Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Bruxellesu

Nakon propasti Južnog toka, sedam država podržava LNG terminal na Krku

Omišalj,plinovod
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
09.12.2014.
u 19:04

Nijedna od država kroz koje je trebao prolaziti Južni tok nije dobila službenu obavijest od Rusije o zaustavljanju projekta, prenose neslužbeni izvori sa sastanka

Predstavnici zemalja EU koje su trebale imati priključak na ruski plinovod Južni tok raspravljali su danas u Bruxellesu o svojim sljedećim postupcima nakon što je Rusija javno priopćila da odustaje od izgradnje tog plinovoda. Zajedničku izjavu potpisale su Austrija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Rumunjska i Slovenija, ali ne i Mađarska, čiji je ministar rekao da nema mandat potpisivati izjavu. 

U izjavi se poziva na izgradnju "ključnih regionalnih projekata" i u istoj rečenici u zagradi se navodi da su to "LNG terminali s pripadajućim plinovodima, priključci na južni plinski koridor ili razvoj plinskih rezervi u podmorju istočnog Mediterana i Crnog mora".

Sva tri navedena primjera idu na ruku Hrvatskoj jer govore u prilog izgradnji LNG terminala na Krku, izgradnji Jadransko-jonskog plinovoda i o eksploataciji plina nakon istraživanja podmorja u Jadranu, što je hrvatski predstavnik na sastanku spomenuo u svome govoru.

Kako neslužbeno doznajemo, na sastanku koji se odvijao iza zatvorenih vrata, LNG terminal u Omišlju na Krku izrijekom je spomenuo i potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič. Sastavljena je izjava i odlučeno da se formira radna grupa na visokoj razini u kojoj će sve ove države, uz podršku Europske komisije, koordinirati projekte kojima pokušavaju nadomjestiti otkazani ruski projekt Južni tok. 

Prvi zadatak te radne grupe bit će izrada akcijskog plana za povezivanje tržišta plina u srednjoj i jugoistočnoj Europi te izgradnja interkonektora, koji spajaju plinovode u različitim državama. 

Nijedna od država kroz koje je trebao prolaziti Južni tok nije dobila službenu obavijest Rusije o zaustavljanju projekta, prenose neslužbeni izvori sa sastanka. Sve što vlasti tih država znaju potječe iz javnih izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina i direktora tvrtke Gazprom Alekseja Milera. Stoga su države zadužile Šefčoviča da u kontaktu s ruskim vlastima "pojasni situaciju" oko "trenutačno neslužbene prirode tih objava" o obustavi gradnje Južnog toka. 

Srbija, koja je bila na trasi Južnog toka i kandidat je za članstvo u EU, nije bila zastupljena na sastanku i neće biti dio radne grupe, ali bit će obaviještena o ovoj izjavi i o projektima kojima države EU namjeravaju nadomjestiti Južni tok. 

>>Putin je pogurnuo LNG na Krku: 'Hrvatski projekt sad dobiva na važnosti'

>>'Projekt LNG terminala ide neovisno o Južnom toku. Nadamo se dobiti sredstva od EU'

Komentara 24

Avatar Ledeni
Ledeni
19:38 09.12.2014.

Imali smo INU, s.. ste je. Ima li smo Plivu, s.. ste je. Ima li smo svašta, sve ste s...bali. I što sad znači taj LNG terminal kad ćete ga isto .... jer ste takva bagra. Vi ste ljudi od destrukcije i tu je naš i vaš problem

TH
than
19:19 09.12.2014.

Zivot ce nam proci, a oni ce i dalje pricati o LNG terminalu...

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:24 09.12.2014.

Vrti se razanj a zec je jos u sumi. Tipicno Hrvatski. vec se broje pare od nepostojeceg LNG terminala. Blago nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije