Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LNG

Hypo banka vlasnica je zemljišta, država joj zasad ništa nije ponudila

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
22.12.2014.
u 20:45

Kako neslužbeno doznajemo u Hypo banci, s njima nitko od predstavnika države zasad nije konkretnije razgovarao

Projekt LNG-a na Krku opet je aktualiziran i najavljuje se što brža realizacija, no pritom kao da se zaboravlja kako je zemljište na kojem bi se gradio LNG u vlasništvu Hypo banke, koje joj je pripalo kao založno pravo, a na temelju dugova Dine Petrokemije, koja je s talijanskim Adria Oilom vlasnica tvrtke Ćuf, tj. zemljišta na kojem će se graditi LNG.

Kako neslužbeno doznajemo u Hypo banci, s njima nitko od predstavnika države zasad nije konkretnije razgovarao. Predsjednik uprave LNG-a Hrvatska Mladen Antunović rekao je da će se u zamjenu banci ponuditi državni objekt u popisu njih sto u vlasništvu države.

Predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović rekao nam je da o tome ne zna ništa. Dakle, ozbiljnijih koraka u rješavanju situacije s bankom nema, a ako se i cilja na izvlaštenje vlasnika, što također može biti zadnja opcija, i tada bi im, kaže nam sugovornik iz banke, država trebala predložiti argumente. A s obzirom na to da se planira poziv ulagačima sljedeće godine, jasno je da su razgovori s bankom trebali početi. – Vlada bi uskoro trebala proglasiti projekt LNG terminala strateškim investicijskim projektom, što će biti temelj za dobivanje lokacijske dozvole, a ona je formalni preduvjet za pokretanje pregovora o eventualnoj zamjeni zemljišta – objašnjava Antunović i tvrdi da će, ne dođe li do uspješnog dogovora o zamjeni zemljišta, alternativa biti izvlaštenje. Kada se to riješi, može se dobiti građevinska dozvola. A istodobno se mora izraditi i preostala projektna dokumentacija, za što su nedavno osigurana nepovratna sredstva EU u iznosu od 4,9 milijuna eura.

– Pozivi ulagačima radit će se na temelju lokacijske dozvole, investicijske studije i poslovnog plana, dok će se inženjerski dio posla (glavni projekt) izrađivati paralelno, kao i rješavanje imovinsko-pravnih pitanja nad zemljištem – zaključuje Antunović.

>> Nakon propasti Južnog toka, sedam država podržava LNG terminal na Krku

Komentara 1

BU
BubyZG
13:41 25.12.2014.

Kako su Ameri kupili Hypo banku na ovim našim prostorima, postaje jasnije zašto su toliko zainteresirani za izgradnju LNG-a. Treba investiciju što prije staviti u funkciju !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije