Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
likvidne i visoko kapitalizirane

HUB: Hrvatske banke nisu direktno izložene posljedicama rata u Ukrajini

Banka
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
15.03.2022.
u 17:16

”Kapitaliziranost bankarskog sustava u Hrvatskoj među najvećima je na svijetu – 25,6 posto na kraju 2021.”

U ovom trenutku ne očekujemo da će vojni sukob i donesene sankcije prouzročiti znatnije negativne učinke na poslovanje, zbirno se uime banaka oglasila Hrvatska udruga banaka na pitanja koja smo pojedinačno postavili najvećim bankama u Hrvatskoj o izloženosti njihova portfelja i klijenata poslovanju u Rusiji i Ukrajini. Priznaju ipak da je preuranjeno govoriti o posljedicama na pojedine segmente poslovanja ili sektore gospodarstva.

Globalna neizvjesnost

– Hrvatske banke posluju na hrvatskom i jedinstvenom tržištu Europske unije te nisu direktno izložene posljedicama ratne situacije u Ukrajini. Globalno je moguće primijetiti pojačanu neizvjesnost i volatilnost tržišta, ali hrvatske banke su solventne, visoko kapitalizirane i likvidne što im omogućuje da se pravodobno suoče s eventualnim šokovima na tržištu i neizravnim utjecajima rata u Ukrajini na financijski sustav i domaće gospodarstvo – poručile su preko HUB-a bez preciznijih odgovora na pitanja ima li u njihovoj banci ili nekoj drugoj članici grupe klijenata koji su na popisu osoba ili tvrtki koje su trenutačno pod sankcijama EU i koje su radnje poduzele u tom kontekstu. Potpuno su zatvorene i oko planova isplate dividendi, nakon što je hrvatski bankarski sektor, prema privremenim nerevidiranim podacima HNB-a, lani zabilježio neto dobit 5,56 milijardi kuna.

– Banke će i nadalje primjenjivati razboritu politiku isplata dividendi te voditi računa o adekvatnosti kapitala potrebnog za stabilno i održivo poslovanje – škrto konstatiraju.

Isplata dividende

Pojedinačno se oglasio jedino OTP u kojem kažu da uprava OTP Bank Nyrt. smatra da je isplata dividende od 119 milijardi forinti (2,36 milijardi kuna) za 2019. i 2020. razumna te da će o predloženom iznosu za 2021. odlučiti na sastanku u ožujku. Za poslovanje u Hrvatskoj kažu da nije izloženo ukrajinskom ili ruskom tržištu.

– Na pitanja o klijentima ne možemo odgovoriti jer podaci koje tražite podliježu čuvanju bankarske tajne – kažu.

Pitanja o izloženost banaka nisu bez osnove: nakon sanacije Sberbanka klijenti razmišljaju o maticama hrvatskih banaka s obzirom na to da je vlasnik RBA izložen Rusiji s čak 22,9 milijardi eura, Zabin Unicredit s oko 7,4 milijarde eura, a PBZ-ova Intesa sa 5,57 milijardi eura. Iz HUB-a pak uvjeravaju da je kapitaliziranost bankarskog sustava u Hrvatskoj među najvećima na svijetu – na kraju 2021. dosegnula je 25,6 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije