Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
duopol jakih "igrača"

HT i Vipnet uz svoje brendove vladaju tržištem

poziv,razgovor,telefon
Foto: Thinkstock
21.08.2015.
u 13:25

Alternativni operatori polako nestaju

Metronet, fiksni operator, u potrazi je za strateškim partnerom. H1 telekom jučer je dobio i novu upravu. Oba su bila u predstečajnom procesu i zapravo još jedina dva alternativna telekoma na hrvatskom tržištu koja pokušavaju opstati. Amis će, naime, vjerojatno uskoro biti dio Vipneta jer postoje sve potrebne suglasnosti, Optima je već više od godine dana u rukama Hrvatskog telekoma, koji već dugo u svom sastavu ima i Iskon. B.net je pak brend Vipneta. Dakle, hrvatskim fiksnim telekomunikacijskim tržištem vladaju dvije kompanije, HT i Vipnet, uz svoje brendove i tvrtke kćeri.

Troškovi poslovanja

Što je pošlo po zlu i alternativce sve po redu odvelo u predstečajnu nagodbu? – Početak problema svih novih fiksnih telekom operatora prouzročile su dvije stvari koje su se zbivale istodobno. Loša regulativa nakon liberalizacije tržišta i pogrešne procjene vlasnika, financijera i uprava novih operatora. HAKOM je tada 2004. liberalizaciju tržišta proveo potpuno pogrešnim redoslijedom i poticao je operatore da ulažu u vlastitu infrastrukturu umjesto da im je odmah na početku omogućio profitabilno korištenje infrastrukture HT-a kao povijesnog operatora. Sve je to nove operatore dovelo u situaciju da su prezaduženi u odnosu na prihode i da ne mogu ulaganjima pratiti nove tehnologije – objašnjava Đuro Lubura, neovisni stručnjak i sudski vještak za telekomunikacije.

I u HAKOM-u kažu kako se u postupcima predstečajne nagodbe i planovima restrukturiranja moglo vidjeti da nisu telekom prihodi i regulatorni uvjeti problem nekih operatora, već su puno veći problem za njih troškovi financiranja njihova poslovanja. Ipak, ističu u HAKOM-u, riječ je u biti o konsolidaciji tržišta, a ne propadanju tvrtki. Konsolidacija je uobičajen proces na vrlo dinamičnom tržištu kao što je tržište elektroničkih komunikacija. Niz takvih primjera moguće je pronaći u većini zemalja EU. Konsolidacija sama po sebi ne znači da određeni procesi na tržištu nisu uspjeli, već tržištu može dati novu dodanu vrijednost u daljnjem razvoju. Naime, konsolidacijom se može stvoriti jače i zdravije operatore s većim investicijskim potencijalom, smatraju u HAKOM-u

Usto, u HAKOM-u tvrde da nema riječi o duopolu. Metronet i H1 su još samostalni, a treba uzeti u obzir i to da je Optima kao najveći alternativni operator pod "privremenom" kontrolom HT-a, koja istječe 10. srpnja 2018., kada prestaje bilo kakva mogućnost kontrole HT-a nad Optimom.

Korisnike zanima kvaliteta

No, imaju li oni prostora za rast i kako stoji tržište fiksnih usluga? Prema procjenama HT-a, do 2020. bi se tržište koje je sada u kontinuiranom padu trebalo stabilizirati. Bit će obilježeno i konsolidacijom jer sva relevantna europska i svjetska iskustva pokazuju da je u populacijski i gospodarski relativno malim državama poput naše teško očekivati poslovno održivo funkcioniranje više od deset operatora, koliko ih danas imamo na tržištu. Pad hrvatskog tržišta fiksnih usluga rezultat je ukupnog smanjenja platežne moći građana, kao i nepovoljnih gospodarskih kretanja koja su utjecala na smanjenje potražnje. Godišnje smanjenje broja minuta u fiksnoj mreži u 2014. iznosilo je više od 15 posto. Unatoč padu prihoda, govorna je usluga još najveći segment fiksnog tržišta. S druge strane, rastući segmenti širokopojasnog pristupa internetu, IP televizije i usluga iz računalnog oblaka zahtijevaju ozbiljna ulaganja u infrastrukturu.

Smanjenje prihoda govorne usluge posljedica je smanjenja cijena i manjeg obujma korištenja fiksne telefonije zbog porasta korištenja mobilne telefonije, objašnjavaju iz HT-a, a s time se slažu i u Vipnetu.

U svakom slučaju, korisnike danas zanima samo kvaliteta usluge i njena vrijednost za novac, a to se može postići samo pružanjem najmodernijih usluga i stalnim ulaganjima za koja nitko osim dva najveća "igrača" u ovom trenutku nema mogućnosti, zaključuje Đuro Lubura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije