bilo pogubno – kaže on, ističući kako radnici Purisa, lokalna samouprava i vjerovnici žele Genezu.

Andrej Alilović (na slici), izvršni direktor Valipilea, kaže kako su sve optužbe besmislene i metoda stvaranja pritiska pred skupštinu vjerovnika, koja je već viđena u slučaju Mirne Rovinj. Ugovor priložen uz pismo anonimnih radnika Purisa uopće nije ugovor koji je na snazi između dviju tvrtki, tvrdi on. No da Puris nije bio konkurentan cijenama, Valipile tamo sigurno ne bi selilo proizvodnju i uposlilo više od polovice radnika čija je sudbina bila neizvjesna.

– Navodi se i da nam je interes uništiti Puris jer nam je isti konkurencija. To je kao da kažete da je Dalmatinski pršut konkurencija Pilećoj posebnoj jer je riječ o dvama različitim proizvodima. Kako Valipile ne proizvodi puretinu ni pureće proizvode, a Puris se ni na koji način ne bavi piletinom, još jednom naglašavamo da su ova dva brenda tržišno apsolutno komplementarna i o bilo kakvom gašenju brendova ili međusobnom negativnom utjecaju zaista ne može biti govora – kaže Alilović te dodaje kako su oni među 2% tvrtki u Hrvatskoj s certifikatom bonitetne izvrsnosti, da oduvijek posluju pozitivno i u da blokadi nisu bili ni dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije