Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HT i VIPnet dobili frekvenciju za LTE mrežu, plaćaju 300 milijuna kn

Na javni poziv za dodjelu frekvencijskog pojasa 791-821/832-862 MHz javili su se Hrvatski telekom i VIPnet kojima su frekvencije dodijeljene do 2024. godine
29. listopada 2012. u 10:48 3 komentara 118 prikaza
'01.07.2011., Trg bana Josipa Jelacica, Zagreb - Mobiteli i dodatna oprema, ilustracija. Razgovor na iPhone. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'

Vijeće HAKOM-a nakon utvrđivanja ispunjenja svih uvjeta određenih javnim pozivom donijelo je odluku o dodjeljivanju digitalne dividende Hrvatskom telekomu i VIPnetu, priopćeno je iz HAKOM-a.

''Na javni poziv za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne mreže pokretnih elektroničkih komunikacija na području Republike Hrvatske za frekvencijski pojas 791-821/832-862 MHz, na vremensko razdoblje do 18. listopada 2024. godine, javili su se postojeći operatori Hrvatski telekom i VIPnet. Vijeće HAKOM-a donijelo je, nakon utvrđivanja ispunjenja svih uvjeta određenih javnim pozivom, odluku o izdavanju dozvola spomenutim operatorima.

Ovime je Republika Hrvatska postala prva zemlja u regiji koja je dodijelila ovaj dio radiofrekvencijskog spektra za mreže pokretnih komunikacija. Frekvencijski pojas 791-821/832-862 MHz, koji se još naziva i digitalna dividenda, posebno je pogodan za implementaciju LTE mreže (mreža 4. generacije) u ruralnim, odnosno slabije naseljenim područjima do kojih nije isplativo doći drugim vrstama širokopojasnog pristupa, a ostvarive brzine prijenosa podataka mnogostruko su veće od onih u mrežama ranijih generacija (GPRS, EDGE, UMTS, HSPA).

Hrvatski telekom i VIPnet za dozvole će zajedno u državni proračun Republike Hrvatske uplatiti jednokratne naknade u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna te pripadajuće godišnje naknade za uporabu radijskih frekvencija'', piše u priopćenju HAKOM-a.

neugodno
Veljača pokazala odvratne poruke koje je dobila nakon komentara o Imotskom
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • nyira:

  THT ja bih u Sesvetama rado imao fiksni telefon i internet

 • Avatar glas-naroda
  glas-naroda:

  Ne isplati im se graditi žičanu infrastrukturu jer je daleko jeftinije zakupiti zrak i uživati u dobroj zaradi. Ne brine njih niti državu što se ljudima čini šteta, bitna je dobit a štetnosti ih ne brinu kao da i oni ... prikaži još!i ne žive u tom prostoru, koji razvojem dodatno zagađuju sve večim štetnostima. Kada im sjedne ptica na antenu da odmori krila, dobiče sve pohvale i bičemo sigurni da su štetnosti toliko niske da se mogu tolerirati.

 • Avatar glas-naroda
  glas-naroda:

  . Niža frekvencija, veča izlazna snaga i evo nesreće jer zdrave će razarati, a bolesnim reumatičarima pomagati. Vjerojatno će sada povečati i maksimalne dozvoljene vrijednosti elmag prostiranja, jer štetno je kada oni kažu da je štetno pa zato ozakone potrebni maksimum. .