Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EU: Trošarine na duhan fiskalno dobre, ali neučinovite u odvraćanju od pušenja

Sadašnja pravila EU-a o trošarinama na duhan dobro funkcioniraju s fiskalnog stajališta, ali nisu učinkovita u pogledu odvraćanja od pušenja, ocijenila je u ponedjeljak Europska komisija (EK).
10. veljače 2020. u 16:04 4 komentara 270 prikaza
Pušenje
Foto: Shutterestock

Europska komisija objavila je procjenu europskih pravila o oporezivanju duhana, strukturi i stopama trošarina koje se primjenjuju na prerađeni duhan.

Iznenađujuće Istraživanje pokazalo: Cigarete su štetne i nakon što ih ugasite

"Postojeća pravila dobro funkcioniraju u smislu predvidljivosti i stabilnosti fiskalnih prihoda država članica, ali nisu učinkovita u odvraćanju od pušenja", navodi EU.

U Europskoj uniji puši 26 posto stanovništva, a među mladima između do 24 godine pušača je još više, 29 posto.

Prema europskom planu za suzbijanje raka, oporezivanje ima ključnu ulogu u smanjenju konzumacije duhana i u odvraćanju mladih od pušenja.

Zdravko Marić Nove trošarine Marić otkrio koliko će poskupjeti cigarete, ali i bezalkoholna pića

Hrvatsko ministarstvo financija je u e-savjetovanje uputilo prijedlog nove uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, a javna je rasprava trajala do 3. veljače

Uobičajeno veće trošarine znače i poskupljenje cigareta. Zadnji je put vlada povećala trošarine na cigarete krajem 2018., a nakon toga su cigarete poskupjele za oko dvije kune po kutiji.

Velike razlike u prosječnoj cijeni kutije cigareta u EU-u, koje se kreću od 2,57 do 11,37 eura, predstavljaju veliki poticaj za prekograničnu kupovinu.

Zdravko Marić POREZNA REFORMA Marić: Uskoro u javnoj raspravi tri uredbe vezane uz trošarinski sustav

U evaluaciji se naglašava kako pojavljivanje novih proizvoda, kao što su e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i novi proizvodi koji izazivaju ovisnost, otkrivaju ograničenja sadašnjeg pravnog okvira oporezivanja.

Stoga je potreban sveobuhvatniji pristup, koji bi trebao uzeti u obzir sve aspekte kontrole duhana, uključujući javno zdravstvo, oporezivanje, borbu protiv nezakonite trgovine i pitanja okoliša, smatra EK. 

Koronavirus u Irskoj
UVELI I 5. STUPANJ
Najstroži 'lockdown' u Europi: Druženja dopuštaju samo samohranim roditeljima i samcima
Jabuke
PROMO
Enna Fruit pokreće akciju „Mjesec domaće jabuke“ s ciljem poticanja prodaje domaćih sorti
  • Antidominium:

    Koga briga! Diži cijene i puni proračun iz džepa budala!

  • Dezider:

    Više mladih ljudi (u svijetu oko 1,3 milijuna godišnje) pogine u prometu nego li umre od pušenja pa nitko niti ne pomišlja o zabrani prometa.