Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati

HT, Vipnet i Tele 2 dobro su poslovali u prvih devet mjeseci

T-com zgrada
Foto: Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL
26.10.2017.
u 20:36

Telekomima koji posluju u Hrvatskoj rasli su prihodi i EBITDA marže, ali im snažna porezna opterećenost usporava investicije

Telekom operatori u Hrvatskoj, a ostali smo na dvije grupacije fiksno-mobilnih operatora Hrvatski Telekom i Vipnet te jednog samo mobilnog operatora - Tele2, spram objavljenih poslovnih rezultata za devet ovogodišnjih mjeseci, mogu biti zadovoljni svojim poslovanjem. Ostvarili su rast prihoda, povećali EBITDA- marže i uglavnom povećali baze korisnika.

HT je jučer izašao sa svojim podacima, koji kažu da su im prihodi porasli za 11,6 posto u odnosu na devet mjeseci 2016. i iznose 5,78 milijardi kuna, s tim da valja imati na umu da rezultati uključuju i utjecaj H1 Telekoma nakon provedenog procesa pripajanja Optima Telekomu te kupnje Crnogorskog Telekoma.

Bez CGT-a prihodi su rasli 2,4 posto, a ako bi isključili i utjecaj H1 Telekoma, prihodi su porasli 2,1 posto. Za devet mjeseci 2017. HT-ova neto dobit iznosila je 735 milijuna kuna, što je 2,2 posto manje negoli u istom razdoblju lani a bez CGT-a je manja i 5,7 posto. Realizacija kapitalnih ulaganja, pak, u devet mjeseci 2017., u odnosu na isto razdoblje 2016., povećana je za 28 posto, uključujući doprinos CGT-a, dok bi bez njih bila povećana za 18,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 1,15 milijardi kuna. EBITDA marža je bila na razini od 40,5 posto ili veća 11 posto.

- Više sam nego zadovoljan ostvarenim rezultatima u devet mjeseci 2017. Snažni financijski rezultati omogućuju nam kontinuitet ulaganja kojim postavljamo čvrste temelje za usluge nove generacije i premium korisničko iskustvo – izjavio je Davor Tomašković, predsjednik uprave HT-a.

Vipnet je pak, ostvario prihode u visini od 328 milijuna eura, što je za 4,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Rast se odrazio i na EBITDA-u koja je porasla za 13,7 posto i iznosi 88,4 milijuna eura. U prvih devet mjeseci ove godine, Vipnetove investicije su stabilne i iznosile su ukupno 53 milijuna eura. Snažna porezna opterećenost telekom sektora dovodi do usporavanja investicija, napominje Jiří Dvorjančanský, predsjednik uprave Vipneta, te smatra da valja smanjiti parafiskalne namete i naknade.

Tele2 pak, u prvih devet mjeseci 2017. ukupno je uprihodio 950 milijuna kuna što je porast od 8 posto, a EBITDA je rasla čak 55 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

– U razdoblju pred nama fokus će i nadalje biti ulaganje i daljnje unaprjeđenje korisničkog iskustva – ističe Viktor Pavlinić predsjednik uprave Tele2.

 

Ključne riječi

Komentara 4

WI
wice
21:51 26.10.2017.

Kako neće dobro poslovati kada naplaćuju koliko ih je volja pa se ti kasnije žali kome hoćeš a rezultat se zna unaprijed. Naplaćuju ariju budalama

MU
mulag
08:07 27.10.2017.

to su strane firme pa ih nasi nemogu opeljesit, nego to rade nama, idiotima

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
22:59 26.10.2017.

sve su to platili blokirani, oni sto nemaju djeci za hranu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije